Verslagen over de Amersfoortse slechtvalken
Verslag Slechtvalken 2015
In verband met het aanbrengen van de nieuwe LED-verlichting op de OLV-toren moest vorig jaar de nestkast van de tweede omloop worden verwijderd. In een poging om een betere scheiding tussen de slechtvalken en de torenklimmers (toeristen) te krijgen is een plan bedacht om een nieuwe kast te maken en deze veel hoger op de toren te plaatsen, waarbij het broedsucces van de slechtvalken voorop staat. Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een internetverbinding in de toren, zodat als de kast er staat ook de webcams weer aangesloten kunnen worden.
Op 25 februari is de nieuwe nestkast boven in de toren geplaatst. Deze keer in het grote “prieeltje” dat net boven de 3e omloop ligt. De kast heeft op verzoek van Monumentenzorg een passende kleur gekregen, al is het enige wat vanaf de straat zichtbaar is, het aanvliegrooster is dat buiten de balustrade steekt. De kast is gebouwd en geplaatst door de heer Zomer Bruijn.
Op 28 maart wordt een gevecht gezien tussen twee slechtvalken, die al vechtend van de top van de toren tot bijna op de straat vallen. Gevechten tussen slechtvalken om een territorium vinden in het broedseizoen vaker plaats. Mocht een ander exemplaar het gevecht winnen dan vertrekt de oorspronkelijke valk. De partner blijft gewoon op de locatie – er is daarin geen vaste partnerbinding. Later zal blijken dat Sofie in de gevechten het onderspit heeft gedolven en vervangen is door een ander vrouwtje op de toren.
Hoewel de nieuwe nestkast boven de derde omloop gereed is voor de valken, blijkt dat ze daar helemaal geen interesse voor hebben en regelmatig (vaak al roepend) op de tweede omloop landen, op de locatie waar het vorige jaar de nestkast heeft gestaan.
Op 12 april wordt dan ook op die plek een ei gezien – gewoon op de stenen vloer van de omloop. De Slechtvalkwerkgroep plaatst er nu als noodvoorziening een simpele grindbak, waarin het ei wordt gelegd - dit is een methode die ze elders ook al eens hebben toegepast. Er worden afschermingschotten geplaatst, en met een detector-camera wordt e.e.a. in de gaten gehouden. Op 23 april blijkt uit de opnamen dat er een tweede ei in het grind is gelegd - dat betekent dat het vrouwtje de grindbak heeft geaccepteerd. Maar uit de beelden blijkt ook dat het een ander vrouwtje is – niet Sofie, want ze heeft andere pootringen. Nadat het gelukt is de ringen af te lezen, is haar herkomst bepaald : ze is op 10 mei 2013 geringd in Duitsland, bij de Bayer fabrieken ten zuiden van Dormagen in de buurt van Leverkusen (net ten noorden van Keulen). “Onze” Sofie wordt later (op 18 mei) gesignaleerd op de kerktoren van Hilversum, nadat zij daar op haar beurt een ander vrouwtje heeft verjaagd.
Doordat nu bij de tijdelijke nestkast geen invliegrooster (buiten de balustrade) was aangebracht is het lastig het broedverloop vanaf de straat te kunnen volgen. Op 27 mei blijken er bij een nestkastcontrole (halverwege de broedtijd) drie hele en een kapot ei in de grindbak te liggen. Op 4 juni blijkt er uiteindelijk één jong uitgekomen te zijn. Het is een vrouwtje dat op 22 juni wordt geringd. Vanaf begin juli is het jong af en toe vanaf de straat te zien als het door de gaten in de balustrade gluurt.
foto's : José Noorman
De spannende eerste vlucht vindt plaats op 17 juli als de jonge slechtvalk kans ziet om heelhuids van de toren naar het dak van het Stadhuis te vliegen. De volgende dagen verkent ze de overige daken van de hoge kantoorgebouwen langs het spoor – en eigenlijk heeft niemand haar ooit terug op de toren gezien. Jammer genoeg heeft ze geen broertjes of zusjes om mee te spelen, al is er wel een paar dagen een andere juveniel (van een ander nest) in de buurt geweest. |
|
Op 27 juli komt ze op het binnenplein van het KPN-kantoor terecht, waaruit ze nog niet zo steil naar boven kan vliegen en tegen de ramen aan vliegt. Ze wordt door de Dierenambulance ter observatie naar de Vogelopvang gebracht en de volgende dag weer vrijgelaten vanaf het dak van het NH-hotel aan de Stationsstraat - onder het toeziend oog van vader slechtvalk die op het naastgelegen AkzoNobel kantoor zit.
De hele zomer tot zelfs oktober wordt ze regelmatig met haar ouders op de kantoren bij het spoor gezien, maar daarna niet meer - ze is hoogstwaarschijnlijk vertrokken. Rondzwervend tot ze ergens een eigen broedplek begint, en een vogeldeskundige dan haar ring weet af te lezen. De ouders blijven de winter in Amersfoort.