Verslagen over de Amersfoortse slechtvalken

 HomeAchtergrondVerslagen Video's

Verslag Slechtvalken 2022

VIDEO-ARCHIEFBEELDEN 2022

 

Ook in 2022 zijn de slechtvalken weer aan een broedpoging begonnen. Dit jaar wat later dan voorgaande jaren, maar wel weer met vier eieren: op 14, 17, 19 en tenslotte 22 maart.  Het eerste jonkie werd rond 22 april verwacht, maar dat is iets later geworden : eerste kuiken maandagmorgen vroeg op 25 april !    Helaas blijken daarna de drie andere eieren niet uit te komen - dit jaar dus maar één jonkie. Op 18 mei is het jonkie geringd - het is een mannetje. De eieren zijn meegenomen voor onderzoek. Zondag 29 mei ontdekt het jonkie de sluipweg en "ontsnapt" naar de omloop  en is niet meer zichtbaar op de webcam. Hij kan dan nog niet vliegen, maar krijgt gewoon te eten van de ouders. Op 4 juni lokt Moe het jonkie op het schuine randje onder de omloop. De volgende morgen blijkt de eerste vliegpoging begonnen :  het wordt gezien op de eerste omloop, en een dag later al op de derde omloop : het kan vliegen. Sinds half juni zit de familie voornamelijk bij de kantoren bij het spoor, maar ze zijn ook bijna dagelijks nog op de webcams te zien. 

Een stel houtduiven heeft half juli een "nestje" gemaakt in de nestkast, en twee eieren gelegd. Dat wordt spannend... Pa verrast ze een paar keer, maar ze weten telkens aan zijn klauwen te ontsnappen en hem zelfs weg te jagen ! Op 26 juli geven de duiven de strijd op (beide eieren zijn beschadigd) : de duif eet zelf het laatste ei op. 

Het jonkie blijft lang in de buurt : in augustus, september en zelfs oktober is het jonkie nog af en toe op de webcams te z

Januari 2022: De twee valken hebben de jaarwisseling goed doorstaan, en zijn (via de webcams) al zeer regelmatig op het rooster en in de nestkast te zien. Direct al de eerste week brengt Pa een prooi voor Moe mee - baltsgedrag, waarbij hij laat zien in de broedtijd in zijn eentje voor voldoende prooien te kunnen zorgen. 

De meeste tijd brengen ze nog steeds in rust door op de hoge kantoren bij het spoor, zoals Eempolis en KPN.

Op donderdagmiddag 27 januari vallen de beide webcams in storing. Dinsdagmorgen 1 februari is de storing weer verholpen. 

De nestkast is eind vorig jaar al schoongemaakt, dus gereed voor het nieuwe broedseizoen.

Op zaterdag 19 februari (na de hevige storm) zit Moe al regelmatig op het rooster en zelfs lang in de nestkast. Er is nog zo'n twee weken te gaan voor het eerste ei wordt verwacht (eind eerste week maart).  

Op woensdag 23 februari is er een juveniel op bezoek : Moe zit op de hoge hoek dakrand van KPN, en op de FrieslandCampina letters zit Pa, samen met een juveniel. Of dit één van de vorig jaar in Amersfoort geboren jongen is, is onbekend - de ring kon niet worden afgelezen.

 

links Pa, rechts de juveniel

Donderdag 24 februari is Pa erg actief : Moe krijgt die dag zelfs twee keer een (grote) prooi van hem op het rooster.

Dinsdag 1 maart : Moe komt al dagen 's morgens vroeg op het rooster en zit soms ook lang in de nestkast. Afgaande op vorige jaren zal het eerste ei binnen een week gelegd worden. De nacht naar woensdag slaapt Moe op het rooster en vliegt pas 7.45 uur weg. Even later krijgt ze een prooi van Pa.

Ook op de volgende dagen zit ze lang op het rooster en komt Pa af en toe een prooi brengen. Het eerste ei zal niet lang meer duren, vorig jaar was het op 6 maart. Maar het blijft natuur : het kan ook dagen later zijn.....

Zaterdag 5 maart : Moe heeft de hele nacht op het rooster gezeten, en ook de hele ochtend blijft ze er zitten. Maar helaas : een extra vroeg ei zit er toch niet in.

Zondag 6 maart : Moe heeft de afgelopen nacht niet op het rooster doorgebracht. Pas om 7.20 uur komt ze op het rooster en krijgt dan direct een prooitje van Pa. Ze gaat daarna wel een tijd de nestkast in, maar legt nog geen ei. We moeten geduld hebben - ook met het beeld, want de webcams haperen af en toe. 

"s Middags rond 16.15 uur zit Pa een tijdje in de nestkast, met Moe op het rooster. Als Pa wegvliegt gaat zij er even in, maar vliegt tien minuten later vrij plotseling weg.  's Avonds zit ze vanaf 19.10 uur op het rooster, en brengt de hele nacht daar door. Ze vliegt pas 6.50 uur weg. 

Maandag 7 maart : Pa komt 7.45 uur met een prooitje, dat hij eerst plukt. Moe haalt het even later op. Pa kijkt even in de nestkast : nog geen ei. 's Avonds om 19.30 uur komt ze weer op het rooster zitten. Ze vliegt rond 22.30 uur weg en brengt de nacht elders door. Hoewel het op de dag lente lijkt, vriest het nog 's nachts.

Dinsdag 8 maart : Pa komt al vroeg even kijken, ziet dat er nog geen ei ligt, en verbetert daarom het kuiltje nog maar eens in het grind - misschien helpt dat. Om 8.30 uur is er prooioverdracht op het rooster. Rond 18 uur opnieuw prooioverdracht. Moe peuzelt de prooi op het rooster op en blijft daarna zitten tot half negen - dan vliegt ze weg.

kuiltje graven....                                                         prooioverdracht.....

Woensdag 9 maart : ook nu weer is Pa het eerst om de (lege) kast te inspecteren. Moe komt even later ook, maar blijft niet lang. We moeten nog geduld hebben. 's Avonds komt Moe om 19 uur op het rooster zitten. 

Donderdag 10 maart : Moe zit de hele nacht op het rooster, en vliegt pas tegen 7 uur weg. Direct komt Pa de nestkast inspecteren en bij gebrek aan een ei gaat hij het kuiltje nog maar eens verbeteren. 's Morgens zit Moe een half uurtje in de kast, maar vliegt dan toch weer weg. 's Middags komt alleen Pa een paar keer in de kast kijken. 's Avonds gaat Moe om 19.10 uur weer op het rooster zitten.

Vrijdag 11 maart : Moe slaapt de hele nacht op het rooster. Pa komt al om 6.20 uur de kast even inspecteren, en even later vliegt ook Moe weg. Om 8 uur komen beide tegelijk terug op het rooster. Moe vliegt een kwartier later weg, maar keert al snel terug. Rond half negen gaat ze de nestkast in - zou het dan nu gaan gebeuren ?....  Helaas : drie kwartier later verlaat ze de kast alweer, als Pa met een prooi aankomt - ze neemt die over en vliegt er mee weg.   Laat in de middag is er weer prooioverdracht - hij laat haar in elk geval niet verhongeren.   's Avonds komt ze rond kwart voor zeven op het rooster zitten, terwijl Pa (als voorbeeld ?) in de kast gaat zitten. Helaas kan hij niet zelf een ei leggen.... Na een uur vliegt hij toch weg. Zij blijft de hele nacht op het rooster slapen.

Zaterdag 12 maart : Rond 6.26 uur vliegt Pa even langs. Tien minuten later komt hij terug en duikt direct langs Moe de nestkast in : nog geen ei...  Moe vliegt dan weg.   Om 7.30 uur brengt Pa een prooi op het rooster, die door Moe wordt overgenomen. Ze blijft daarna - voorzichtig peuzelend - urenlang op het rooster zitten, en vliegt pas om tien uur met het restant weg.

's Middags komt ze om 14 uur terug en gaat dan een tijdlang de nestkast in - zou het nu gaan gebeuren ?  Helaas is er dan weer storing op de webcams en hapert het beeld af en toe. In elk geval is ze tot 15.45 uur in de kast. Als de storing voorbij is is er helaas nog steeds geen ei en zit ze ook niet meer in de kast. Om 16.30 uur komt Pa weer met een prooi, die ze meeneemt naar elders. 's Avonds om 19.15 uur komt ze weer op het rooster zitten. 

Zondag 13 maart : Om 6.40 uur wordt Moe wakker op het rooster, en al snel komt Pa de nestkast inspecteren : helaas, nog steeds geen ei...  Moe vertrekt en de uren daarna komt Pa telkens even een paar minuten op het rooster. Hij lijkt er vanaf te jagen en komt om 10.25 uur terug met een prooi, waar hij al snel weer mee wegvliegt.    Tegen half twaalf komen ze samen op het rooster en al kwebbelend nodigt Pa haar in de kast. Ze blijft daar als hij wegvliegt - dus wie weet.... Jammer dat de webcam juist nu weer af en toe hapert. Tegen 15 uur werkt de webcam weer normaal en blijkt de kast leeg : geen Moe en ook nog geen ei.   Moe werd 14.45 uur gezien op het frame van ex-Akzo. Ze riep even en volgde toen Pa - samen hoog cirkelend boven het station. Ze verdwenen in noordelijke richting boven het Soesterkwartier.

 

samen kwebbelen in de kast.....                      moe slapend op het rooster....

's Avonds komt ze kwart over zeven op het rooster zitten. Een half uurtje later komt Pa nog even het avondeten brengen. 

Maandag 14 maart : Om 6.30 uur komt Pa even kijken : nog geen ei. Hij heeft dan een lang  "gesprek" met Moe, die al snel wegvliegt - gevolgd door Pa. Even na 11 uur gaat Moe de nestkast in - zou het dan vandaag eindelijk gaan gebeuren ?....  Ze doet haar best, maar geeft het kwart voor één op en vliegt weg. We moeten weer wachten...  Om 13.30 uur komt ze weer op het rooster zitten. Ze zit er te slapen tot 14.45 uur als Pa haar een prooitje komt brengen.  Om 16 uur komt ze weer terug, gaat de nestkast binnen en legt rond 16.20 het eerste ei van dit jaar. 

 

Moe met het net gelegde eerste ei

Ze zit daarna een tijdlang te doezelen in de kast, tot Pa om kwart over zes een prooi op het rooster brengt en zij naar buiten gaat. Ze peuzelt langzaam de prooi op, en om kwart over acht gaat ze weer de nestkast in bij het ei.

Dinsdag 15 maart : Moe zit tot 2.30 uur in de kast, en slaapt daarna op het rooster. Pa vliegt 6.55 uur uit de balustrade en komt om 7.15 uur om het ei voor het eerst te bewonderen. Hij gaat er ook even op zitten, maar het echte broeden start pas na leggen van het derde ei.  De valken komen vandaag af en toe in de nestkast kijken, maar soms ligt het ei een tijdlang alleen. Moe komt 's avonds om zeven uur wel voor de nachtwacht in de kast.  

