Verslagen over de Amersfoortse slechtvalken

 HomeAchtergrondVerslagen Video's

Verslag Slechtvalken 2023

Videos slechtvalken 2023

De beide slechtvalken hebben de jaarwisseling met veel vuurwerk weer overleefd. Ze zullen het inmiddels wel zijn gewend, ze zijn hier al zo'n tien jaar aanwezig : Pa (Joris) vanaf 2013 en Moe (1PF) vanaf 2015. Regelmatig bezoekt vooral Pa het rooster, en af en toe graaft hij in de nestkast een kuiltje in het grind, waarin straks de eieren komen te liggen. Als Moe er bij komt "kletsen" ze samen enthousiast, waarna hij meestal al snel met een snoekduik de nestkast weer verlaat. 
 
Half januari : Inmiddels heeft ook een stel houtduiven de nestkast ontdekt. Vorig jaar hebben duiven twee eieren in de nestkast gelegd, maar dat vonden de slechtvalken geen goed idee. Het was een spannende tijd : uiteindelijk hebben de duiven het overleefd, maar de eieren niet. Hopelijk zijn de duiven dit keer verstandiger en zoeken ze een minder riskante plek voor hun nest.
 
Begin februari : Hoewel de duiven nog maar af en toe langs komen, zijn ze nog wel in de buurt - elders op de toren zitten er minstens tien. 
De slechtvalken zitten inmiddels vaker op de toren dan op de kantoren bij het station. Pa brengt al regelmatig een prooitje voor Moe, als bewijs dat hij een goed jager is. Dit is onderdeel van het baltsproces : tijdens de broedperiode moet hij in z'n eentje voor de aanvoer van prooien zorgen. 
 
Half februari : Beide valken zitten regelmatig langdurig op het rooster, of elders op de toren. Af en toe jagen ze de duiven weg.  Moe zit nu ook al 's avonds op het rooster; op 22 februari zelfs al de hele nacht. Het eerste ei wordt echter pas de tweede week van maart verwacht. De volgende morgen weet een duif nog net op tijd aan een aankomende slechtvalk te ontsnappen. 
 
Eind februari : Moe brengt nu vrijwel alle nachten door op het rooster. Ook op de dag zit zij (of Pa) er vaak.  Als Pa een prooi voor haar brengt eet ze die op het rooster op - een nieuwe eetplek. In elk geval krijgen de duiven nu weinig kans om in de nestkast te komen. Wel is er een paar keer een derde valk in de buurt van de toren gezien. Die wordt telkens weggejaagd.
 
Begin maart : 2 maart brengt Moe de nacht (van 1 tot 7 uur) slapend door IN de nestkast. Pa komt haar 's morgens vroeg wekken. Daarna gaat ze op het rooster zitten, tot Pa haar om 9 uur ontbijt brengt - waar ze mee wegvliegt. Opvallend is dat Pa nu vaak met een kauwtje als prooi aankomt, die zijn in grote aantallen in de binnenstad aanwezig.
Ook de volgende dagen zit Moe langdurig op het rooster, soms afgewisseld door Pa, die haar regelmatig een prooi komt brengen - hij zorgt goed voor haar. Een groot deel van de nacht en soms ook de dag brengt Moe nu in de kast door. Voor het eerste ei zullen we waarschijnlijk nog wel een kleine week moeten wachten (het vroegst was 6 maart, en het laatst 18 maart). We zullen het zien.  
 
Woensdag 8 maart : rond 5 uur in de morgen is het eerste ei gelegd !

 

Voor het volgende ei moeten we even geduld hebben : er zit minstens een dag tussen het leggen van de eieren, dus op zijn vroegst zal het tweede ei op vrijdag komen. Meestal worden er in totaal vier eieren gelegd. 
Hoewel de valken al vaak op het ei zitten, wordt er nog niet gebroed - het is alleen ter bescherming. Pas na het derde ei zal er constant een valk op de eieren zitten en wordt er serieus gebroed.  
 
Netjes volgens schema : vrijdag 10 maart net voor 18 uur wordt het tweede ei gelegd ! Ze laat het gelukkig al snel zien. Buiten vriest het en valt er sneeuw. Gelukkig heeft de nestkast een dak, dus ze zit hier redelijk beschut.
 
Ook het volgende ei komt keurig volgens het schema : maandag 13 maart als Pa om 6.39 uur voor het ontbijt komt en de wacht overneemt liggen er nog twee eieren. Maar Moe komt al snel terug en net na 8 uur wordt het derde ei gelegd. Om 8.08 uur zijn de drie eieren goed zichtbaar. Er zat dus telkens circa 60 uur tussen het leggen van de eieren. 
Vandaag is ineens een warme dag (na de sneeuw op zaterdag), met temperaturen boven de 10 graden - wel met een harde wind.
 
Vanaf nu zal er serieus gebroed gaan worden : telkens directe wissel van broedvogel. Uitgaande van vorige jaren zal het eerste ei op of rond 16 april uitkomen. Wel verwachten we nog een vierde ei : woensdag of donderdag.
 
Woensdagavond 15 maart tegen 23.30 uur wordt het vierde ei gelegd. Ze laat het gelukkig al snel even zien, want de rest van de nacht ligt ze boven op alle eieren. Rond 6.30 uur komt het ontbijt en neemt Pa het broeden over tot 8.15 uur. 
 
