Vleermuis

Help mee naar vleermuizen zoeken!

Overdag houden ze zich verscholen en pas rond de schemer worden ze actief. Met een beetje geluk zie je ze dan, snel en behendig, heen en weer vliegen door de lucht. Het zijn mysterieuze dieren, die vleermuizen. Sommige vleermuissoorten gebruiken de holtes van gebouwen om in te verblijven, bijvoorbeeld de spouwmuur of ruimtes onder dakbedekking. In bijna alle gevallen doen ze dat onopgemerkt door de mens. Dat laatste is voor de vleermuis nu juist de grote bedreiging. Want wat nu als er op die plekken aan een gebouw geklust moet worden, bijvoorbeeld na-isolatie of renovatie?

Daar kán een vleermuis zitten...

In het voorjaar zoeken de vleermuisvrouwtjes elkaar op en vormen zogehete kraamkolonies om hun jongen te krijgen, en groot te brengen. In Amersfoort wordt samen met de gemeente al een aantal jaren onderzoek gedaan door een groep vrijwilligers om deze kolonies te localiseren. Het onderzoek vindt plaats in de zomer maanden in de vroege ochtend, ruim vóór zonsopkomst. Vrijwilligers gebruiken een speciaal apparaat (zogeheten batdetector) om vleermuisgeluiden hoorbaar te maken. Door de vleermuizen te volgen en hun vlieggedrag te bestuderen is het mogelijk de verblijfplaatsen/kraamkolonies te lokaliseren. Zo kan die plek in de toekomst worden beschermd!

Een vleermuis gebruikt ultrasoon geluid om te navigeren.

Lijkt het u leuk om mee te zoeken naar vleermuizen en meer over vleermuizen te weten te komen?
De KNNV werkgroep VLAM - Vleermuizen Amersfoort, organiseert regelmatig excursies en tellingen, kijk op de website voor meer informatie of neem contact op via werkgroep@vleermuizenamersfoort.nl

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website www.vleermuizenamersfoort.nl of door een mail te sturen naar bovenstaand mail-adres.

 

Home Groen Amersfoort Het Groen in Fauna Vleermuis