   

Pa ziet voor het eerst het ei

Woensdag 16 maart : Moe heeft de nacht deels in de kast, deels op het rooster doorgebracht. Net na 6 uur komt Pa even "oppassen" en vliegt Moe weg.  's Avonds komt ze al vroeg in de kast zitten - we verwachten vannacht het tweede ei.

Donderdag 17 maart : Het blijft lang spannend, maar zo rond 5 uur is het tweede ei gelegd. Pas na 6.15 uur laat Moe duidelijk de twee eieren zien. Een half uurtje later komt Pa een grote prooi op het rooster brengen en als Moe die meeneemt komt hij even op de twee eieren passen. Om 7.45 uur komt Moe al weer terug. Ook vandaag liggen de eieren ei vaak alleen - er wordt nog niet gebroed.

 

Moe met het net gelegde 2e ei                  Pa voor het eerst met de twee eieren

Vrijdag 18 maart : Weinig wijziging - Moe de hele nacht in de kast, 's morgens af en toe afgelost door Pa, die tussendoor ook een prooi brengt. Het derde ei wordt pas zaterdag verwacht. Pas daarna zal het echte broeden beginnen.

Zaterdag 19 maart : 's Morgens nog steeds 2 eieren. Kwart over elf jaagt Pa een derde valk weg bij de toren. Die verdwijnt in oostelijke richting en Pa keert terug naar de toren.

     

Verjagen derde valk

Op de webcam is te zien dat rond twee uur hij blijkbaar ook even in actie moet komen, maar ook dan keert hij al snel weer terug op de eieren. Tegen half vijf lijkt er weer onrust en gaat hij er op af, terwijl Moe de oppas overneemt. Maar ze is duidelijk niet op haar gemak. Het derde ei kan elk moment komen : als Pa om kwart over zeven met een prooitje voor haar komt, mag hij het weer meenemen. En inderdaad, zo rond 20 uur wordt het derde ei gelegd. Het duurt even voor we het te zien krijgen. 

 

Zondag 20 maart : Moe slaapt de hele nacht op de eieren, en wordt rond 6.30 uur direct afgelost door Pa. Het echte broeden is nu gestart. Hopelijk komt er nog wel een vierde ei (maandag/dinsdag). 's Middags wordt weer een derde valk bij de toren gezien, terwijl Pa op het kruis zit. Maar deze valk wordt niet weggejaagd, dus is waarschijnlijk een juveniel. Pa zit vandaag lange tijd op de drie eieren, maar zorgt ook dat Moe voldoende te eten krijgt.

Het broeden zal iets meer dan een maand duren, dus rond 22 april zal het eerste ei uitkomen. De meeste tijd zal Moe op de eieren zitten, op de dag af en toe afgelost door Pa; 's nachts wordt ze niet afgelost. Pa zorgt voor aanvoer prooien : soms brengt hij een prooi vers op het rooster, maar hij heeft op de toren ook voorraden aangelegd, zodat Moe zelf wat kan ophalen. Wat overblijft gaat weer terug naar de voorraad - valken zijn zuinig op hun eten. Zolang er gebroed wordt komt er geen voedsel in de nestkast.

Dinsdag 22 maart : Om 6.10 uur komt Pa voor de aflossing. Er liggen nog steeds 3 eieren, zou er dit jaar geen vierde komen ?  Om 7.20 uur komt Moe zo te zien wat onrustig op het rooster en Pa vliegt weg. Moe blijft nog 20 minuten de boel in de gaten houden voordat ze haar plekje op de eieren weer inneemt. Zou er nog steeds een derde valk in de buurt zijn ? Kwart over negen verlaat ze de eieren en vliegt weg, zonder aflossing. Pas een half uur later komt ze terug. Ze zit de hele morgen op de eieren en waarschijnlijk zo rond 12 uur legt ze het vierde ei. We moeten nog wel tot 12.20 uur wachten voor we ze alle vier te zien krijgen.  Moe rust daarna de hele middag in de nestkast, Pa zit af en toe op het kruis. Net na vijven komt hij voor de aflossing en ziet voor het eerst de vier eieren. Hij past er nog maar net over heen. 

Moe met het net gelegde 4e ei

Woensdag 23 maart : Moe heeft de hele nacht op de vier eieren geslapen, en wordt al vroeg door Pa afgelost. Dan om 8.38 uur een verrassing : bij de wissel een paring op het rooster !  Er was dit seizoen nog geen paring waargenomen en nu dus goed zichtbaar op de webcam....  

 

Pa met de vier eieren                                  een paring op het rooster

Donderdag 31 maart : Na een lange periode van koud maar zonnig weer, vandaag winterse buien en een witte aanblik van de stad. Pa meldt zich netjes om 7.45 uur voor de wissel, maar Moe blijft lekker op de vier eieren zitten. Ook om 10.15 uur komt hij tevergeefs. Pas tegen 12.30 uur laat Moe hem het broeden overnemen. Ze keert rond 13.40 uur terug op het rooster en zit daar bijna een half uur in de regen. Dan roept ze Pa naar buiten en neemt het broeden weer over. Ze blijft ook zitten als hij zich om 17.45 uur weer meldt. Na een half uur wachten vliegt hij maar weer weg. Een paar uur later begint het te sneeuwen....

Vrijdag 1 april : Zoals verwacht is het 's morgens een witte wereld in Amersfoort, maar gelukkig blijft Moe vandaag niet vrijwel de hele dag in de kast. Zodra Pa zich om 7.15uur heeft gemeld verlaat ze direct de nestkast (ze zal wel honger hebben), en neemt hij snel het broeden over. Om 9.40 uur is de volgende wissel en zit Moe weer een tijdje op de eieren. Om 12.20 uur verlaat ze de eieren en vliegt ze weg, maar al snel komt Pa naar de kast. Tien minuten later is Moe alweer terug op het rooster, maar pas een half uurtje later gaat ze de nestkast in om Pa van de eieren te sturen. Het is dan tegen 13.00 uur; daarna wordt er niet meer gewisseld. 

 

Wissel in de sneeuw

Ook de eerste week van april blijft het behoorlijk koud, en valt er veel regen. De valken zorgen dat de eieren bij het wisselen maar korte tijd onbedekt liggen. Ze zijn na al die jaren samen op de toren goed op elkaar ingespeeld. Wel blijft Moe opvallend vaak niet alleen de hele nacht, maar ook vrijwel de hele dag op de eieren zitten en laat ze Pa maar korte tijd aan de beurt. Van woensdagmorgen (6 april) 9 uur tot donderdagmiddag 15.15 uur zit ze zelfs meer dan 30 uur onafgebroken op de eieren. Dan mag Pa het ruim drie uur overnemen tot 18.30 uur. Vrijdag 8 april wordt weer wel regelmatig gewisseld. De broedperiode is nu over de helft - nog een twee weken te gaan.

Zondag 10 april : er blijkt 's morgens onrust - waarschijnlijk is er een derde valk in de buurt. Pa meldt zich al vroeg (6.15 uur) om het broeden over te nemen. Moe vliegt dan weg en gaat op een lage hoek van de toren zitten - de eetplek. Om 8 uur verlaat Pa plotseling de eieren en al snel neemt Moe het over. Net na 10.15 uur verlaat ook zij gehaast de eieren en vliegt weg, maar na een paar minuten komt zij al terug in de kast. Even later stopt Pa even op het rooster, ziet dat Moe nog op de eieren zit en vliegt weer weg. Om 10.45 uur verlaat Moe opnieuw met haast de kast en komt Pa het overnemen. Een paar minuten later landt Moe even op het rooster, maar vliegt al snel weer weg.  Gelukkig lijkt ze wanneer ze om 11.15 uur weer op het rooster komt zitten, een stuk rustiger. Tien minuten later stuurt ze Pa van de eieren en gaat ze de nestkast in. 
Om 11.40 uur zit er even een duif op het rooster - een halve meter vanaf Moe, die de duif wel ziet maar er niet op reageert. Op de toren zitten meerdere duiven en ze hebben er zelfs nesten.  's Avonds om 18.20 uur meldt Pa zich voor de aflossing en vertrekt Moe. Om 20.50 uur komt ze terug voor de nachtwacht.

Maandag 11 april en de dagen erna zijn de meeste wissels weer normaal. Pa neemt het broeden over gedurende een paar uur 's morgens, en een paar uur begin van de avond. Dan krijgt Moe de gelegenheid om wat te eten, en de poten en vleugels even te strekken. Soms zijn op de webcam duiven te zien, die ook op de toren nestelen. 

Paaszondag 17 april : het broeden gaat nog steeds voorspoedig, met strakke wissels van meestal minder dan een minuut de eieren onbedekt. Het weer is al dagenlang zonnig en op de dag warm lenteweer. Eind deze week wordt het uitkomen verwacht.

Het uitkomen van het eerste ei wordt (uitgaande van vorige jaren) verwacht rond 22 april.  Op de webcams is nu weinig bijzonders te zien.  Op het rooster : de wisseling van broedvogel en hooguit een prooioverdracht. In de nestkast : Moe die het merendeel van de tijd (in elk geval de hele nacht) op de eieren zit/ligt, af en toe afgewisseld met Pa die een paar uur waarneemt (en moeite heeft zich over de vier eieren te vleien).

Pas eind april - nadat de eieren zijn uitgekomen - komt er een leuke tijd van circa 6 weken met het voeden en opgroeien van de jonkies.

Welke valk op de eieren zit is het gemakkelijkste te zien als ze de nestkast binnenkomen : Pa heeft aan de rechterpoot een lange oranje ring, en huppelt meestal enthousiast naar binnen, terwijl Moe wat bedachtzamer binnenkomt en zij heeft aan de linker poot een grote zilverkleurige ring (met 1PF erop).   

 

Donderdag 21 april : het wordt nu spannend : wanneer zal het eerste ei uitkomen ?  Pa meldt zich tevergeefs om 9.45 uur, 12.45 uur en 14.45 uur voor een wissel - want Moe blijft op de eieren zitten. Daardoor kunnen ook wij niet zien of er al een ei is dat op uitkomen staat.  Pas 16.30 uur verlaat ze de kast en al snel komt Pa voor de wissel. Om 18.15 uur is er blijkbaar onraad en gaat Pa even op het rooster om te kijken. Het valt mee en na een minuut keert hij weer terug op de eieren. Om 20.45 uur komt Moe voor de nachtwacht en Pa verlaat (na ruim 4 uur) de nestkast. 