Uitkomen eerste ei wordt op of rond de 16e april verwacht. 
De komende weken zal er weinig spectaculairs te zien zijn op de webcams : in de nestkast de broedende valk. Meestal zal dat Moe zijn, die 's morgens en laat in de middag als zij een uurtje (of langer) gaat eten, afgelost wordt door Pa. 's Nachts wordt ze niet afgelost. Pa zorgt nu voor alle prooien, waarvan hij ergens op de toren een voorraadje heeft aangelegd. Tijdens het broeden komt er geen voedsel in de nestkast - die blijft schoon.
 
Begin april : de valken hebben de eerste helft van de broedperiode erop zitten - alles verloopt voorspoedig : ze wisselen elkaar trouw direct af. 
De broedende valk is het gemakkelijkst te herkennen bij het binnenkomen : Moe doet dat heel bedachtzaam en heeft aan haar linker poot een grote zilverkleurige ring met 1PF.  Pa is een stuk kleiner en komt meestal met een sprongetje binnen; hij heeft aan de rechterpoot een oranjekleurige ring.
 
Maandag 10 april : de wissels zijn zeer strak en zelfs in de kast : gistermorgen joeg Pa Moe van de eieren, vanmorgen deed Moe hetzelfde bij Pa. Nog een week te gaan.  Ook op vrijdag kwam Moe in de kast om Pa van de eieren te sturen. 
Zaterdag 15 april : het wordt een spannend weekend : wanneer kruipt het eerste jonkie uit het ei ? Uitgaande van vorige jaren maakt zondag de grootste kans - maar het is natuur, we moeten het afwachten.
 
 
Zondag 16 april : al vroeg is te zien dat één van de eieren is "aangepikt" - het jonkie erin probeert de schaal te breken. We wachten af.
Er volgt een spannende ochtend - ook voor Pa, die al vroeg tevergeefs met een klein prooitje kwam, en 11.45 uur nog maar eens komt kijken.  Eindelijk net voor twaalven laat Moe een lege dop zien : het eerste jong is er dus uit, maar we krijgen het nog niet te zien. Gelukkig een kwartiertje later wel. Nog drie eieren te gaan...
 
Om 13.10 uur komt Pa op het rooster even kijken en krijgt het goede nieuws te horen.
Een tweede ei lijkt ook al aangepikt. En zowaar : kwart over twee verlaat Moe eindelijk even de kast en is nummer twee (nog nat, net uit het ei) zichtbaar !  Pa komt in de kast, maar weet zo te zien niet echt wat te doen. Gelukkig komt Moe al snel terug, met een prooitje. Nog niet om te voeren, maar zelf heeft ze uiteraard wel honger. 
 
Ook een derde ei lijkt al aangepikt, dus misschien nog een derde valkje vandaag. Dat gebeurt vaker : de eerste drie vlak achter elkaar, en de vierde wat later. We wachten af, om 22.30 uur in elk geval nog niets.
Maandagmorgen 17 april : het blijft even onzeker of het derde ei 's nachts is uitgekomen, Moe blijft lang zitten. Om 6.30 uur liggen er nog twee hele eieren naast de twee jonkies. Waarschijnlijk rond 8.15uur is het derde jong eruit gekomen : een nat roze dotje en lege schalen zijn net zichtbaar onder Moe. Ze blijft de hele morgen zitten. Pas rond de middag gaat ze eraf en krijgen wij (en Pa) het inmiddels opgedroogde jonkie te zien.
 Nog één ei te gaan, maar dat komt vaak één of meer dagen later pas uit : geduld.
 
Dinsdag 18 april : Om 7.30 uur ligt het ei nog tussen de drie jonkies. Die worden nu tijdens de dag regelmatig door Moe gevoederd.
Bij de voeding van rond 17 uur is te zien dat het ei al is aangepikt. En ja hoor : om 20 uur is het nog natte en roze vierde jonkie te zien als Pa een tijdje komt oppassen en minutenlang tegen Moe kletst om haar over te halen om eindelijk de nestkast even te verlaten. De vierling is compleet !
 
Woensdag 19 april : Pa brengt om 7.45 uur het ontbijt : een oud prooitje uit de voorraadkast. Als Moe klaar is met voeren en het restant wegbrengt, past Pa even op de vier witte bolletjes.  Moe komt al snel terug om het warm houden weer over te nemen.
Vandaag ziet Pa ook weer kans om te voeren - iets wat hij graag doet, maar van Moe weinig kans krijgt. Telkens als hij komt oppassen zoekt hij een prooirestje in de kast en probeert dat bij de jonkies naar binnen te krijgen. Meestal wordt hij al snel door Moe gestoord en de kast uit gestuurd.
Donderdag 20 april : Om 7.30 uur haalt Moe zelf het ontbijt uit de voorraad. Pa komt toch even kijken of het nog goed gaat.
Vrijdag 21 april : Om 7 uur haalt Moe een forse prooi uit de voorraad. Even lijken er maar drie valkjes wakker, maar er zijn er echt vier. Ze legt het restant van de prooi naast zich als ze weer op de kuikens gaat zitten. Om 8.30 uur doet ze de volgende voeding met het restant. Halverwege komt Pa binnen met een prooitje - dat hij nu zelf ijverig kan gaan voeren. En zowaar : als Moe klaar is pakt ze hem de prooi niet af, maar gaat naar buiten. Pa kan dan rustig doorvoeren tot ze alle vier in slaap vallen.
          's Middags rond 17.15 uur voert Moe de jonkies tot ze genoeg hebben en brengt dan de prooirest weg. Even later komt Pa binnen met een prooitje en probeert die bij de jonkies naar binnen te werken. Hij wordt daarbij "betrapt" door Moe, die hem de prooi afneemt en hem wegstuurt. Ze probeert dan tevergeefs de al overvolle jonkies nog wat te voeren. Die zullen in elk geval met al die aandacht niet verhongeren !  
 
