Nestkastlocatie Amersfoortse slechtvalken

 HomeAchtergrondVerslagen Video's

Hier vindt u informatie over de locatie van de nestkast op de toren, en hoe deze locatie vrij gehouden is van de toeristen die de toren beklimmen.

 

locatie nestkast

De nestkast van de slechtvalken staat op de tweede omloop van de toren, aan de kant van de Langestraat. De kast staat in het midden, recht onder de klok. Vanaf de grond is de nestkast niet zichtbaar, wel het stalen rooster dat buiten de balustrade uitsteekt. Soms zit er een slechtvalk op, vooral tijdens het broedseizoen.

torenbeklimming door toeristen

Toeristen kunnen het gehele jaar de toren beklimmen, en hebben dan vanaf de eerste omloop (150 treden), tweede omloop (250 treden) of derde omloop (350 treden) een mooi uitzicht over de oude binnenstad van Amersfoort. Met helder weer zijn de windmolens in de Flevopolder zichtbaar en met wat geluk zelfs de Domtoren in Utrecht.

Het beklimmen kan alleen als groep (van 1 tot 14 personen) onder begeleiding van een gids. Meestal is de starttijd 14 uur, maar in het hoog seizoen zijn er dagelijks meerdere beklimmingen. Aanmelden kan bij de Amersfoortse VVV (tel. 033 - 465 9444) - hun winkeltje is aan de voet van de toren.

scheiding toeristen en nestkast

Om te zorgen dat tijdens de beklimming de toeristen de slechtvalken niet kunnen storen, is er op de tweede omloop een strikte scheiding aangebracht. De nestkast (en de valken) zijn dan ook tijdens de beklimming niet te zien. 

Toeristen komen op de tweede omloop via een deur vanuit de traptoren - ze staan dan aan de kant van het plein. De richting Langestraat (en de nestkast) is daar afgesloten met een hoog houten schot. Men kan dan (tegen de klok in) om de toren heen lopen, tot een stalen hekje aan de grachtkant. Daarna is het dezelfde weg terug naar de traptoren.

De slechtvalken hebben dus het hele jaar door de omloop (met de nestkast) aan de kant van de Langestraat en een groot deel aan de kant van de gracht vrij ter beschikking.

beiaard

Vlakbij het traptorentje is de deur naar de speelruimte van de beiaardier. De klokken van de carillons hangen tussen de tweede en derde omloop, en als je er toevallig bent is het geluid oorverdovend. Er hangen daar op de toren maar liefst honderd (grote en kleine) klokken : een oud 17e eeuws Hemony carillon (35 klokken), een modern gestemd Eijsbouts carillon (58 klokken) en het zevengelui (7 klokken).

deur van het traptorentje,               stalen hekje aan grachtkant
met hoog schot ter afscherming

 

      

  het invliegrooster                         de nestkast op de omloop

 

sluiting gehele tweede omloop

Zodra bekend is dat een jonge slechtvalk de nestkast heeft verlaten en dus op de omloop zit, wordt direct de gehele tweede omloop voor toeristen afgesloten. Alleen de beiaardier mag dan voorzichtig de paar stappen naar zijn speelruimte maken.

Zodra (meestal een paar weken later) met zekerheid gezien is dat alle jonge slechtvalken goed kunnen vliegen, mogen de toeristen weer op hun deel van de omloop komen. Beslissing tot afsluiten en vrijgeven wordt gedaan door het speciale "slechtvalken-team", dat o.a. zorgt dat de slechtvalken op de toren niet gestoord kunnen worden.    

Sponsors

In 2014 is een webcam aangeboden aan de gemeente Amersfoort. De "Valken Webcams" is een sponsorproject geweest van de "Amersfoortse 't Nonnetje Motorrit" en het Amersfoortse bedrijf VCN Beveiliging.  
Om bezoekers van de toren strikt gescheiden te houden van de slechtvalken is op de tweede omloop een schot en een hekwerk geplaatst. Het Gilde Amersfoort, de VVV en een slechtvalkliefhebber hebben een deel van deze afschermde maatregelen gesponsord.

Home Slechtvalk Achtergrond Slechtvalken Nestkast slechtvalken