Vrijdag 22 april : de afgelopen nacht is er nog geen ei uitgekomen, al zou het sowieso lastig te zien zijn geweest. Ook 's morgens blijft Moe op de eieren zitten, en komt Pa rond 9.25 uur tevergeefs voor de aflossing. Om 12 uur verlaat Moe wel de kast en komt Pa om het broeden over te nemen - de vier eieren zijn nog heel. Tien minuten later verlaat hij gehaast de eieren en vliegt weg. Gelukkig keert hij na een minuut al weer terug - blijkbaar loos alarm. Om 14 uur neemt Moe het broeden weer over - nog steeds op de vier eieren. Het is een winderig weekend, met de oostenwind recht in de kast.

Zaterdag 23 april : al vroeg (7.15 uur) komt Pa voor de wissel in de kast, en dan ziet hij zomaar kans (voor het eerst) om Moe van de eieren te sturen !  Maar na 17 uur zitten is ze wel toe aan een hapje...  Er blijken nog steeds vier intacte eieren te liggen - we moeten dus nog even geduld hebben. Moe komt 8.40 uur terug en neemt dan het broeden weer over. Ze kan vandaag genieten van het Smartlappenfestival aan de voet van de toren.

Tegen 16 uur vliegt Moe weg en is Pa weer aan de beurt. Een half uur later is er blijkbaar onrust en vliegt hij even weg. Al snel is hij terug en gaat weer op de eieren zitten. Moe volgt een minuut later en neemt dan de beurt om 16.40 uur weer over. De vier eieren lijken nog steeds intact.   Als Moe zich rond 20.45 uur omdraait ligt er één ei even apart - daar lijkt een deukje in te zitten. Wie weet...

Zondag 24 april : we hebben de eieren tijdens de nacht nauwelijks kunnen zien. Ook 's morgens blijft Moe erg op de eieren zitten/liggen en alleen als ze zich omdraait krijgen we er één of twee even in beeld - er is nog geen teken van een gebroken ei.  Om 11.45 uur komt Pa in de kast om Moe weer van de eieren sturen, waar zij stijf - na 19 uur zitten - maar met moeite vanaf kan komen. Voor zover te zien zijn de vier eieren nog intact.

Een uur later (rond 12.50 uur) komt Moe al weer terug, maar Pa laat zich dit keer moeilijk van de eieren sturen. Echter tegen Moe kan hij niet echt op, dus uiteindelijk verlaat hij toch de kast en neemt Moe het broeden weer over. Er liggen nog steeds vier hele eieren. 

Net na 18 uur draait Moe zich om en laat even alle vier de eieren zien : nog geen teken van uitkomen te zien. Om 20.25 uur verlaat ze de nestkast en al snel komt Pa voor de wissel.  Tien minuten later gebeurt er iets vreemds : Moe komt binnen met een stukje prooi, alsof ze wil gaan voeren. Pa snapt er niets van en verlaat de kast. Moe neemt dan het broeden weer over voor de nacht.

Maandag 25 april : een spannende nacht, en gelukkig voor de valken (en de toeschouwers via de webcam) is rond 3.30 uur dan eindelijk het eerste jong uit het ei is gekropen. Ernaast liggen de drie andere - nog hele - eieren.  Rond 4.45 uur is het jong plus de lege dop goed (en in kleur) in beeld. Hopelijk komen de volgende eieren nu ook snel uit.

  

Net na 10.30 uur verlaat Moe de kast en krijgen we de drie eieren en het jonkie goed in beeld.  Pa komt even kijken, maar al snel komt Moe terug met een prooi (een merel). Die plukt ze deels, maar het jong krijgt nog niet echt veel. Als ze met het restant naar de voorraad vertrekt (slechtvalken zijn zuinig op hun eten) komt Pa weer en weet zich voorzichtig over de drie eieren en het jong te vleien. Hij zit net of Moe komt alweer en neemt het verdere broeden over.

  

Pa en Moe met prooi en het jonkie                    de eerste poging tot voederen  

Rond 14.45 uur is de volgende voederbeurt - nu krijgt het witte bolletje wel wat naar binnen, al is het nog niet veel. Pa past tussendoor weer even op. Hij wil zelfs helpen bij de volgende voedering om 18.45 uur, maar Moe stuurt hem de kast uit. Nu krijgt het jonkie wel genoeg binnen en valt dan prompt in slaap. Moe legt het restant van de prooi in de hoek van de nestkast (uit het zicht van de camera). Misschien komt er vannacht nog een volgend ei uit.

Dinsdag 26 april : 's nachts is er weinig actie te zien in de kast - alleen rond 7 uur even een los ei, dat door Moe weer bijgeschoven wordt. Om 8.15 uur krijgen we zekerheid als Moe het bewaarde prooirestje uit de hoek haalt en het jonkie gaat voeren : er liggen nog steeds drie hele eieren - we moeten wachten. Ook bij de volgende voederbeurten zien we steeds nog de drie hele eieren.

Rond 13.45 uur vertrekt Moe haastig uit de kast en vliegt weg. Pa komt 5 minuten later om de wacht over te nemen. Niet voor lang, want dan verschijnt Moe met een prooirest om te voederen - de onrust viel dus blijkbaar mee.  Pa krijgt trouwens vandaag weinig kans om mee te helpen broeden, want telkens als hij net lekker zit komt Moe hem al weer wegsturen. Ze wil er waarschijnlijk zelf bij zijn als het volgende ei uitkomt.

Om 17.45 uur is er weer een voederbeurt - de drie eieren lijken nog niet aangetikt van binnenuit, maar het is lastig te zien. Pa wordt na 10 minuten alweer weggestuurd en Moe neemt het weer over. Tegen 21 uur gaat Moe een prooirest halen en intussen mag Pa weer even proberen op de drie eieren te zitten zonder het jong te beknellen. Al snel komt Moe terug, geeft de voeding en als het jonkie in slaap valt eet ze zelf de rest op. Daarna begint ze aan de nachtwacht.

Woensdag 27 april : de hoop dat tijdens de nacht wel één of meer eieren zouden zijn uitgekomen, blijkt bij de eerste voeding rond 7.45 uur vergeefs : er liggen nog steeds drie ongeschonden eieren. De kans dat ze nog uitkomen wordt steeds kleiner. Wel gaat het gelukkig goed met het jonkie : het is al een stuk groter dan het ei waar het is uitgekropen. Pa brengt het ontbijt vers op het rooster; het restant legt Moe weer in de hoek van de kast voor later. Bij de voedingen om 10.45 en 13.00 uur blijkt de ei-situatie helaas niet veranderd.

Tegen 14 uur heeft Pa oppas, en dan ziet hij de prooirest in de hoek liggen. Hij besluit om zelf te gaan voeren - we weten van vorige jaren dat hij dat erg leuk vindt, maar Moe dat eigenlijk niet toelaat. Nadat hij het jonkie genoeg heeft gevoerd wil hij de prooirest buiten naar de voorraadkast brengen. Op het rooster komt hij echter net Moe tegen. Van zenuwachtigheid (?) laat hij het prooitje vallen. Beide valken duiken er onmiddellijk achteraan en zullen het vóór het op de grond komt hebben opgevangen... Moe neemt daarna de wacht weer over.

Donderdag 28 april : om 7.30 uur, als Moe de kast verlaat om een prooi uit de voorraad te halen, blijken de drie eieren helaas nog steeds ongeschonden. Pa komt een paar minuten op het jonkie passen tot Moe met de meegebrachte prooi de eerste voeding van vandaag doet. Ze legt het restant van de prooi weer in de hoek van de kast.

De kans dat de drie eieren alsnog zullen uitkomen is nu wel heel erg klein geworden. Als we kijken naar de schema's van voorgaande jaren (zie tijdlijn ) zou het eerste ei op 22 of 23 april moeten uitkomen en de volgende eieren 0, 1, 2 of 3 dagen later. Dus "normaal" zou uiterlijk 26 april het laatste ei moeten zijn uitgekomen, en zijn we nu met de 28e april al twee dagen "over tijd".   Het enige nu wel uitgekomen ei op de 25e is dan niet eens het "eerste ei", maar zal waarschijnlijk al een "vervolg-ei" zijn - mogelijks zelfs "normaal" het laatst uitkomende ei.  Tenzij er nog een wonder gebeurt, zal het dit jaar dus bij één jonkie blijven. 

Ook bij een aantal andere nesten van slechtvalken in Nederland zijn dit jaar niet alle eieren uitgekomen - al is drie van de vier wel erg veel. Achterhalen wat de oorzaak is van het niet uitkomen zal lastig zijn. Het weer is de afgelopen maand niet extreem geweest, en in elk geval in Amersfoort hebben de valken keurig volgens het boekje gebroed.

Vrijdag 29 april : Pa komt 's morgens tegen 7 uur even in de kast (zonder prooi) - dus voor een wissel, zodat Moe naar buiten kan gaan om te eten en even de poten/vleugels strekken. Moe gaat wel even staan, maar laat hem toch de wacht niet overnemen. Om 8 uur komt hij daarom maar een prooitje brengen. Moe voedt het jonkie en legt het restant weer in de hoek. Blijkbaar vindt ze dat een handige oplossing, die ze dit jaar voor het eerst doet. Wel houdt ze de rest van de nestkast netjes schoon.

's Avond als Moe de kast uit is en Pa komt oppassen, gebeurt het weer dat hij de prooirest in de hoek ziet liggen en besluit om zelf weer te gaan voeren. Dat gaat goed tot Moe met een prooi terugkomt en hem "betrapt". Snel verlaat hij dan met zijn prooirest de nestkast.... Later die avond gebeurt hetzelfde nog een keer - Pa vindt dat voeren prachtig en het jonkie wordt nu dubbel volgepropt !

Zaterdag 30 april : Rond 9 uur (Pa heeft even opgepast) komt Moe om het jonkie te voeren. Als ze daarna met de prooirest wegvliegt komt al snel Pa terug, ook met een prooirest, en probeert het jong nog voller te proppen. Hij wordt daarbij gestoord door Moe, en laat dan zijn prooirest achter. Moe doet daarmee nog een volgende poging om te voeren, maar het jong is al in slaap gevallen....  Het zal met al die aandacht niet verhongeren.

Maandag 2 mei : vandaag is het jonkie één week oud. Altijd verrassend hoe snel het groeit : het is nu al groter dan de drie overige eieren samen. Het werkt al actief mee bij het voeren, door de hapjes uit de snavel van Moe te plukken. Ook begint het zich te bewegen in de kast.   Als de kleinere Pa moet oppassen lukt het hem nauwelijks om het jonkie te beschermen, laat staan ook nog de eieren onder zich te schikken.   's Middags blijkt ook Moe weinig interesse meer te hebben voor de eieren - alle aandacht gaat naar het jonkie.

   

Moe voert...                            ....Pa past op...                      ....de eieren liggen apart...