Zaterdag 22 april : Ook vandaag komen de jonkies niets te kort - en ook Pa ziet af en toe weer kans om te helpen voeren. Vanaf 20.15 uur is hij al aan het voeren, als Moe met een prooitje binnenkomt. Ze laat Pa rustig doorgaan, en vanaf twee kanten wordt er een kwartier lang gevoerd tot alle jonkies volgepropt zitten en in slaap vallen. 
samen voeren : Moe links, Pa rechts
 
Zondag 23 april : de twee oudste valkjes zijn nu al een week oud. Alle vier lijken te worden vetgemest door de ouders : om 7.45 uur voedt Moe ze flink met een opgehaalde prooi. Al om 8.15 uur brengt Pa een prooitje en probeert Moe daarmee de gaatjes nog te vullen. Om 9.45 uur - als Moe even weg is - komt Pa met een stukje prooi en probeert zelf ijverig te voeren.  Moe komt op het rooster en laat hem maar begaan, want veel gaat er niet meer in.   's Avonds mislukken de plannetjes van Pa : eerst heeft hij een prooi voor Moe gebracht, en komt dan even later zelf met een prooitje om te voeren. Maar Moe pakt zijn prooitje af en stuurt hem weg. Wat later komt hij weer met een prooitje om te voeren, maar Moe stuurt hem dan met prooi en al weg... |
Wel doet hij daarna braaf de oppas, al zijn de jonkies na een week al zo groot dat hij er allang niet meer overheen past. Zelfs Moe kan ze niet allemaal meer onder zich krijgen.
  
warmhouden door Moe                warmhouden door Pa
 
Maandag 24 april : Rond 11.45 uur (als Moe even weg is om een restant prooi naar de voorraadkast te brengen) lukt het Pa weer om even te voeren. Als Moe terug komt kijkt ze het even aan, maar uiteindelijk pakt ze hem toch het restantje af en stuurt hem weg. 
De volgende dagen kan je de jonkies per dag zien groeien - geen wonder met al dat eten en slapen !
Donderdagmiddag (27 april, Koningsdag) laat Moe de jonkies voor het eerst een tijdje alleen slapen - het is warm genoeg. Pa neemt de oppas niet over : hij vond het Koningsfeest in de binnenstad waarschijnlijk te veel drukte en zat in de stilte op het frame van ex-Akzo.  
Om 19.15 uur komt Moe met als prooi een geringde duif op het rooster. Waarschijnlijk heeft ze hem zelf gevangen, want de vleugels zitten er nog aan. Die zou Pa er voor de overdracht eerst afgehaald hebben. Ze laat de vleugels eraan zitten en kan de duif daardoor nauwelijks de nestkast binnenkrijgen. Maar dan weten de jonkies er wel raad mee !
Vrijdag 28 april : 's Morgens krijgen de jonkies het restant van de duif. Blijkbaar is dat nog genoeg als ontbijt, want als Pa met een prooitje komt wordt hij ermee weggestuurd. We zien vandaag voor het eerst dat één van de jonkies een stukje "loopt" naast Moe (ze hebben hun grote klauwen gekregen), en zelfs al even met de vleugeltjes wappert. Dat zal steeds vaker gaan gebeuren. 
Ook poepen de jonkies nu flink, al valt op dat ze altijd naar buiten toe spuiten - tegen de wand, niet tegen de anderen. Hopelijk blijft de camera nog wel schoon.
 
Zaterdag 29 april : De twee oudste valkjes zijn vandaag al twee weken oud.  Na het ontbijt worden de jonkies vanaf 10.15 uur alleen gelaten - het is warm genoeg. Wel zit Pa of Moe dan ergens dichtbij op de toren als oppas. Moe komt af en toe met een prooi om te voeren, maar ze laat ze verder met rust om samen te slapen. Pa rond 21 uur komt ze weer in de nestkast voor de oppas - echt warm houden lukt haar niet meer, daar zijn ze na twee weken al veel te groot voor. 
Zondag 30 april : Moe blijft 's morgens nog bij de jonkies in de nestkast, en voert ze de prooitjes die Pa regelmatig op het rooster komt aangeven. Tegen de middag gaat ze naar buiten, maar blijft wel in de buurt - zoals op het rooster. Daar neemt Pa ook wel een uurtje de oppas waar.
 
