Welkom op de pagina's van de Amersfoortse slechtvalken

 HomeAchtergrondVerslagen Video's

 

Sinds 2013 is een paartje slechtvalken aanwezig op de Onze Lieve Vrouwetoren, midden in het oude centrum van Amersfoort. Hier vindt u niet alleen de twee webcams bij de nestkast, maar ook veel informatie en verslagen met foto's en video's.

Goed nieuws : woensdag 8 maart om 5 uur het eerste ei van dit jaar, 10 maart het tweede, 13 maart het derde, en nog net op 15 maart het vierde ei.  Uitkomen eerste ei netjes op de verwachte dag : zondag 16 april, ruim voor 12 uur, en om 14.15 uur : het tweede jong. Maandag om 8.15 uur het derde, en dinsdagavond 18 april om 20.00 uur het vierde jonkie. De vierling is compleet !
Drie weken later (zaterdagmorgen 6 mei) zijn ze geringd : één vrouwtje (oudste en grootste) en drie mannetjes (zie en vooral luister ( ! ) de video ). 
Twee weken later is hun verenpak vrijwel compleet, en vanaf 19 mei zitten ze vaak ook buiten de nestkast : op het rooster of op de omloop. Door aanbrengen van een soort trappetje kunnen ze dit jaar voor het eerst terug naar de nestkast. Daar slapen ze dan 's nachts gezellig samen. Vrijdagmorgen 26 mei : de eerste vliegt ! Maar helaas nog niet allemaal : zondagavond 28 mei belandt er eentje op de grond in de Langestraat, en maandagmiddag eentje op de Westsingel. Beide zijn al snel weer terug naar boven gebracht. Vrijdag 2 juni hebben met zekerheid alle vier valkjes gevlogen en zijn heelhuids op de toren teruggekeerd.

Slechtvalkje gevonden in binnenstad Amersfoort ?
Bel eerst de Dierenambulance : 06 5433 7407
Alleen in noodgeval b.g.g. : 06 3019 4253 of 06 2523 7205

 

Bekijk slechtvalken live!

Live Nestkast   Live Invliegrooster

Door met de muis over het webcam-beeld te gaan verschijnt er onderin het beeld een rode balk - hierop klikken geeft de mogelijkheid om enkele uren terug in de tijd te kijken. Met de knoppen < en > kun je dan telkens ook nog 5 seconden eerder of later verspringen.  Door op "Live" te klikken komt u weer terug op de live stream.

Alle foto’s op deze slechtvalkpagina's (tenzij anders vermeld) en veel van de teksten zijn van Henny de Bruin.

Korte algemene samenvatting

Sinds 2013 heeft een paartje slechtvalken de Onze Lieve Vrouwetoren in het centrum van Amersfoort als thuisbasis gekozen. Slechtvalken zijn nog steeds vrij zeldzaam in Nederland en zitten niet vaak in een binnenstad. De slechtvalken zijn regelmatig op de toren te zien, vooral als er eentje boven op het kruis zit (vlak onder de haan). Ze hebben de Amersfoortse namen Joris en Sofie gekregen, en zoals bij roofvogels vaak het geval is, is het vrouwtje een stuk groter dan het mannetje.

Hoewel er al direct in 2013 een nestkast op de tweede omloop van de toren was geplaatst, waren de valken toen nog te jong om tot broeden over te gaan. Dat gebeurde wel in 2014 toen ze drie jongen kregen. Voorjaar 2015 is het vrouwtje Sofie verjaagd en vervangen door een nieuw vrouwtje, dat daarna samen met Joris één jong groot bracht (dit nieuwe vrouwtje wordt vaak 1PF genoemd, naar de code op haar ring). Zowel in 2016, 2017, 2018, 2019 als in 2020 heeft dit stel maar liefst vier jongen succesvol groot gebracht en in 2021 drie. In 2022 is er maar één jong uitgekomen. In totaal zijn er dus al 28 jonge slechtvalken op de toren uit het ei gekropen.

Ook in 2023 zijn ze weer aan een broedpoging begonnen.

Andere interessante sites

 Kijk voor meer informatie ook eens op de website van het Slechtvalkenforum : http://forum.peregrines.nl. Daar is zelfs een aparte pagina over de Amersfoortse slechtvalken, met veel prachtige foto's en video's (klik eerst op "Waarnemingen in Nederland").
Zie ook de archieven van vorige jaren. Voor het archief van 2018 en eerdere jaren, zie : forum2

Een andere website is Slechtvalkenliefde, met foto's en video's over de Amersfoortse slechtvalken (vooral in het broedseizoen) : www.slechtvalkenliefde.com, en archief van eerdere jaren : archief.

Veel dagelijkse waarnemingen van de Amersfoortse slechtvalken (vaak met foto’s) zijn te vinden op https://amersfoort.waarneming.nl/soort/view/325.

Voor meer informatie over de slechtvalken die sinds het voorjaar 2018 op de hoge woontorens bij station Vathorst zijn gesignaleerd zie  Slechtvalken Vathorst

 

Home Slechtvalk