Dinsdag 3 mei : ook vandaag wordt volop voor het jonkie gezorgd en 's avonds krijgt Pa weer een mooie kans om te voeren met een door Moe achtergelaten prooirest in de kast.  Zij heeft net ervoor gevoerd, dus het jonkie slaapt al. Maar Pa maakt het wakker en weet er nog wat in te proppen. Moe die even later met een nieuwe prooi binnenkomt lukt dat niet meer - het jonkie doet de bek niet meer open...   Het is overigens nu wel duidelijk dat de drie eieren niet echt serieus meer worden bebroed - ze liggen vaak apart.

Donderdag 5 mei : bij gebrek aan broertjes en zusjes gebruikt het jonkie de eieren om tegen aan te liggen. Maar als Pa een uurtje oppas heeft kruipt het tussen zijn poten. Pa is dat niet gewend en loopt langzaam achteruit, maar het jonkie blijft hem volgen door de hele kast. Soms raakt Pa even in de war als hij de drie eieren ziet en daardoor weer aandrang krijgt om te broeden. Maar het jonkie komt hem al snel op andere gedachten brengen door zich weer tegen hem aan te vleien. Gelukkig komt Moe als verlossing om te voeren.

Zaterdag 7 mei : 's morgens brengt Pa om 8.30 uur een prooitje als ontbijt - dat gaat schoon op. Rond 10.30 uur (als Moe even weg is) komt hij aan met een prooi met de vleugels er nog aan. Hij voert het jonkie, maar wordt na tien minuten "betrapt" door Moe, die het voeren overneemt. Als zij met het restant van de prooi wegvliegt keert Pa even terug om de achtergebleven vleugel op te halen. Zo blijft de nestkast schoon - nog wel...

Het jonkie wordt al wat langer alleen gelaten ('s middags al een paar uur), al zit dan vaak wel één van de ouders op het rooster. Gelukkig is het warm weer, want het jonkie kan niet met broertjes of zusjes bij elkaar kruipen. Het kijkt al goed om zich heen en kruipt door de hele nestkast. Het weet ook al aardig te poepen/spuiten - hopelijk blijft de camera voorlopig schoon. 

Om 12.30 uur komen beide ouders even op het rooster, Moe met prooi. Waarschijnlijk zijn ze voor het eerst na de broedperiode weer eens samen op jacht geweest - even eerder kan je ze namelijk beide zien wegvliegen. Om 17 uur komt Pa even in de nestkast, ziet dat het jonkie slaapt en gaat dan wat verward op de drie eieren zitten. Niet lang, dan gaat hij weer naar buiten. Om 17.45 uur komt Moe en dan kruipt het jong tegen haar aan.

De voeding komt laat : pas rond 21.15 uur, en Moe propt het jong vol tot het bekje niet meer open gaat. Ze brengt het restant weg, maar bijna direct komt Pa met een prooirest en ziet kans toch nog wat bij het jong naar binnen te krijgen. Tot hij weer "betrapt" wordt door Moe, die hem de prooirest afneemt en hem naar buiten stuurt. Ze brengt de prooirest daarna weg en houdt de kast schoon.  

Zondag 8 mei : het jong wordt weer veel alleen gelaten, samen met de losse eieren. Het is gelukkig deze week tamelijk warm weer. De oppas zit op het rooster of op een kolom van de balustrade, net naast de nestkast. Om 13.30 uur gaan beide valken op de vleugels en jagen boven de binnenstad een derde valk weg. Dat lukt en al na een paar minuten keren ze samen terug op de toren. Daar kunnen ze genieten van de BigBand die aan de voet van de toren speelt.

Helaas is de scherpstelling van de lens van de nestkast camera langzaam verlopen en is het beeld (vooral achteraan) niet scherp meer. Dat kan gelukkig op afstand worden geregeld, maar moet iemand even tijd voor vrij maken.

Maandag 9 mei : het jonkie is nu twee weken oud. Het ziet er prima uit, groeit als kool en wordt goed verzorgd. Hoewel duidelijk is dat de drie eieren niet echt meer bebroed worden, gaan de beide valken er instinctmatig toch af en toe op zitten. 

Af en toe is het voor de webcam-kijkers schrikken, want dan lijkt de nestkast leeg. Niet echt, want het jonkie zit dan meestal in de linker beneden hoek - net buiten bereik van de camera. 

   

De dagen erna verlopen zoals verwacht : het jong wordt steeds langer alleen gelaten. In dit geval echt alleen, omdat er geen broertjes of zusjes zijn om tegen aan te liggen. De ouders komen af en toe in de kast oppassen, maar zitten vaker op het rooster of dichtbij elders op de toren. Meestal zal Moe 's nachts wel in de kast komen. Het jonkie begint al met de vleugeltjes te klapperen, de eerste veertjes zijn al te zien. Het lopen op de onhandig grote poten gaat nog steeds lastig.

Donderdagmiddag (12 mei) is de scherpstelling van de camera (op afstand) verbeterd - het beeld is nu weer haarscherp ! Helaas kan het jonkie inmiddels al hoog spuiten en de volgende morgen vroeg komen de eerste spetters op de beschermkap - dus toch weer geen optimaal beeld. Bij het ringen zal de kap worden schoongemaakt, maar waarschijnlijk zal dat maar van korte duur zijn.....  

   

...onscherp beeld...                   ...weer scherp....                      ...poep spuiten....

De volgende dagen zien we Pa en Moe op de dag af en toe het jonkie gezelschap houden. Instinctief gaan ze dan op de drie loze eieren zitten, maar het is niet serieus broeden meer. Voordeel voor Pa is dat hij dan minder "last" heeft van het jonkie dat zich tegen hem aan wil vleien, wat hij blijkbaar eng vindt. Moe heeft daar geen probleem mee. Zij zit ook de hele nacht in de kast. Het jonkie begint al naar de wereld buiten de nestkast te kijken, maar daar is vanaf die hoogte voor een jong slechtvalkje niet veel te zien - de daken van de huizen van de binnenstad. 

Maandag 16 mei : het jonkie is nu drie weken oud. Het is altijd weer verrassend hoe snel slechtvalkjes groeien nadat ze uit het ei zijn gekropen, op een dieet van veel eten en veel slapen. Binnenkort zal het jonkie het witte donzen pak gaan verruilen voor een verenpak. 

 

Woensdagavond 18 mei : het jonkie wordt geringd. Het ringen gebeurt (zoals elk jaar) buiten de nestkast en is dus niet op de webcam te volgen. Het ringen is gedaan door de ringer, die ook alle vorige keren het ringen heeft verzorgd. Door het jong te wegen en de klauw en de vleugel te meten is o.a. het geslacht bepaald : het is een mannetje.    Het jonkie liet zich af en toe duidelijk goed horen (samen met de rond de toren vliegende ouders), maar bleef daarna nieuwsgierig om zich heen kijken. 

De drie eieren zijn meegenomen en zullen bij Naturalis worden onderzocht om te zien of er een oorzaak is te achterhalen. Ook bij andere slechtvalknesten zijn niet alle eieren uitgekomen, al is drie van de vier gelukkig wel een uitzondering. De afschermkap van de camera is nu ook weer schoongemaakt van de poep, al zal dat maar tijdelijk zijn...

   

 

De eerste veren zijn al goed zichtbaar, vooral in de staart en in de vleugels. Maar het duurt nog twee tot drie weken voor het verenpak compleet is. Het jonkie flappert soms driftig met de vleugels, en dat zal steeds vaker gebeuren. Het gaat ook steeds beter op de pootjes lopen, al is het nu nog wankel. Het wordt nog gevoerd, maar ook dat zal snel gaan veranderen want dan mag hij zelf aan de slag met een prooirest.

Dat laatste gebeurt al snel : zaterdagmorgen (21 mei) komt Moe rond 11 uur met een prooirestje de kast binnen. Het jonkie is blijkbaar zo hongerig dat het de prooirest direct uit de snavel van Moe rukt. Die staat eerst nog wat verbouwereerd te kijken, maar verlaat al snel de nestkast. Het jonkie weet er wel raad mee...   's Middags rond 15.15 uur probeert hij het weer, maar dan laat Moe de prooi niet los. Ze voert hem, maar hij is duidelijk een fel manneke. Moe verlaat de kast door de achteruitgang.   Hij heeft echter zo gulzig gegeten dat een deel er even later weer uitkomt. Als hij tot rust is gekomen gaat dat alsnog weer naar binnen - hij is niet kieskeurig en houdt zo de nestkast schoon...

 

Zondagmorgen 22 mei : om 6.30 uur pikt hij opnieuw de prooi van Moe in, en eet het zelf in de hoek op. Moe houdt hem een tijdje in de gaten, maar het lijkt goed te gaan.  Als Pa om 13 uur even (zonder prooi) in de kast komt kijken wordt hij zo fel benaderd door het jong dat hij al snel weer naar het rooster vlucht. Om 16.15 uur komt Moe met een verse ongeplukte prooi. Die wordt door het jong direct ingepikt en in de hoek "geslacht". Hij is daar bijna een uurtje mee zoet.  Moe komt daarna even controleren of alles op is en voert hem de laatste restjes. Om 19.15 uur komt ze weer met een prooirest, en laat hem dit keer de prooi niet overnemen - ze voert hem weer.

Maandag 23 mei : het valkje is nu 4 weken oud. Het heeft voor het eerst de hele nacht alleen geslapen. Meestal kwam Moe wel een paar uur in de kast zitten - zij zat nu op het rooster te slapen.   Om 11.45 uur komt Pa met een spreeuwtje op het rooster. De prooi wordt direct overgenomen door Moe, die er de vleugels afplukt en dan de nestkast binnengaat. Het jonkie neemt al snel de prooi over en eet weer zelf in zijn hoekje.   's Middags gaat het weer regenen en zit Moe op het rooster nat te worden.

   

Tegen 20 uur komt Moe weer met een grote prooirest, en nu weet ze de prooi vast te houden en het jonkie te voeren. Er is zoveel, dat hij het opgeeft en niet meer bedelt. Wat later komt Pa nog met een prooi op het rooster voor Moe, maar na de overdracht vliegt ze er mee weg.

Dinsdagavond 24 mei : Moe komt rond 20 uur met een grote prooi op het rooster. Ze gaat de nestkast niet in, maar voert het jonkie vanaf het rooster (dat deed ze vorige jaren ook af en toe). Het jonkie valt daarbij bijna uit de nestkast - hij schrikt er wel van ! Daarna gaat het gelukkig verder goed.

Woensdag 25 mei : Om 11 uur brengt Pa een prooitje op het rooster dat direct door Moe wordt overgenomen. Als ze ermee de nestkast in gaat, probeert het jonkie telkens de prooi van haar af te pikken. Maar Moe laat het dit keer niet gebeuren - ze gaat er bovenop staan en voert het jonkie. 's Middags om 16.15 uur voert ze hem weer een prooirestje vanaf het rooster. Pa komt om 21.15 uur met een hapje, en heeft eerst al  moeite om voorbij het krijsende jong in de nestkast te komen. Daar wordt hem de prooi direct uit de snavel gerukt. Hij doet maar geen moeite het terug te pakken en verlaat snel de kast. 
Het dons van het jonkie maakt langzaam plaats voor het verenpak - vooral zichtbaar in de vleugels en de staart, maar ook aan de voorzijde : daar worden nu de bruine verticale streepjes al zichtbaar.