Begin mei : De dagen erna zien we de routine van een paar voedingen in de morgen en een paar in de namiddag en avond.  Vaak staat er een flinke duif op het menu. Daar blijft meestal nog wel wat van over (het restant gaat in de voorraadkast), alle overige (kleinere vogels) gaan direct schoon op : veren, botjes, pootjes en al. 
      Pa laat zich maar weinig meer in de nestkast zien, maar heeft buiten (op het rooster of vlak in de buurt) wel af en toe een oppasbeurt. Waarschijnlijk gaan nu beide ouders op jacht.   
     De jonkies hebben hun grote formaat klauwen, en beginnen daarop (zij het met moeite) de nestkast te verkennen. Ook de vleugeltjes worden getest, al zal het nog wel even duren voor ze op sterkte zijn. De eerste vlek van hun poepspuiterij zit al op de camera. 's Nachts slapen ze soms al alleen, al kruipt Moe vaak toch tegen de morgen even in de kast.
Vrijdag 5 mei regent het 's middags flink - Moe komt kletsnat binnen, eerst voor een inspectie maar daarna komt er toch ook wat te eten. Maar de jonkies zitten nog vol van de vorige voedingen.... Ook als Pa 's avonds nog een poging waagt, is er weinig belangstelling.
 
Zaterdag 6 mei : een belangrijke dag, want de twee oudste valkjes zijn nu drie weken oud - en dat is de tijd dat de valkjes geringd zullen worden. Het ringen gebeurt net buiten de nestkast op de tweede omloop van de toren, en is dus op de webcams niet te zien. Het ringen gebeurt door een ringer van de roofvogelwerkgroep  Utrecht en het Gooi, die ook alle vorige keren de jonkies heeft geringd. Door meten van de klauw en de vleugel,is geslacht en leeftijd in dagen te bepalen. Het blijken dit keer drie mannetjes en één vrouwtje (tevens de oudste).  

 

     De jonkies laten zich redelijk gelaten behandelen, maar weten ook af en toe een heleboel kabaal te maken, dat zelfs aan de voet van de toren te horen is. Ook beide ouders vliegen rond de toren met hun alarmroep. Dat zullen ze vanaf nu wel vaker gaan doen, als er toeristen op de omlopen komen.  Al snel nadat het groepje ringers beneden is wordt het weer rustig. 

        De verstoring is gelijk gebruikt om de nestkast wat op te ruimen, door de meeste oude veren te verwijderen. Ook de camera's hebben een poetsbeurt gehad. 

        Rond 15.30 uur komt Pa in de kast met een prooitje, dat hem al snel door de jonkies wordt ontnomen - maar hij weet het terug te pakken. Echt veel honger hebben ze nog niet. Ook niet als een half uurtje later Moe met een grotere prooi aankomt. 

 

Zondag 7 mei : Moe komt al vroeg voor een inspectie, en blijft dan nog een uurtje met de jonkies slapen.   Daarna haalt ze ontbijt, maar veel trek hebben de valkjes nog niet. Ook niet als Pa even later met een verse gierzwaluw binnenkomt. Die mag hij vrijwel helemaal zelf opeten.

        Rond tien uur brengt hij een geel vogeltje op het rooster, dat nog leeft als hij het overgeeft aan Moe. Het heeft een fel geel kopje, moeilijk te zien wat het zou zijn : een geelgors is tamelijk zeldzaam rond Amersfoort, en voor een sijsje is het wat laat. In de nestkast gaat het schoon op - geen (geel) veertje blijft over.  Op de video-clip blijkt het een gele parkiet te zijn - een raadsel hoe Pa die heeft weten te vinden...

        Om 11.30 uur komt alweer een verse gierzwaluw binnen. Die zijn net (vermoeid) aangekomen uit Afrika, dus blijkbaar een gemakkelijke prooi. Later op de middag brengt Moe een wel zeer grote duif (?) mee.

De volgende dagen : veel spreeuwen, gierzwaluwen en dagelijks een duif helpen de jonkies om langzamerhand hun witte dons te verruilen voor een verenpak. Vooral bij staarteind en de vleugels is dat nu goed te zien. Er wordt door alle vier al driftig geflapperd met de vleugeltjes, maar voorlopig wordt er nog niet gevlogen - dat duurt nog wel een kleine maand... 
        Pa en Moe houden oppas, maar meestal is dat ergens in de buurt van de nestkast, op een kolom er naast of zo, dus niet zichtbaar op de webcams. Soms komt moe 's nachts nog wel een tijdje op het rooster slapen. 

Donderdagmiddag 11 mei komt Moe met een (geringde) duif waarvan de grote veren deels een fluorescerende roze/paarse kleur hebben. Die zijn waarschijnlijk door de duivenhouder behandeld met een spray van speciale verf, die bedoeld is om roofvogels af te schrikken - of althans lang genoeg in verwarring te brengen zodat de duif tijd heeft om te ontsnappen. Blijkbaar werkt het middel minder goed dan verwacht... 

 

Zaterdag 13 mei : een warme dag, en de (twee oudste) jonkies zijn vandaag vier weken oud. Ze krijgen steeds meer veren, en bewegen zich al wat vrijer van elkaar door de nestkast - maar vaak slapen ze nog graag dicht bij elkaar. Ook proberen ze nu de prooi van Moe af te pakken, maar dat zal zij nog niet toelaten. Ze beginnen al wat meer naar buiten te kijken, en waarschijnlijk duurt het geen week meer tot ze de (geheime) weg naar de omloop weten te vinden - dat blijft altijd een spannend moment. 

