Textielafval: van Stof naar Grondstof is een nieuw project bij ’t Hooghe Landt
In 2030 wil Amersfoort een ‘afvalloze stad’ zijn. Afval is dan een grondstof voor nieuwe producten en bestaat bijna niet meer als vuilnis. Leerlingen van ’t Hooghe Landt College gaan de gemeente een handje helpen en zijn druk bezig met de vraag: Hoe kunnen we het inzamelen en sorteren van textiel meer gestructureerd en aantrekkelijker maken voor de burger?
Nouri, Floor, Merel en Zoey uit HAVO 4 zijn betrokken bij het Textielproject in het kader van Onderzoek en Ontwerpen. Ze vertellen over hun project: “wij gaan onderzoeken hoe functioneel de inzameling van textiel in de stad Amersfoort is. Het is de bedoeling om een adviesrapport op te stellen met daarin een plan voor het herorganiseren van de textielinzameling. Veel mensen gooien tegenwoordig hun textielafval bij het huisvuil in de container. Vaak gebeurt dit omdat de kleding kapot is en mensen denken dat het niet hergebruikt kan worden. Het tegengestelde is echter waar; veel textiel is goed te verwerken tot grondstof, als het op de juiste plaats terecht komt.
Voor dit project hebben we een hoop informatie nodig. Deze informatie verzamelen we op verschillende manieren. We doen vooronderzoek om op die manier beter kennis te krijgen van het onderwerp. Verder doen we onderzoek naar de belangrijkste onderwerpen. Ook zijn we op bedrijfsbezoek naar KringTex geweest, een textielverwerkingsbedrijf in Amersfoort. Dit bedrijfsbezoek heeft ons nog meer informatie opgeleverd over het verwerken en verzamelen van textiel. Het komende kwartaal houden wij ons bezig met informatie en mogelijkheden voor het verbeteren van het huidig systeem.”
Na afloop van het project maken de leerlingen een adviesrapport met een plan hoe de aparte inzameling van textiel kan worden georganiseerd, zowel de logistiek als een eventuele publiciteitscampagne.