Donderdag 26 mei : Pa brengt om 7.10 uur een prooi (met vleugels) - die direct wordt ingepikt door het jonkie dat driftig begint te plukken. Moe komt even op het rooster maar grijpt niet in en vliegt ook weg. Ze komt een half uur later terug en helpt dan het jonkie met plukken en voert hem. Als ze daarna het restant wil afvoeren probeert het jonkie haar tegen te houden door een paar keer flink aan haar staart te trekken... 

 

De rest van de dag wordt het jonkie alleen gelaten : hij slaapt veel, maar doet ook flink zijn best om met de vleugels te klapperen. Een voordeel is dat hij daarbij de beschermkap van de camera af en toe weer schoonveegt ! 
Pa en Moe zitten meestal in de buurt van de nestkast op de toren - hij is dus niet echt alleen.  Rond 17.45 uur komt Pa voor de oppas zelfs op het rooster zitten (zonder prooi). Maar als hij ook een kijkje in de kast neemt, wordt hij er door het jonkie resoluut weer uitgejaagd...  Rond 19.15 uur komt Pa weer, maar nu met een (grote) prooi. Hij doet een vergeefse poging om binnen te komen, maar Moe neemt de prooi dan van hem over en voert het jonkie weer vanaf het rooster, tot alles op is. Als laatste krijgt hij een pootje om hem zoet te houden.  

Vrijdag 27 mei : zelfde situatie : 's morgens Pa die een prooitje afgeeft, en 's middags en 's avonds Moe die hem vanaf het rooster voert.

Zaterdag 28 mei : 's avonds doet het jong een poging om op het rooster te springen - het mislukt en hij krabbelt weer in de kast. Het zal niet lang meer duren en dan lukt het hem wel - hopelijk zonder eraf te vallen...

 

Zondag 29 mei : 's morgens - o.a. na het ontbijt om 10.15 uur door Moe vanaf het rooster - doet het jonkie weer een paar pogingen om naar het rooster te springen - maar krabbelt telkens nog op tijd terug.   Ook 's middags is hij erg onrustig en rent opgewonden door de kast van links naar rechts om door de openingen in de balustrade naar buiten te kijken. Hij probeert verschillende keren op het rooster te springen. Hopelijk lukt het hem dat, want de laatste jaren hebben we geen jonkies meer op het rooster gezien en het was altijd een leuk gezicht om te zien hoe ze langzaam aan de grote open ruimte konden wennen.  

Dan plotseling rond 16.10 "ontsnapt" hij uit de kast en onverwachts niet via het rooster, maar via de sluipweg die de voorgaande jaren ook door alle jonkies is ontdekt : aan de rechterkant van de nestkast via een opening in de balustrade. Hij komt dan op de omloop buiten de nestkast en is niet meer zichtbaar op de nestcamera. De ouders houden hem daar in de gaten en voeren hem zoals gebruikelijk.

   

..verenpak 5 weken..                    ..nog een stapje en hij is weg..    .. en al weer terug..

Vorige jaren was de terugweg niet mogelijk door de te hoge opstap terug, dit jaar is er een trapje geplaatst - maar of dat gebruikt zal worden is onzeker.   Voorlopig kan hij nog niet vliegen, maar misschien verschijnt hij binnenkort wel weer, waarschijnlijk dan op de buitencamera. We moeten even afwachten...  

Lang hoeven we niet te wachten, want al rond 19.30 uur is het jonkie alweer te zien, als het zich zit te poetsen in de balustrade, net achter het rooster. Even later komt Moe de (lege) nestkast inspecteren (en de laatste etensrestjes opmaken), en vliegt daarna vlak onder de buitencamera in de balustrade naar de omloop. 

De hele tweede omloop is vanaf nu tijdelijk afgesloten voor alle bezoekers om het valkje niet te storen.

Maandag 30 mei : het valkje is nu 5 weken oud. Het heeft wel een prachtig verenpak (met alleen hier en daar nog wat pluis), maar kan nog niet vliegen - dat duurt nog wel minstens een week. Het is nu (als mannetje) vrijwel net zo groot als Pa en zal weinig meer groeien. Op de buiten-cam is het regelmatig te zien in de balustrade naast het rooster. Ook vanaf straatniveau is het goed zichtbaar - het heeft het er blijkbaar goed naar zijn zin : "vrij uit die beklemmende nestkast..".   Om 9.45 uur zat het er, met Pa op kruis OLV-toren en Moe op kruis SintJoriskerk - een standaard opstelling tijdens het "takken" (rondlopen jonkies als ze nog niet kunnen vliegen). 

Om 17 uur plukt Moe een verse grote prooi op het rooster. Een kwartier later wordt een vergeefse poging gedaan de prooi naast het rooster door de balustrade op de omloop te brengen, maar even later lukt het wel vlak onder de buitencamera. Om 20.20 uur zien we Moe even op het smalle randje - dat doet ze duidelijk niet vaak, want al gauw slipt ze en vliegt weer weg. Het wachten is nu dat het jonkie haar voorbeeld zal volgen... 

   

..1e (mislukte) poging..           .. 2e geslaagde poging..          .. Moe op het smalle randje..   

Dinsdag 31 mei : Het jonkie wordt de hele dag niet gezien, ook niet vanaf straatniveau. Pas om 17 uur, als Moe al een half uurtje op het rooster in een regenbui zit, krijgen we eventjes een staart te zien. Het jonkie zal de hele dag op de omloop hebben liggen slapen en voldoende te eten hebben gehad. Moe vliegt om 17.20 uur weg en een kwartier later komt Pa even de nestkast inspecteren. Instinctief graaft hij nog even een kuiltje.    's Avonds is het jonkie wel weer in de balustrade te zien - nog steeds op dezelfde plek, hij is waarschijnlijk nog niet ver op de omloop geweest. Pa brengt een prooi op het rooster die Moe overneemt, plukt en daarna oppeuzelt. Ze vliegt met een restant weg, maar komt al snel terug en eet het zelf op. Het jong zit er vlakbij in de balustrade, maar heeft blijkbaar geen honger (meer). 

Woensdag 1 juni : de hele morgen is via de webcam het jonkie te zien in de balustrade. Na de middag verdwijnt hij uit beeld en is dan ook vanaf straatniveau niet te zien. Moe zit dan op de hoekkolom als oppas en Pa zit er hoog boven te slapen. Pas rond 16 uur is er af en toe weer wat zichtbaar op de webcam. Als Pa 's avonds even op het rooster komt, lijkt het of hij via de sluipweg naar de omloop gaat - dat zou voor het eerst zijn. 

Donderdag 2 juni : net als dinsdag is het jonkie de hele dag niet gezien, ook niet vanaf straatniveau. De ouders zaten op hun normale plekjes, dus waren niet in paniek. Heel even is er om 16.55 uur een glimp van het jonkie op de webcam. Moe komt rond 17.20 uur de kast inspecteren. Om 18.25 uur wordt het avondeten (een grote prooi) in de balustrade afgeleverd, en is het jonkie weer heel even zichtbaar. 

 Vrijdag 3 juni : alleen rond 7.30 uur is er op de webcam even wat van het jonkie te zien in de balustrade, de rest van de dag niets. Ook vanaf straatniveau was om 13.30 uur alles in ruste, en zelfs Pa en Moe ontbraken op hun gebruikelijke plekjes. Om 16 uur zat Moe op het kruis van de SintJoriskerk. Om 17.30 uur, als Moe op het rooster zit, vliegt Pa even in de balustrade en een minuut later er weer uit - niet goed te zien of er een prooirest werd gebracht. Om 18.40 uur wordt door Moe een grote prooi op het rooster geplukt en het restant daarna afgevoerd. Een paar minuten later komt het nog even terug. Tijdens het plukken is heel even het jong zichtbaar, vlakbij de camera. Ook later op de avond kunnen we af en toe een glimp opvangen van een vleugel of staart.

Het jong op de tweede omloop lijkt nog niet echt avontuurlijk : het is nog niet aan een andere kant van de toren gezien, maar zit altijd in de balustrade bij de nestkast. Ook heeft het nog geen poging gedaan om op het smalle schuine randje (vlak onder de omloop) te komen - waar de afgelopen jaren vrijwel alle jonkies hebben gezeten (en verschillende vanaf getuimeld zijn). Wel zal het jong nu binnen een week de eerste vliegpoging doen - hoe later, hoe meer kans dat de vleugelspieren sterk genoeg zijn om direct goed te kunnen vliegen en niet op straat te belanden. We zullen het zien.

Helaas heeft de webcam nu wat kuren - er zitten sprongen in de weergave. Herstel zal tot na de Pinksteren moeten wachten.

Zaterdag 4 juni : hoewel niet op de webcam te zien, is het jonkie wel vanaf straatniveau zichtbaar, zittend in de balustrade. Moe zit af en toe als oppas op een kolom in de buurt of vliegt alarmerend rond als er toeristen op de eerste of derde omloop buiten komen (de tweede omloop is nu afgesloten). 's Middags wordt voor het eerst het jonkie ook even aan de grachtkant gezien. 

En dan eindelijk - net na 20.40 uur - neemt Moe het initiatief en lokt vanaf het rooster met een prooitje het jonkie op het smalle schuine randje !  Die loopt er eerst wat onwennig op rond, maar kan zich gelukkig goed vasthouden en zelfs omdraaien. Wat later plukt Moe op het rooster een prooitje en peuzelt die daar zelf op, terwijl het jonkie hongerig onder haar op het randje staat. Ook Pa komt later nog even kijken.

   

Zondag 5 juni (Pinksteren) : het jonkie heeft de hele nacht op het randje doorgebracht, met Moe als gezelschap op het rooster. Om 6.45 uur huppelt het jonkie al flapperend onder de camera door en is dan niet langer meer op de webcam te zien. Het randje loopt rondom de hele toren, dus het jonkie zal nu aan de grachtkant zitten. Om 11.30 uur was daar vanaf straatniveau niets te zien, wel Moe op het kruis van de SintJoriskerk. Gelukkig was de gracht ook leeg...