Zondagavond voert Moe eerst een tijdlang haar aangevoerde duif vanaf het rooster door het "loketje" aan de jonkies in de nestkast. Eén van de jonkies valt daarbij tussen nestkast en rooster - gelukkig is daar nog de balustrade, dus hij wist al snel veilig terug te krabbelen en kwam met de schrik vrij. Maar ze zullen steeds brutaler worden en de randen opzoeken. 

 

Maandagmorgen 15 mei brengt Moe een prooitje, dat ze eerst op het rooster plukt en dan afgeeft in de nestkast. De jonkies moeten nu zelf aan de slag. Ook 's middags als ze eerst uitgebreid een duif heeft gevoerd, laat ze het restant achter en verlaat de nestkast door de achteruitgang. De jonkies zitten dan al helemaal vol, dus doen er nog niets mee. 

 


Helaas is door een technische storing een deel van dit verslag (16, 17 en 18 mei) op dit moment niet beschikbaar.

Hopelijk is het zo snel mogelijk weer te zien, of zal worden gereconstrueerd.

 

Vrijdag 19 mei :
Een bijzondere dag : ze zijn 's morgens erg opgewonden en al snel ontdekt er dan eentje de sluipweg naar de omloop. Dat gebeurt elk jaar rond deze tijd. Via de achteruitgang en de balustrade kan een valkje op de omloop springen. Normaal is het hoogteverschil te veel voor de sprong omhoog, terug naar de nestkast. Echter dit jaar is een soort trappetje gemaakt zodat ze eventueel terug kunnen. Dat blijkt wonderwel goed te werken : want als een verrassing verschijnt na een paar uur het valkje weer terug in de kast !
 Ook durft er vandaag eentje de sprong naar het rooster te wagen - dat hebben we de laatste jaren niet meer gezien, want ze ontsnapten eerder door de sluiproute voordat er eentje die sprong durfde maken. Dus dit jaar kunnen we wel blijven tellen in de kast, maar niet meer alleen tot die leeg is en nooit meer een valkje in terug komt. 's Avonds - na een maaltijd die op het rooster wordt gebracht - kruipen de jonkies weer gezellig dicht tegen elkaar om te slapen. 
 
Zaterdag 20 mei : De twee oudste valkjes zijn nu vijf weken oud. Hun verenpak is vrijwel compleet, met alleen hier en daar nog wat dons veertjes. Ze slapen 's nachts samen in de nestkast, en op de dag verdwijnen ze op de omloop of zitten op het rooster. Er is dus dit jaar nog veel te zien op de webcams. Een groot verschil met vorige jaren, als na een paar loze dagen, de jonkies pas weer op de webcams te zien waren als ze het smalle schuine randje hadden ontdekt.
Zondag 21 mei : Zelfde cyclus als de vorige dagen. 
Prachtig om ze nu bezig te zien : in de nestkast af en toe fel trekkend aan de gekregen prooi, of staand op het rooster de omgeving te verkennen.
Maandag 22 mei :
Een erg warme dag. De vier valkjes hebben de nacht weer samen slapend doorgebracht in de nestkast, terwijl Moe op het rooster sliep. Daar wordt ze om 7.30 uur door één van de valkjes verzocht om te zorgen voor het ontbijt. Dat komt een uurtje later en daarbij wordt ze opgewacht door drie hongerige valkjes op het rooster. Die worden keurig op het rooster gevoerd. Daarna zijn er drie de omloop opgegaan, en is er om 10.45 uur eentje achtergebleven, die voornamelijk op het rooster om zich heen zit te kijken. Die krijgt in zijn/haar eentje om 15.15 uur een prooitje, en stapt dan om 16 uur vanaf het rooster op de omloop. De hele nestkast is dan leeg - ze zitten alle vier op de omloop. Vroeg in de avond komen er drie terug, die rond 20 uur een prooitje op het rooster krijgen. Daar wordt in de nestkast door drie valkjes behoorlijk om getrokken en gesjord. Uiteindelijk heeft iedereen een beetje. Op het tumult is de vierde afgekomen , dus dan zijn ze alle vier weer in de nestkast om er te slapen.
Dinsdag 23 mei :
's Morgens om 8 uur staan er twee op het rooster te wachten op het ontbijt. Om 8.10 uur komt het. Eentje gaat er mee vandoor, en sleept het via de achteringang naar de nestkast. Daar ontstaat een felle strijd tussen drie valkjes om een deel van de buit. Het felste valkje spreidt daarbij de vleugels : het zogenaamde "mantelen".  Als Pa tegen negen uur nog een prooitje brengt wordt er vrijwel niet om gevochten. 

