Duurzaam voedsel en stadslandbouw
Het programma Echt Eten in de EEMstad ging over alle vormen van duurzaam voedsel in Amersfoort. Het gaat over het bieden van ruimte vóór, duurzame distributie ván en proeven en ervaren van lokaal voedsel. Kortom: een mix van allerlei betrokken voedselinitiatieven in de stad die bijdragen aan een eerlijk en transparant verhaal over de meerwaarde van lokaal voedsel. Die ideeën werden opgenomen in een Lokaal Actie Programma.
Veel van de toen al bestaande en nog nieuwe initiatieven uit het programma bestaan nu nog steeds, zijn inmiddels gerealiseerd of in ontwikkeling:
- De Eemstadboerderij
- Het Derde Erf
- de Wijkwormerij is uitgegroeid tot Stadswormerij
- Tuinpark Laakzijde krijgt, samen met de CSA tuinderij van de Eemstadboerderij en Land in Zicht, een plek in het project Over de Laak (deel Waterrijk)
- Stichting Tuinen van Verbinding verbouwt groente voor de Amersfoortse voedselbank (eerder Voedselfocus)
- de Nieuwe Stadsboeren
- Er is een lokale markthal gekomen: Het Lokaal , waar je terecht kunt voor regionale producten, heerlijke koffie (ook voor thuis), vers brood en je kunt er eten. Vier keer per jaar is daar een streekmarkt
- De coöperatie De Nieuwe Graanschuur opende een biologische, verpakkingsarme, streek supermarkt
- Ook bestaat het Voedselkollektief nog steeds
Duurzaam voedsel is op nog meer verschillende plekken in de stad terug te vinden. In volkstuinen, schooltuinen, buurttuinen opgericht door wijkbewoners en bij stadsboeren. In supermarkten, boerderijwinkels, horecagelegenheden, educatieve voedselprojecten en op streekmarkten.