 

Verrassing : rond 12 uur heeft iemand het jonkie gezien, op een hoek van de toren - ver onder de eerste omloop. Of hij was gevallen of gevlogen had was onduidelijk, in elk geval nu zat hij er niet meer. Een zoektocht op de grond leverde geen jonkie op, maar rond 12.30 uur wordt het op de eerste omloop gezien. Om daar te komen moet het dus al een flink aantal meters omhoog gevlogen zijn : dus de eerste vliegpogingen zijn gestart ! Een goed teken is dat hij al hoogte kan maken. Hij loopt over het randje rond de toren en zit dan op de hoek aan de kant van het plein. Net op tijd kan de groep torenklimmers worden gewaarschuwd : "vandaag niet op de eerste omloop komen, maar ondanks het verbod wel op de tweede".  Om 14 uur (als het begint te regenen) zit het jonkie nog op dezelfde hoek. 's Avonds zit Moe urenlang kletsnat te regenen op het rooster....

 

Maandag 6 juni : vandaag is het jonkie 6 weken oud en het heeft een verrassing voor ons - het is gezien op de derde omloop, vlak bij de traptoren. Dus het is al in staat om vliegend behoorlijk hoogte te maken. Het zat te slapen, onder het oog van Moe op het kruis van de St.-Joriskerk. Ondanks de regenbuien doet Moe vergeefs pogingen om het jong te verleiden wat verder te vliegen, maar tot nu toe zijn de vluchten beperkt tot rondjes rond de derde omloop. Om 14 uur zit Moe net onder de waterspuwer waarop het jong zit - dus binnenkort zal er wel echt gevlogen worden. Om het jonkie niet te storen bij zijn vliegpogingen is vandaag de derde omloop afgesloten voor toeristen; de eerste en tweede omloop zijn wel open.

   

   

Dinsdag 7 juni : net als gisteren zit het jonkie op een waterspuwer bij de derde omloop, terwijl Moe hem vanaf het kruis van de St.-Joriskerk in de gaten houdt. Pa zit als reserve op zijn hoge plek op de toren. Om 14 uur is de situatie niet gewijzigd, dus de derde omloop blijft gesloten voor toeristen.  Opvallend is dat op de webcam te zien is dat Pa rond 16 uur aan een kuiltje werkt in de nestkast, en opnieuw om 19 uur. Moe landt dan onder de buitencamera in de balustrade, loopt (onzichtbaar) achter de nestkast om, en vliegt weg aan de andere kant. Ze landt dan met Pa op het rooster en samen gaan ze in de nestkast om een tijdje tegen elkaar te kwebbelen. Moe vertrekt als eerste en Pa blijft een tijdje op het rooster zitten. Normaal zijn deze activiteiten aan het begin van het broedseizoen, niet aan het eind...

Woensdag 8 juni : 's morgens werd het jonkie niet langer op de toren gezien, maar om 10 uur komt het uit de richting van de St.-Joriskerk (waar Moe op het kruis zat) aanvliegen. Het jonkie landt keurig op een hoek van de toren (tussen eerste en tweede omloop) en valt daar al snel in slaap. Zoals verwacht kan het nu goed vliegen, dus alle drie omlopen worden weer vrijgegeven voor de toeristen.  Moe komt nog wel even met een alarmroep rond de toren, als ze iemand op de tweede omloop heeft gezien. 

 

Je moet vanaf nu geluk hebben om het jonkie ergens te vinden - en helemaal om hem te zien vliegen. Donderdagmiddag vloog hij rond de toren en landde even op het traptorentje, maar vloog al snel naar een andere plek op de toren.

 

Vrijdagavond 10 juni is het jonkie weer goed te zien op de buitencamera, als het op het smalle randje komt zitten. Het brengt er zelfs de hele nacht op door, met Moe als gezelschap op het rooster.  Als Moe 's morgens om 6 uur wegvliegt, vliegt het jonkie er direct achteraan.  

Ook zaterdagavond is het jonkie weer via de webcam te zien.  Het zit al ruim een kwartier op het randje, als om 19uur Moe met een verse prooi op het rooster komt. Het jonkie verliest zijn evenwicht en valt van het randje - maar hij zal niet meer op de grond vallen, want kan al goed vliegen.  Als Moe klaar is met plukken vliegt ze met de prooi weg, en zie je nog net het jong (waarschijnlijk vanaf de balustrade) er achteraan duiken. Er is daarna gezien dat Moe het jong probeerde te leren om de prooi in de lucht over te nemen. Dat mislukte doordat het jong met één poot de prooi, maar met de ander de poot van Moe vast had. Die liet de prooi dus niet los. Een volgende keer zal het wel goed gaan - al doende leert men.

Maandag 13 juni : Het jonkie is nu 7 weken oud en vandaag heel actief ! Vanaf 6.40 uur kan je op de webcams een leuk spelletjes zien met de drie valken, die tussen het rooster, de nestkast, de balustrade en de lage hoek heen en weer vliegen. Pa wordt door het jonkie de nestkast ingejaagd, en daar zelfs vrij agressief aangevallen. Als Pa weg is kalmeert het jonkie en zit dan voor een uurtje op het rooster en slaapt daar zelfs even.   's Middags zit Moe een tijdje in de nestkast terwijl Pa vanuit de balustrade naar het rooster vliegt. Hij kijkt in de nestkast maar vliegt dan snel weg - gevolgd door Moe. Plotseling komt het jonkie uit de balustrade en vliegt naar het rooster, waar hij een tijdje zit. Dit duurt tot 6.40 uur als Pa naast hem landt Hij wordt wakker en ze vliegen samen weg. Pa komt alleen terug en we zien het jonkie rond de toren vliegen. Pa zit tot 8 uur op het rooster. Dit jaar is er dus onverwacht na het broedseizoen nog veel op de webcams te zien 1

Dinsdag 14 juni : vandaag zowel op de webcams als vanaf de straat weinig te zien. Moe slaapt 's nachts op het rooster tot woensdagmorgen 9 uur. 's Avonds is zowel Pa als Moe even te zien en om 21.30 uur loopt het jonkie over het schuine randje.

Zaterdag 18 juni : net na 8 uur zijn de drie valken weer op de webcams te zien, met eerst Moe op het rooster en Pa en het jonkie elk aan een kant van de nestkast in de balustrade. Dan vliegt het jonkie op het rooster en zit daar een uurtje te suffen. Als één van de ouders langs vliegt gaat het er schreeuwend achteraan, en landt dan even later met een crash op het rooster. 'Het is een hete dag en 's avonds zit Pa (voor het eerst) een tijdje op het schuine randje.  

Zondag 19 juni : vandaag is de hitte van de laatste dagen verdwenen, maar de duiven op de toren zijn nog wel verhit. De hele dag zijn ze regelmatig te zien op de webcams - ze zitten op het rooster en soms zelfs in de nestkast.  Net na 14.15 uur ontsnapt er eentje aan Pa die achter de duif aan duikt. Pa komt al snel terug - gevolgd door het jonkie, dat hem van het rooster af jaagt.

Maandag 20 juni : Moe zit 's middags op de KPN, en in de stad is verder niets te vinden. Wel om 17.45 uur, als Pa in de nestkast zit, gevolgd door Moe, en ze beiden ruw de kast uit worden gejaagd door het jonkie. Dat is vandaag 8 weken oud.

De volgende (warme) dagen wordt het jonkie niet meer op de webcams gezien. Wel Moe, die soms de nacht op het rooster doorbrengt. Op de dag worden de valken gezien bij de KPN en ex-Akzo, dus de verhuizing van de toren naar de kantoren is gebeurd. Je moet alleen veel geluk hebben om er het jonkie te zien - het kan op elk willekeurig dak liggen te slapen. En alleen als het honger heeft - of als Pa of Moe langs vliegt met een prooi - zal het actief worden en beginnen te roepen. Op vrijdag en zaterdag zat het in elk geval bovenop het KPN logo.

Op zondag wordt het jonkie toevallig gezien als het samen met één van de ouders terugkeert van een succesvolle jacht boven het Bergkwartier.  De prooi wordt op de dakrand van FrieslandCampina geplukt en daarna op het dak overgegeven aan het jonkie. 

  

Maandag 27 juni : het jonkie is vandaag 9 week oud.   Als Pa net voor 6.45 uur op het rooster landt, wordt hij gevolgd door het jonkie die hem direct wegjaagt.  Pa vliegt dan naar de lage hoek bij het plein, achterna geroepen door het jonkie. Die gaat de nestkast binnen en eet er wat kleine steentjes. Die hebben sommige vogels nodig in de maag voor een goede spijsvertering. Hij zit dan tot 7 uur op het rooster.

Om 18.30 uur gaat Pa de nestkast in, gevolgd door Moe om zoals gebruikelijk even tegen elkaar te kwebbelen. Maar dan komt het jong binnenstormen en jaagt daarmee beide ouders direct de kast uit !  Tien minuten later klimt hij van het rooster via de balustrade naar de omloop, via dezelfde weg zoals hij ooit uit de nestkast is "ontsnapt". 

De volgende dagen wordt het jonkie af en toe bij de kantoren gezien (vooral KPN), maar donderdagmorgen vroeg is hij op de webcams te zien als hij Pa uit de kast jaagt en weer wat steentjes eet. Ook 's middags zit hij even op het rooster, maar wordt tussendoor ook op de KPN gezien. Tussen 21.30 en 22.00 uur zit hij op het rooster in de regen, en af en toe in de nestkast.

Vrijdag 1 juli zit het jonkie al tegen 5 uur een half uur in de nestkast en op het rooster.

Zaterdagmiddag 2 juli rond 16 uur zitten de drie valken bij de kantoren op hun gebruikelijke plekjes : eentje op de Eempolis, de ander op frame ex-Akzo, en het jong op de KPN - ze kunnen elkaar onderling zien. Het jonkie vliegt dan langs ex-Akzo en de valk daar vertrekt naar de Eempolis. Tien minuten later wordt het jonkie hoog cirkelend boven de spoorbaan (dus de jaagmethode) gezien in de richting Koppelpoort. De twee andere valken zaten toen nog op de Eempolis, dus hij probeert al zelfstandig te jagen. 's Avonds zit het jonkie een half uurtje op het rooster van de nestkast.

  

Maandag 4 juli : het jonkie is nu 10 weken oud. Moe zit 's morgens al een paar uur op het rooster, als het jonkie haar komt verjagen. Het gaat niet meer zo fanatiek, dus waarschijnlijk heeft hij genoeg te eten.  's Middags lijkt het alsof het jong op de KPN zit te roepen, maar dat blijkt Pa te zijn - naar Moe die bij Arcadis een grote verse prooi zit te plukken. Ze vliegen een rondje achter elkaar aan (Moe met prooi), en landen dan op het dak aan de oostzijde, waar ze blijkbaar (buiten beeld) de buit samen delen. 

