Paddentrek in Amersfoort

Ieder voorjaar komen padden, en andere amfibieën zoals kikkers en salamanders, uit hun winterslaap om langzaam hun weg te vinden naar poelen. Tijdens hun tocht naar het water moeten ze vaak drukke verkeerswegen oversteken. Vrijwilligers helpen de dieren deze reis veilig af te leggen.

De paddentrek vindt plaats in de periode februari tot april. De combinatie van temperatuur (minimaal 6°C) en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) zijn belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. Tijdens milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie zich in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken.

Padden gaan dan op zoek naar water om hun eieren te leggen. Ze leven op het land, maar leggen de eieren in het water. Daar komen de larven, de zogenaamde kikkervisjes uit. Vervolgens de kleine padjes worden groot. Padden willen het liefst naar het water waar ze zelf uit het ei zijn gekropen. Op Landgoed Schothorst zijn we al ruim 28 jaar aan het tellen tijdens paddentrek.

​Vind jij het leuk om padden te helpen om veilig naar het water te komen? Dat kan in Amersfoort op dit moment aan de Lageweg in het Waterwingebied. Bij de Schothorsterlaan hebben we inmiddels genoeg vrijwilligers. Stuur een e-mail naar cnme@amersfoort.nl met het vermelding van je naam, telefoonnummer en e-mailadres. De coördinator paddentrek neemt dan contact met je op. 

Home Groen Amersfoort Het Groen in Fauna Paddentrek