        Vandaag blijven ze veel bij de nestkast - maar om 13 uur waagt de eerste zich op het smalle randje onder het rooster. Dat ziet er gevaarlijk uit en inderdaad : er is al menig valkje vanaf getuimeld. Maar ondanks dat risico om te vallen heeft het randje blijkbaar een enorme aantrekkingskracht op jonge valkjes. Als drie kwartier later een prooitje op het rooster wordt gebracht, is te zien hoe hij moeiteloos terug op de omloop fladdert, en een paar minuten later verderop weer terug naar het randje. Blijkbaar blijft het bij eentje die het durft - hij blijft zelfs tot middernacht op het randje zitten.
Woensdag 24 mei :
Afgelopen nacht slapen er maar drie in de nestkast - het jonkie van het randje slaapt elders. Moe slaapt op het rooster en doet rond 5 uur een inspectie van de nestkast. Al snel komt het jonkie op het randje weer in beeld - terwijl er twee op het rooster (vergeefs) op het ontbijt wachten. De drie valkjes verdwijnen naar de omloop en alleen het valkje op het randje is in beeld. Hij krijgt daar rond 8.45 uur een prooitje en wordt daarbij door beide ouders in de gaten gehouden terwijl ze rondvliegen en zelfs even op het randje komen zitten. Hij sleept het prooitje tot vlak onder de camera en ziet dan kans om met prooitje en al terug op de omloop te fladderen.  Later krijgt hij (vlak onder de camera) nog een prooitje.  Tegen 17 uur wordt het jonkie op het randje daar "aangevallen" door een houtduif - onduidelijk wat de bedoeling was. Hij schrikt wel, maar gelukkig valt hij er niet af. 
 
          Net na 20 uur komt Moe met een grote prooi op het rooster. Twee valkjes zitten haar in de nestkast op te wachten, en twee (!) jonkies zitten op het schuine randje. Die hebben al snel door dat ze daar niets kunnen krijgen, fladderen dan op de omloop, en komen via de achteringang direct op het rooster. Daarmee zijn ze eerder aan de beurt dan de twee in de nestkast. Maar er is genoeg voor iedereen. Als Moe na een half uur bijna klaar is komt Pa ook nog met een klein prooitje, dat direct door één van de jonkies wordt afgepakt en de nestkast in gesleept. Ze hoeven niet hongerig te gaan slapen... 
Donderdag 25 mei :
Al vroeg staan de vier valkjes op en verzamelen zich dan op het rooster - in het licht van de opkomende zon. Drie blijven daar een paar uur staan, maar bij gebrek aan ontbijt verdwijnen ze één voor één rechtstreeks vanaf het rooster naar de omloop.  Rond 8.30 uur komt er eentje een tijdje op het randje, later zit er urenlang eentje op het rooster. We verwachten binnenkort dat het eerste jonkie een vliegpoging zal wagen. 
        Om 16 uur zitten ze alle vier weer op het rooster, te wachten op wat eten. Dat wordt gebracht door Pa, terwijl Moe tegelijk langs vliegt. Eén van de valkjes grist de prooi direct mee de nestkast in - terwijl de andere jonkies niets door hebben. Pas een kwartier later komt een tweede valkje zijn deel opeisen. Gelukkig voor de andere valkjes wordt er snel nog een prooitje gebracht. 
        Om 20.40 uur springt een valkje van het rooster rechtstreeks op het schuine randje !  Een ander fladdert daarna moeiteloos van het rooster in de balustrade.
Vrijdag 26 mei : 
Drie valkjes hebben in de kast geslapen, met Moe vanaf middernacht op het rooster. Ze wekt ze na vijf uur. Het vierde jonkie was dan al op het randje te zien. Langzamerhand komen de jonkies op het rooster en rond 8.30 uur zijn ze er alle vier. Verrassing : om 8.40 uur flappert er eentje van het rooster omhoog naar de bovenkant van de balustrade. Dat gaat de goede kant op !
Als even later op die balustrade een prooi wordt geplukt, vliegt plotseling tegen negen uur één van de ander valkjes weg, alsof hij het al jaren zo deed ! De eerste die dus met zekerheid vliegt !
De vraag waar dat weggevlogen jong gebleven is wordt rond 14 uur opgelost vanaf maaiveld : beide ouders zitten dan hoog op de toren als oppas, en op de tweede omloop zijn er vier jonkies te zien : twee op het rooster, eentje op het smalle randje en de vierde in de balustrade. Het vliegende jonkie is dus zelf weer terug gevlogen naar de omloop en zit niet ergens op een dak. Rond 16 uur verzamelen ze zich alle vier op het rooster, wachtend op wat eten.
 
 
Zaterdag 27 mei :
Weer hebben drie valkjes in de nestkast geslapen, en de vierde elders. Die loopt al vroeg op het schuine randje, en krijgt daar om 5.50 uur een prooitje, dat hij meeneemt naar de omloop. Vandaag zijn de oudste valkjes zes weken oud. Rond 7 uur zitten alle jonkies op het rooster in de zon. Eentje fladdert vanaf het rooster in de balustrade. De rest van de dag is als gisteren : ze zitten vaak op of bij het rooster. Er wordt geen tweede vlucht gezien, ook niet vanaf maaiveld.
Zondag 28 mei (Pinksteren) :
Om 6.50 uur brengt Moe een grote prooi op het rooster. Daar is maar één valkje om zich er over te ontfermen. Er is weinig animo van de andere valkjes - blijkbaar zitten ze nog vol van de vorige maaltijd gisteravond. Het valkje ziet kans op die grote prooi in zijn eentje mee de nestkast in te slepen.
Net voor 10.30 uur komt er plotseling een jonkie aanvliegen en landt netjes op het schuine randje !  Om 10.50 uur staan de vier valkjes op het rooster te kijken naar de ouders die met een prooi proberen de jonkies te lokken om mee te vliegen - en eentje doet dat inderdaad. Het rondvliegen is te volgen aan de koppies van de valkjes op het rooster, maar die blijven al krijsend staan. Twee minuten later wordt de prooi alsnog op de omloop gebracht en geplukt. De landing van het weggevlogen valkje is niet op de webcam te zien. Het vliegende valkje blijkt het jongste valkje te zijn.
        Om 13.30 uur zijn vanaf straatniveau alle zes valken te zien : Pa hoog op de toren, Moe op een kolom, drie jonkies in de balustrade, en eentje op het smalle randje - nu ook aan de grachtkant. Moe vliegt af en toe een rondje, verder weinig actie. 
        Net vóór 19.30 uur vliegt plotseling een mannetje van het rooster weg. Dat jonkie blijkt helaas nog niet echt goed te kunnen vliegen en is in de Langestraat op de grond terecht te komen. Vriendelijke omstanders hebben zich daar over hem ontfermd, hem in een bananendoos gestopt en toen druk gezocht naar iemand met de sleutels van de toren. Dat lukt bij toeval uiteindelijk en het valkje wordt weer terug naar de tweede omloop gebracht. Rond 21.30 uur zijn alle valkjes weer op de webcam te zien - niemand is zoek.
 