Dinsdag is het op de webcams de hele dag druk met duiven : ze zitten zowel op het rooster, op het randje als in de nestkast. Dat gaat natuurlijk een keer fout met slechtvalken in de buurt...   Inderdaad : 's avonds rond 21.45 uur zit er een duif in de kast als Pa thuis komt. De duif weet ternauwernood langs hem heen te ontsnappen, al kost het de duif heel veel veren... 
Woensdag is het rustig op de webcams - weinig duiven of slechtvalken. Alleen 's avonds om 19.30 uur als Moe op het rooster zit, duikt er een valk vlak langs haar. Ze schrikt en valt van het rooster voor ze wegvliegt. Het zal het jonkie geweest zijn (of misschien een andere valk).

Donderdagmorgen komt Pa al vroeg (5.15 uur) op het rooster en een paar keer in de nestkast. Om 6.50 uur gaat hij weer de nestkast in als Moe er aankomt. Die wordt echter direct gevolgd door het jonkie, dat Moe van het rooster en Pa uit de nestkast jaagt. Hij vliegt zelf al snel weer weg. Precies twee uur later (8.50 uur) gebeurt precies hetzelfde, maar nu blijft het jonkie wat langer op het rooster zitten.  En ook om 12.20 uur jaagt het jonkie alweer de net aangekomen Moe weg. Hij blijft 10 minuten en zit op rooster en in de nestkast. Dan duikt hij naar beneden (naar een duif ?). Vrijdag zit het jonkie vanaf 6.30 uur bijna anderhalf uur op zijn gemak op het rooster. 

Zondag zijn de drie valken regelmatig op de webcams te zien, dus ook het jonkie. Dat verjaagt dan meestal de twee ouders, al lijkt het meer een spelletje (bij gebrek aan broertjes en zusjes om mee te spelen), dan de vraag om eten.   Ook de duiven zijn weer terug, en ontsnappen soms ternauwernood aan de valken. 's Middags zit Pa op Nutreco en Moe op het kruis van de SintJoriskerk - het jonkie is nergens te vinden. 's Avonds zit Pa tien minuten op het smalle randje - een uniek gebeuren.

Maandag 11 juli : het jonkie is nu 11 weken oud. Het zat 's middags te slapen op het frame van ex-Akzo. Het leek er af te vallen en vloog toen weg richting het zuiden. Pa zat aan de andere kant van hetzelfde gebouw, op frame Nutreco. 's Avonds om 22 uur was het jonkie via de webcam even op het schuine randje te zien.

Dinsdag blijft het stil op de webcams (alleen wat duiven) - maar woensdagmorgen komt rond 7 uur het jonkie een paar minuten op het rooster. Nadat hij wegvliegt komen beide ouders richting nestkast, maar ze worden alweer direct gestoord door het jonkie. 

Donderdagmiddag ligt het jonkie te slapen bovenop het logo van KPN. Hij is niet echt zichtbaar, alleen het puntje van de staart. Boven hem op de dakrand zit (waarschijnlijk) Pa. Die vliegt na een tijdje naar het frame van ex-Akzo. Aan de andere kant van dat gebouw zit de andere valk op Nutreco.

's Middags rond 17.45 uur zijn de drie valken op de webcam te zien :  Pa gaat net de nestkast in, bijna gevolgd door Moe, als het jonkie weer de boel verstoort en beide ouders op de vlucht slaan. Ook het jonkie vliegt al snel weer weg. Het is nog steeds niet bekend waar het jonkie zich in de binnenstad ophoudt, waardoor hij telkens net op het moment dat beide ouders bij de nestkast komen ook hij kan opduiken.  

Zaterdagmorgen komt het jonkie al vroeg (5.20 uur) op het rooster - hij zit tussendoor een tijdje in de nestkast en gaat zelfs even achter een duif aan. Pa vliegt voor een paar seconden in de balustrade en daarna vliegt ook het jonkie weg. Daarna zijn de duiven (net als gisteren) weer zeer actief : ze zitten op het randje, op het rooster en vaak zelfs in de nestkast. Om 8.20 uur komt Pa thuis en jaagt er twee uit de nestkast.

Voor een slechtvalk die gewend is om (met de klauwen) zijn prooi in de lucht te overmeesteren, is het lastig om een hevig fladderende duif op de grond te pakken - de klauwen zijn dan ook nodig om zelf op te staan... Alleen als de valk er bovenop kan springen maakt hij kans een duif te pakken te krijgen.

Ook zondagmorgen jaagt Pa weer een duif uit de kast - maar het stel duiven is blijkbaar niet bang (of gewoon dom) en begint daarna zelfs ijverig takjes naar binnen te slepen...  's Avonds jaagt het jonkie Pa weer van het rooster - al lijkt het wel een spelletje nu. Een half uur later gaat het jonkie achter een duif aan.

Maandag 18 juli : Het jonkie is vandaag 12 weken oud, maar wordt niet gezien. De nestkast is nu definitief door de duiven bezet, al bestaat hun "nestje" alleen uit een paar simpele takjes. Maar de duiven zijn serieus : om 22 uur is er voor het eerst een ei te zien, daarna wordt er gebroed. Het wordt een spannende tijd... 

En waar we bang voor waren gebeurt al snel : dinsdagmorgen net na 10 uur komt Pa binnen als beide duiven in de kast zitten. Eentje weet direct te ontsnappen, de ander wordt gepakt. Maar die weet zich toch uit de greep van Pa te ontworstelen, wel met achterlating van een klauwvol veren. Even later komt ook het jonkie nog even langs om aan het ei en de takken te snuffelen. Blijkbaar zijn duiven niet echt bang te krijgen (of gewoon erg dom), want na een half uur zit er alweer een duif op het ei... 

Het is vandaag een zeer warme dag (rond 34 graden), en om 20.30 uur komt Moe oververhit (met de vleugels wijd en de snavel open) op het rooster zitten. Net ervoor is de broedende duif gelukkig al weggevlogen.  Moe blijft lang op het rooster zitten, maar de duif wil blijkbaar graag terug om te broeden. Dan gebeurt het ongelofelijke : tegen 22 uur ziet de duif kans met een verrassende aanval Moe van het rooster weg te jagen !!  En even later gaat de duif rustig de nestkast in om verder te broeden... 

Woensdagmorgen 20 juli net na 6 uur komt Pa weer aanvallend naar de nestkast, maar opnieuw weet de broedende duif zich langs hem heen te worstelen en te ontsnappen. Pa gaat daarna in de nestkast "een kuiltje graven" en veegt daarmee de takjes op een hoop. Vreemd genoeg laat hij het ei ongemoeid. Tien minuten nadat hij is weggevlogen is de duif alweer terug in de kast... Ook de rest van de (warme) dag wordt door de duiven gewoon doorgebroed en 's avonds laat is zelfs een tweede ei gelegd. De broedtijd voor houtduiven is ruim 2 weken, dus dat wordt een spannende tijd... 

Donderdagmorgen (een koelere regendag) broeden de duiven ongestoord door op de twee eieren. Pa en Moe zitten op Eempolis en het jonkie op FrieslandCampina bij het Stationsplein - ze kunnen elkaar zien.  Ook op vrijdag broeden de duiven rustig door.

Zaterdag gaat het eveneens  goed, dat wil zeggen: tot 18.30 uur. Dan beginnen wat schermutselingen : Pa komt op het rooster, ziet de duif in nestkast en valt aan. Maar ook dit keer weet de broedende duif na een hevig gevecht te ontsnappen - door de achteruitgang.  Pa heeft een hekel aan al die takken in de kast, maar laat de eieren ongemoeid. Tegen 20 uur zit de duif al weer in de kast... Echter niet voor lang, want Pa komt al snel terug en de duif weet dan net langs hem heen te ontsnappen. Als Pa dan weer in de kast met de takjes bezig is, komt de duif terug en weet Pa de nestkast uit te jagen ! De duif blijft op het rooster zitten en ontwijkt de duikvlucht van Pa. Ze zit al snel weer in de nestkast...   Om 21 uur probeert Pa de duif uit de nestkast te jagen, maar die wil niet. Dan vliegt toevallig het jonkie langs en jaagt Pa van het rooster. De duif kan dus weer verder broeden, al ligt één ei al apart en het andere ei lijkt al een deukje te hebben.

Zondag (weer een warme dag) wordt doorgegaan met broeden.  Net na 20.30 uur komt Pa langs, maar de broedende duif weet hem (inmiddels vakkundig) buiten de deur te houden en Pa vliegt al snel weer weg. Waarschijnlijk te warm om je druk te maken.

Maandag 25 juli : het jonkie is nu 13 weken oud, en nog steeds in de buurt : het zat vanmiddag met één van de ouders op Eempolis. In de nestkast gaan de duiven rustig door met broeden en wisselen ook weer (o.a. 7.45 uur en 11.30 uur).  Het blijft rustig tot net na 19 uur : dan komt Moe op het rooster. Ze kijkt wel in de nestkast (dus ziet de duif), maar gaat niet naar binnen. Nadat ze wegvliegt komt al gauw Pa op het rooster en die gaat direct in de aanval - de duif ontsnapt dit keer door de achteruitgang. Pa veegt de takjes aan de kant, maar een half uur later neemt de duif haar plekje in de nestkast weer in. Het ei lijkt erg gedeukt.

Dinsdagmorgen om 6.30 uur komt Pa langs, maar de broedende duif gaat direct in de aanval en blijft als "winnaar" achter op het rooster. De dag verloopt verder rustig, maar na 15.30 uur wordt de duif onrustig, draait rond en kijkt telkens naar het ei.  De duif vliegt even weg, komt na een kwartier onrustig terug en kijkt weer aandachtig naar het ei. Ze gaat er nog even op zitten, maar vliegt 16.15 uur gehaast weg.   Rond 16.30 uur arriveert Moe - die bekijkt de nestkast en zit dan tot 17.40 uur op het rooster. Net na 19 uur komt eindelijk de duif terug - ze aarzelt even, maar daarna eet ze een deel van het ei op...  Hiermee komt dan een dramatisch einde aan het spannende broedproces van de duiven in de nestkast. 

Het heeft ons wel een aardig kijkje gegeven hoe houtduiven blijkbaar met gevaar voor eigen leven hun broedsel durven verdedigen - zelfs tegen geduchte roofvogels als slechtvalken.  De kans dat er jonge duifjes zouden komen was sowieso uiterst klein, maar in elk geval hebben de duiven zelf het avontuur overleefd.

Woensdagmorgen dus geen duiven meer in de kast, maar terug naar vroeger : even na achten jaagt het jonkie weer één van de ouders van het rooster en blijft dan zelf bijna een uur zitten. Waarschijnlijk (en hopelijk) zullen we dit spelletje nog een tijdje op de webcams kunnen zien. Het jonkie doet zijn best : tussen 12 en 13 uur zit hij alweer bijna een uur op het rooster. Hij kijkt ook even in de nestkast en naar het ei, maar raakt het niet aan.  's Avonds vanaf 19.30 zit Moe weer eens de hele avond op het rooster, zonder gestoord te worden door duiven of jonkies... Donderdagmorgen vroeg om 5.30 uur zit het jonkie een paar minuten op het rooster.   Vrijdagmiddag zat het jonkie op het frame van Akzo, en rond twee uur vloog het kraaiend rond de OLV-toren en ging er even zitten. Op het kruis zat toen een ouder valk en de ander vloog hoog boven de toren. 's Avonds zat Moe een paar uur op het rooster, met ook nog een snel bezoek van Pa. In het weekend worden geen valken op de webcams gezien.

