Lieveheersbeestjestelling op basisscholen

Lieveheersbeestjes zijn een beetje ‘aaibaar’. Kinderen durven deze bolronde kevertjes wel op te pakken en daarom zijn ze uitermate geschikt voor een telproject op schoolpleinen. Dit voorjaar willen we voor de derde keer met schoolkinderen naar keverstippen kijken. Meld je aan en vind meer informatie over dit Amersfoortse IVN-project.

De IVN-afdeling in Amersfoort organiseert dit voorjaar voor basisscholen een project over lieveheersbeestjes. Mei is de meest geschikte periode om lieveheersbeestjes te tellen. Dankzij de stijgende temperaturen worden de kevertjes in deze maand echt actief. Ze leggen eitjes, zodat je eind mei – begin juni niet alleen volwassen kevers kunt vinden, maar ook larven en poppen.

We hebben intussen op twaalf verschillende scholen lieveheersbeestjes geteld en gedetermineerd. Maar Amersfoort heeft vijfenvijftig basisscholen. We willen graag alle Amersfoortse scholen de kans geven om met groep 4/5 mee te doen aan ons lieveheersbeestjesproject.

De werkgroep lieveheersbeestjes van de IVN-afdeling Amersfoort zorgt voor een gastdocent, in nauwe samenwerking met de eventuele natuurouders van de school. Een van de begeleiders vertelt kort over leefwijze van lieveheersbeestjes en over de werkwijze bij de telling. Vervolgens gaan de leerlingen naar buiten en dan vangen ze in kleine loeppotjes een lieveheersbeestje. Meestal verzamelen we kevers op het schoolplein; bij scholen met een kale tegelvloer zoeken we een plantsoentje in de buurt. Vervolgens worden de gevangen kevertjes in het klaslokaal goed bekeken en met een zoekkaart op naam gebracht. De gastles duurt ongeveer anderhalf uur.

Basisscholen die willen meedoen, kunnen zich melden bij de coördinator Kees de Heer
Email: keesdeheer@kpnmail.nl

Download informatiefolder


 

Home Onderwijs Basisonderwijs Lieveheersbeestjes