Maandag 29 mei :
De valkjes hebben de nacht niet meer in de nestkast doorgebracht, maar (in elk geval de drie mannetjes) zittend op het randje. Moe sliep zoals gebruikelijk op het rooster. Al vroeg zijn alle vier jonkies in beeld. Rond 7 uur vliegt er pardoes eentje weg van het rooster : het mannetje dat inmiddels al goed kan vliegen. Nadat er ontbijt op het rooster is gebracht, wordt weer geprobeerd om de drie jonkies op het rooster mee te lokken door er vlak langs te vliegen met een prooitje. Dat lukt niet, en uiteindelijk wordt het prooitje op het rooster afgegeven.
Rond 8.30 uur "valt" een jonkie van het rooster - niet bekend of dat het al vliegende jonkie is, of één van de andere. Maar gelukkig : om 11 uur zijn ze alle vier weer in beeld op rooster en schuine randje - dus er is er geen eentje zoek. 
        Maar niet voor lang : eerst vliegt er eentje van het rooster weg, en even later die van het randje - beide zeer bewust. Echter die van het rooster is de eerste vliegpoging van het vrouwtje, en dat blijkt er nog niet echt aan toe want ze belandt op de Westsingel via een raam op de grond. De Dierenambulance wordt gewaarschuwd en al snel is ze weer terug op de tweede omloop geplaatst. Even later worden twee jonkies vliegend gezien : de één is nog niet zo goed in landen (hij vliegt tegen de toren op, maar valt niet), de ander cirkelt al heel hoog als een volwassen slechtvalk. Het is niet Pa, want die zit al die tijd op zijn standaard oppasplekje, terwijl Moe in alarm rond de toren vliegt vanwege toeristen.
 
Pas in de avond wordt er weer gevlogen : om 20.30 uur vliegt er eentje van het rooster weg. Die komt een kwartier later terug, maar landt nogal hardhandig boven op het andere valkje - gelukkig zijn ze licht en kunnen ze er tegen. Vanaf maaiveld zijn dan alle jonkies weer in beeld. 
Dinsdag 30 mei :
Afgelopen nacht : eentje (het vrouwtje) slapend in de nestkast, drie jonkies op het randje en Moe op het rooster. Zij vliegt om 5.20 uur weg, direct gevolgd door een jonkie. De andere klimmen daarna op de omloop en het vrouwtje op het rooster. Om 9.30 uur vliegt een jonkie bij de camera in de balustrade en al gauw weer weg. Verder rustige dag. Om 17 uur krijgt jonkie op randje een vrij grote prooi, die hij een tijdje voortsleept om op de balustrade te klimmen. Hij struikelt en valt/vliegt met de prooi weg.
Woensdag 31 mei :
Een warme dag. 's Nachts twee jonkies slapend op de rand en Moe op het rooster. Zij vliegt rond 5 uur weg, wat later gevolgd door één van de jonkies. De ander klimt op de omloop.  Rond 6.20 uur komt Moe terug op het rooster, direct gevolgd door een jonkie dat in de balustrade onder de camera landt. Moe inspecteert de nestkast en als ze weer buiten op het rooster staat wordt ze verjaagd door een jonkie dat uit de balustrade op het rooster springt. Dat blijft daar dan twee uur zitten voor het wegvliegt. Even later landt Pa op het randje onder het rooster, en vliegt weg als er ook een jonkie komt kijken.
        Vanaf straatniveau zijn er valkjes te zien o.a. boven op hoekkolom en balustrade van de tweede omloop, op lage hoeken, op waterspuwers, en (waarschijnlijk) zelfs op het kruis. Dus twee valkjes kunnen al wat hoger vliegen (één zelfs heel goed), en eentje (het vrouwtje) vliegt waarschijnlijk nog niet. 's Avonds komen er weer drie bij elkaar bij het rooster : ze vallen er van bovenaf op - alsof ze de landing nog niet goed onder controle hebben of hebben gesprongen vanaf de balustrade. Twee slapen dan op het randje en eentje blijft op het rooster, samen met Moe. De vierde  slaapt ergens buiten beeld.
Donderdag 1 juni :
Moe vertrekt net na 5 uur, en daarna vliegt ook een jonkie van het randje weg, al snel gevolgd door het jonkie van het rooster. Wat later landt Moe even op het rooster, direct gevolgd door een jonkie dat haar wegjaagt. Hij vliegt daarna ook weer weg. Het tweede jonkie op het randje springt ten slotte op de omloop. Verder een rustige dag.
Vrijdag 2 juni :
's Morgens vroeg is al veel vliegen te zien. Moe slaapt op het rooster met onder haar drie jonkies op het smalle randje. Om 5.45 uur vliegt het eerste jonkie weg, al snel gevolgd door Moe en door een tweede jonkie. Het derde jonkie kruipt op de omloop. Net na 7 uur zijn spelend vliegende jonkies te zien en landt Pa op het rooster. Hij inspecteert de nestkast en wordt dan van het rooster door een aanvliegend jonkie weggejaagd. Dat blijft maar even en vliegt dan ook weg. Het vrouwtje is wat onrustig en springt vaak van rooster naar omloop en terug. Om 7.40 uur vliegt ze plotseling weg van het rooster. Hopelijk gaat het dit keer beter dan maandag, toen ze op de Westsingel belandde en weer naar boven gebracht moest worden.   Daarna is het een tijdlang rustig en niets te zien op de webcams.
        Gelukkig : om 11.45 uur zijn vanaf straatniveau vier valkjes bovenop de balustrade bij de nestkast te zien. Dus alle vier valkjes hebben nu gevlogen en kans gezien weer heelhuids terug te keren naar de toren. 's Middags zijn er ook vier te zien, al zitten ze dan op andere plekken. Er wordt maar heel sporadisch door een jonkie gevlogen. Alleen Moe is vaker actief als ze in alarm gaat voor de toeristen op de toren. Het jonge vrouwtje zit urenlang op het rooster en ligt er vaak op de buik te slapen.
 