Maandag 1 augustus : het jonkie is nu 14 weken oud. Het kan zo te zien goed voor zichzelf zorgen, en is niet meer afhankelijk van prooien die het van de ouders krijgt. Toch is het nog steeds in de buurt - normaal zijn de meeste jonge slechtvalken eind juli de wijde wereld ingetrokken. De vorige keer dat er ook maar één jonkie was (in 2015), bleef het lang bij de ouders in de buurt. We zullen het zien. 

In elk geval zaten vandaag 's morgens Pa en Moe op de ex-Akzo, en het jonkie aan de andere kant van hetzelfde gebouw, op Nutreco. 's Middags zat het zich te poetsen op FrieslandCampina, en 's avonds was het op de webcams te zien toen het Moe uit de kast joeg...

Een paar dagen is het rustig op de webcam, pas donderdagmorgen zit Pa een paar uur op het rooster. En ook 's avonds komt hij een klein uurtje in beeld. Het jonkie is al een paar dagen niet gezien.

Maar het is nog steeds in de buurt : zaterdag 6 augustus rond 11.30 uur zit het jonkie bij Moe op de KPN. Hij gaat dan in een duikvlucht over het gebouw van Arcadis richting Soesterkwartier. Al snel komt hij met lege poten terug en gaat na een rondje boven het spoor klagend naast zijn moeder zitten. Niet lang want dan duikt hij opnieuw richting Soesterkwartier, en komt niet meer terug.  Later die middag zit Moe nog steeds op KPN, en hoog erboven vliegt Pa samen met het jonkie. Ze spelen wat, en stijgen dan al cirkelend naar grote hoogte. Na een tijdje verdwijnen ze boven het Bergkwartier.  Zondagmiddag zit het jonkie in z'n eentje op de KPN. 's Avonds zit Pa eerst een tijdje op het rooster (en twee keer in de nestkast) en zit daarna bijna twee uur op het schuine randje onder het rooster.

Maandag 8 augustus : het jonkie is nu 15 weken oud. 's Morgens zat het op frame ex-Akzo, met een andere valk (Moe ?) op de KPN. Een uurtje later zat de andere valk op het logo van KPN te peuzelen, met het jonkie toekijkend vanaf de dakrand.  Een paar dagen is het rustig op de webcams, wel zitten de valken op de kantoren bij het spoor.  Donderdagmorgen vroeg ziet Pa weer kans om Moe in de nestkast te lokken. Daarbij gaat de lege dop van het duivenei kapot. Rond 11 uur komt het jonkie ook even in de kast en eet wat steentjes (goed voor de spijsvertering).

Vrijdag is Pa opnieuw vroeg in de morgen een half uurtje te zien op rooster en in de nestkast. Na een hete dag komt Moe net na 17.30 uur op het rooster en Pa in de balustrade. Al gauw komt ook het jonkie en jaagt beide weg. Hij kijkt even in de nestkast en vliegt dan ook weg.

Zaterdag 13 augustus rond 11.30 uur zitten beide ouders in de schaduw van ex-Akzo - het is een hete dag. Het jonkie zit op de letters KPN, als er een vierde valk langs vliegt en samen met het jonkie een paar rondjes rondom het gebouw van KPN vliegt. Het blijkt ook een juveniel, en landt even in een vensterbank van KPN, terwijl het Amersfoortse jonkie weer op de letters KPN gaat zitten. Niet lang want dan vliegt het vlak langs het andere valkje en gaan ze samen weer een rondje vliegen.  Na een paar minuten keert ons valkje terug op de letters en is de ander verdwenen.

Het gebeurt wel vaker dat juveniele valken van elders op hun ontdekkingsreis door het land een paar dagen bij de Amersfoortse valken langs komen.

Maandag 15 augustus : het jonkie is nu 16 weken oud, maar wordt vandaag niet gezien. Wel de volgende morgen op de webcams, als hij tot tweemaal toe Pa van het rooster/nestkast weet te jagen. Woensdagmiddag zit het jonkie op de dakrand van FrieslandCampina bij het Stationsplein.

Donderdagmiddag zit hij met (waarschijnlijk) Pa op de letters KPN. Hij vliegt een rondje over de spoorbaan, cirkelt enkele honderden meters omhoog en verdwijnt jagend boven het Bergkwartier - Pa blijft zitten.  Ook op zaterdag en op zondag zit het jonkie weer op de KPN.

Maandag 22 augustus : het jonkie is nu 17 weken oud en blijft nog steeds in de buurt : op de webcam is hij even te zien als hij Pa van het rooster jaagt.   Dinsdag zit hij met Pa op de KPN - dan vliegen ze samen naar de Eempolis, waar Pa gaat zitten. Het jonkie vliegt nog een rondje over het spoor en gaat dan cirkelend richting Bergkwartier. Vrijdagmiddag  zit het jonkie weer op KPN, met de ouders op ex-Akzo en Nutreco. 

Zondag zit Moe vanaf 7 uur ruim twee uur op het rooster (en in de kast), terwijl Pa en het jonkie even op de omloop achter de kast zitten.

Maandag 29 augustus : het jonkie is nu 18 weken oud. Het wordt deze dag niet gezien, maar is nog wel in de buurt. Dinsdagmorgen vroeg zijn Pa en Moe weer even in de nestkast te zien. Moe zit daarna tot kwart over acht op het rooster en vliegt dan weg als er een drone vlak langs het rooster vliegt.... 
Deze week is het jonkie niet meer op de webcam gezien - wel dinsdag en donderdag op de KPN, terwijl de ouders op ex-Akzo zitten.

Maandag 5 september : het jonkie is nu 19 weken oud. Het zat vandaag met één van de ouders op frame ex-Akzo - de derde zat op FrieslandCampina (Stationsplein). 's Avonds is hij ook nog even op de webcams te zien. Deze dagen is er onderhoud aan de toren, en 's middags is op de webcams te zien dat de kast even wordt verschoven.  

Dinsdagmorgen vroeg zit Moe even op het rooster, en Pa maar heel eventjes op de omloop.  Later dezelfde situatie als maandag : jonkie samen met één van de ouders op frame ex-Akzo, de derde op FrieslandCampina. 's Avonds op de webcam komt eerst Pa op het rooster en in de kast, daarna Moe in de kast - maar al snel weggejaagd door het jonkie. Hij eet wat steentjes en zit dan een kwartiertje op het rooster. 

Woensdagmiddag zit het jonkie op FrieslandCampina, en de twee ouders samen op ex-Akzo.  Vrijdagmorgen is hij weer even op de webcam te zien als hij Pa van het rooster jaagt en dan een paar minuten blijft zitten.

Maandag 12 september : het jonkie is nu 20 weken oud. Hij blijft nog steeds dicht in de buurt van de ouders : vanmorgen om 7.45 uur kwam Moe even op het rooster, gevolgd door Pa in de balustrade. Het jonkie kwam ook aanvliegen, maar ditmaal liet Moe zich niet wegjagen en was hij het die er vandoor ging. 's Middags zit hij samen met één van de ouders op de letter K van KPN. Dinsdagmiddag om 17.30 uur zit hij eventjes op het rooster. De rest van de week wordt hij niet gezien.

Maandag 19 september (de begrafenis van Koningin Elisabeth in Engeland)  : het jonkie is nu 21 weken oud, en vandaag werd hij rond 14 uur (met één van de ouders) gezien in de hoge vensterbank van ex-Akzo. Hij is dus nog steeds in de buurt. Ook op de webcam was hij heel even te zien toen Moe rond 17.50 op het rooster kwam (met Pa in de nestkast) en hij even langs vloog. Toen Pa wegvloog was te zien dat hij er achteraan dook.   

Daarna wordt hij pas donderdagmiddag weer gezien, als hij op de antenne bij het politiebureau zit. Daar zit hij ook vrijdagmiddag.

Maandag 26 september : het jonkie is nu 22 weken oud - ofwel 5 maanden. Hij maakt blijkbaar nog geen aanstalten de wijde wereld in te trekken. Dinsdagmorgen is hij even kort op de webcam te zien als Moe op het rooster zit en hij langs vliegt. Ook zaterdagavond flitst hij langs Pa op het rooster. Zondagmiddag komt hij weer goed in beeld als hij steentjes in de nestkast komt zoeken. Ook Pa en later Moe zijn even op het rooster te zien. Een uurtje later komt het jonkie weer terug en zit dan op het schuine randje. Pa komt op het rooster zitten en even in de nestkast.

Maandag 3 oktober : het jonkie is nu 23 weken oud. 

Vandaag blijkt voor hem een heel belangrijke dag. 's Middags verschijnt hij opgewonden roepend in de nestkast - waarschijnlijk omdat de ouders hem hebben laten weten dat het nu echt tijd voor hem is om het ouderlijk nest te verlaten en de wijde wereld in te trekken.  Meestal is dat al eind juli, dus oktober is wel erg laat.

Eerst wordt hij nog vanaf het rooster door Pa toegesproken - mogelijk met nog wat nuttige jachtadviezen. En als hij wat later op het rooster zit, komt Moe even bij hem zitten. Het lijkt erop alsof ze hem wat toestopt - maar het is waarschijnlijk haar afscheidskusje.  Hij haalt even diep adem : de boodschap was duidelijk. En een paar minuten later vliegt hij weg - de laatste keer dat we hem hier zien wegvliegen : de start van zijn grote levensavontuur.   Het was een kort, maar mooi afscheidsritueel - in alle rust, geen agressief verjagen. Helaas is er geen video van bewaard gebleven.

 

Hierna wordt hij inderdaad niet meer gezien : niet meer op de camera's en niet meer op de kantoren - hij is de wijde wereld ingetrokken, op zoek naar een eigen plekje.

Alleen de ouders blijven de hele winter in de buurt : voornamelijk op de kantoren bij het spoor, maar af en toe zijn ze ook op de webcams te zien.

Vrijdag 25 november is de nestkast vast gereed gemaakt voor het nieuwe broedseizoen. Dit keer is niet alleen de toplaag, maar al het grind van de nestkast vervangen door schoon grind. Ook zijn beide webcams weer schoongemaakt. Met dank voor de mannen die de zakken grind naar boven hebben gebracht. Pas dinsdagmorgen komt Pa voor de eerste inspectie. Nog niet voor een kuiltje, wel om verse steentjes te slikken (goed voor de spijsvertering).

Home Slechtvalk Verslag Slechtvalken 2022