Verslag Groenvisie in Vogelvlucht 4

Op woensdag 20 januari namen we jullie in vogelvlucht mee langs projecten en initatieven waarmee inwoners, (groene) organisaties en de gemeente uitvoering geven aan de Groenvisie. Op het programma stonden de volgende onderwerpen: de uitvoeringsprojecten voor 2021, Tel Insecten Mee, Mondriaanlaan = klimaatlaan, Meerwaarde aansluiting bij Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug , meer openheid in Hoogland-West voor de weidevogels.

Avond gemist? De hele avond bekijk je hier.

In het verslag hieronder bekijk je de verschilende items per onderdeel en vind je aanvullende informatie en antwoord op de vragen die niet aan bod zijn geweest.

1. Doorkijk naar de uitvoeringsprojecten voor 2021 - Philip ter Laak (gemeente Amersfoort)

 

Wil je deelnemen aan het startgesprek over het groen compensatiebeleid op 9 februari of heb je een idee voor een locatie voor een vlinder en bijenberm? Mail dan naar groenestad@amersfoort.nl . Daar mag je ook andere ideeën en suggesties delen.

2. Tel Insecten Mee - Henk de Vries

Om te weten of wat we doen voor het vergroenen van Amersfoort ook leidt tot meer biodiversiteit is vorig jaar het project Tel Insecten Mee gestart. Alle Amersfoorters kunnen nog mee doen.

 

Op 12 april is er een informatieavond over Tel Insecten Mee. Je kunt je daarvoor aanmelden via henk.devries@vlinderstichting.nl.
De resultaten van Tel Insecten Mee 2020 lees je in dit verslag.  
Tijdens de avond werd gevraagd welke bomen goed zijn voor vlinders. Dit zijn of bloeiende bomen waar vlinders van kunnen drinken, wilgen bijvoorbeeld, of bomen waar de rupsen van eten, denk aan de Sleedoorn en de Sleedoornpage.

3. Mondriaanlaan Klimaatlaan - Gijs van Valkenhoef (het Groene Spoor)

Afgelopen december zijn er bomen geplant bij de Mondriaanlaan. Een belangrijke stap op weg naar Mondriaanlaan Klimaatlaan, een initiatief van Het Groene Spoor.

 

Op de site van Het Groene Spoor vind je meer informatie over hun plannen.
Meer informatie over Zusterparken vind je hier. Je kunt daarvoor ook mailen naar Martine Sluijs: info@pip-partners.nl

4. Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug - Janine Caalders (Stichting Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug)

In februari 2020 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om te onderzoeken of aansluiting bij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug past bij de visie op de Heuvelrug. Janine Caalders vertelt meer over de organisaties achter het Nationaal Park en de meerwaarde daarvan voor Amersfoort.

 

Tijdens de avond liet Janine Caalders fragmenten uit een filmpje over samenwerking in Het Nationaal Park zien. Dat hele filmpje, en een aantal andere filmpjes zijn te zien via het youtubekanaal van het Nationaal Park

Een van de initiatieven van de stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn de Heuvelrugtuinen. Dit project loopt niet in Amersfoort. Wel kun je gebruik maken van de informatie op hun site. 

5. Meer openheid in Hoogland West - Wilhelm Bos (Collectief Eemland)

Heel anders en zeker zo waardevol is de openheid van de Eempolder. Vooral weidevogels profiteren daarvan. Daarom wil het Collectief Eemland het gebied rond het kruispunt Neerzeldertseweg – Slaagseweg anders inrichten.

 

Tijdens de avond werd gevraagd of de bomen die gekapt worden, ook worden gecompenseerd. Dat is zeker het geval.
Meer weten over Collectief Eemland? Kijk dan op hun website.
Ze zoeken nog leden/vrijwilligers: voor het opzoeken van nesten (van maart t/m juni) en voor het plaatsen van vossenrasters (schrikdraad) in maart.
Aanmelden kan via het formulier op hun site of mail naar info@collectiefeemland.nl

Home Groen Amersfoort Groen beleid Groenvisie in vogelvlucht verslagen Verslag Groenvisie 4