 

 

 

<<< het laatste nieuws >>>

 

Zaterdag 3 juni :
De jonkies zijn nu zeven weken oud. Ze hebben alle vier gevlogen en zijn heelhuids teruggekeerd op de tweede omloop. Twee mannetjes kunnen al goed vliegen. Afgelopen nacht hebben ze slapend doorgebracht met weer de drie mannetjes verdeeld op het randje, en het vrouwtje op het rooster. Moe is maar heel even geweest. Om 5.10 uur vliegen er twee weg van het randje en snel daarna gaat het derde valkje de omloop op. Het vrouwtje verdwijnt met een prooirestje in de kast. Dan zit ze nog bijna een uur op het rooster en vliegt 6.40 uur weg. Tegen 7.30 uur komt Moe de nestkast inspecteren. Daarna is het rustig op de webcams. Vanaf straat niveau is het ook rustig. Heel af en toe vliegen de jonkies (er wordt zelfs al even gespeeld) en het vrouwtje zit een tijdje bovenop de 12 van de torenklok. Pa en Moe houden e.e.a. in de gaten en proberen de jonkies mee te lokken om te vliegen. 
Zondag 4 juni :
Afgelopen nacht zaten alleen twee jonkies op het randje, met Moe de tweede helft van de nacht op het rooster. Zij vliegt 6.30 uur weg, maar een jonkie al om 5 uur. Het vrouwvalkje komt tegen 7 uur vanaf de omloop op het rooster en vliegt 10 minuten later weg. Een half uur later keert ze terug (vanaf de omloop) en zit (en ligt) dan urenlang op het rooster. Verder weinig actie te zien op de webcams.
Maandag 5 juni :
Drie jonkies slapen op het randje vlak onder het rooster, twee vliegen rond 5 uur weg. Moe is pas 4.45 uur op het rooster gekomen. Om 6.30 uur wordt zij daar verjaagd door Pa, terwijl een jonkie langs vliegt. Pa zit dan nog twintig minuten op het rooster. Rond 7.45 uur vliegt een jonkie vanaf het randje weg en daarna is het rustig op de webcams. Om 14 uur waren vanaf straatniveau 3 valkjes zichtbaar : eentje op het rooster (en ook in de kast) en twee bovenop de balustrade. 's Avonds verzamelen alle vier valkjes zich op het randje, maar als Pa met een prooitje komt (een steltloper) vliegt er eentje weg.
Dinsdag 6 juni :
Zelfde situatie als gisternacht : drie jonkies slapen op het randje en Moe (de hele nacht) op het rooster. Zij vliegt 5.30 uur weg, net na twee jonkies. Het derde jonkie klimt pas bijna een uur later op de omloop. Dan zijn er wat duiven op het randje aan het spelen, tot Pa om 8.08 uur aankomt. Direct daarna zijn drie langs vliegende valkjes te zien. Pa blijft lang op het rooster zitten. Vanaf straat niveau is weinig te zien. 's Middags zitten er drie op de balustrade grachtkant. 's Avonds komen er tussen 21 en 22 uur drie aanvliegen en brengen de nacht op het randje door. 
Woensdag 7 juni :
Na 5.20 uur vliegen er twee jonkies van het randje weg. De derde huppelt om 6 uur richting het plein en gaat daar de hoek om. Daarna is (behalve wat duiven) niet veel meer te zien op de webcams. 

Home Slechtvalk Verslag Slechtvalken 2023