Groene Schoolpleinen

Een groen schoolplein is goed voor iedereen. Kinderen spelen er graag en meer gevarieerd. Groene schoolpleinen dragen bij aan meer natuur in de stad en leerkrachten kunnen ze gebruiken voor allerlei lessen: over de natuur maar ook voor taal en rekenen. Steeds meer scholen in Amersfoort hebben hun schoolplein vergroend of zijn daar druk mee bezig. Zij kunnen daarbij rekenen op procesondersteuning vanuit de werkplaats Groene Schoolpleinen en op steun van Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Amersfoort. Wil jij het plein bij jouw school ook vergroenen? Bekijk dan het filmpje en de informatie op deze pagina.

 

Proces ondersteuning en de Werkplaats Groene Schoolpleinen

Een schoolplein vergroenen is een leuk, creatief en intensief traject. Een goed ontwerp en een plan van aanpak voor de uitvoering en het onderhoud zijn van belang voor het slagen van de klus. Gelukkig zijn er al scholen en organisaties die daarmee veel ervaring hebben opgedaan. De afgelopen schooljaren kregen Amersfoortse scholen procesondersteuning vanuit de  Werkplaats Groene Schoolpleinen. Daarmee gaan we ook komend schooljaar door. Voor €2500,- krijgen scholen ondersteuning bij een individueel traject. Aan het eind heb je dan een ontwerp dat je stap voor stap kunt gaan realiseren. Veel ontwerpers waar de werkplaats mee samenwerkt kunnnen het plan ook voor jullie realiseren. Daarnaast blijft de Werkplaats ook inspirerende en praktische wokshops en bijeenkomsten organiseren waar alle scholen kostenloos aan deel kunnen nemen. De eerste staat gepland voor 30 september in Het Groene Huis. Save the Date!

Steun bij de voorbereiding en de fysieke aanleg

Wil je je schoolplein gaan vergroenen, neem dan al in een vroeg stadium contact op met de gemeente Amersfoort. Contactpersonen bij de gemeente zijn Mirjam van der Graaf (afdeling Leefomgeving) en Brigit Kuypers (CNME). Zij brengen je ook in contact met het Waterschap. Want zoals in het filmje al staat: de gemeente Amersfoort vindt groene schoolpleinen belangrijk en wil scholen helpen die daarmee aan de slag willen gaan. Samen kunnen we dan kijken welke mogelijkheden er zijn op jullie plein. De gemeente Amersfoort heeft geen subsidieregeling geopend. Wel kijken we op maat hoe we de inspanningen van de school kunnen verdubbelen, waarbij €50.000,- het plafond is. Die ondersteuning komt bijvoorbeeld vanuit het uitvoeringsprogramma voor de Groenvisie, vanuit het budget voor spelen in Amersfoort en vanuit het budget voor bomen.

Gebruik van een groen schoolplein

Heb je al een groen schoolplein en wilt u weten hoe u dit nog beter kunt inzetten in uw lessen, kijk dan eens op onsgroeneschoolplein.nl. Ook voor tips voor beheer en onderhoud. Of bestel vandaag nog op de site van Het Groene Huis de Natuurbelevingskaarten ‘Op avontuur met de natuur’ met daarin 40 activiteiten verdeeld over 3 categorieën: actief, creatief en eten. Bijvoorbeeld: Sneller dan je eigen schaduw, een vogelnestje maken of rozenbottelsoep. De waaier is geschikt voor docenten en ouders.

Met al uw vragen over educatie op een groen schoolplein kunt u terecht bij Marijn van Laar van CNME Amersfoort.

Nog even de voordelen op een rij

Groene schoolpleinen worden leuker, avontuurlijker, mooier, fijner en gezelliger gevonden dan schoolpleinen met een stenen inrichting. Kinderen bewegen er meer en gevarieerder en maken er minder ruzie. Daarnaast wordt het  groene plein vaker en voor meer verschillende lessen gebruikt dan het stenen schoolplein.

Kijk ook eens in ons beknopte overzicht van het onderzoek naar de voordelen en aandachtspunten van een groen schoolplein en op landelijke pagina van de Groene Schoolpleinen.

Home Groen Amersfoort In Actie Groene Schoolpleinen