Afgelast! Voedsel verbouwen op maan of mars

Data:

Er zijn geen data meer beschikbaar

Locatie:
Het Groene Huis
Adres:
Schothorsterlaan 21
Kosten:
€ 7,50

Als ruimtereizigers in de toekomst langere tijd op de maan en op Mars willen verblijven, dan zullen ze daar voedsel moeten gaan verbouwen. Maar kan dat wel? Dr. ir. Wieger Wamelink is ecoloog en exobioloog en doet er er al 10 jaar onderzoek naar bij WUR. Tijdens deze lezing, die u wordt aangeboden door Sterrenwacht Midden-Nederland, vertelt hij daar over.
Om te onderzoeken of het mogelijk is om planten te laten groeien op Mars en de maan zetten wetenschappers verschillende experimenten op met kunstmatige Mars- en maanbodems. Zij legden zaden van verschillende groenten te kiemen en volgden die in hun groei. Na drie groeiseizoenen zijn zij inmiddels in staat om groenten zoals tomaat, rucola, doperwten, rogge en aardappelen te telen, vooral door grond verbeter methoden.
De volgende stap was het onderzoeken van de eetbaarheid van de oogst. De bodems waarop zij groeiden bevatten veel zware metalen die een probleem kunnen vormen voor de gezondheid van de mensen op Mars. Nadat de onderzoekers vaststelden dat de zware metalen niet in het voedsel terecht waren gekomen, organiseerden zij een ‘Mars maaltijd’ voor iedereen die het onderzoek had gesteund.
Het onderzoek gaat zich nu meer richten op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem, waarin alles wordt gerecycled inclusief menselijke uitwerpselen. Hierin spelen wormen een belangrijke rol, omdat ze dode plantenresten afbreken. Daarnaast zullen bacteriën, schimmels en hommels nodig zijn om voor vele jaren voedsel te telen op Mars of de maan. En natuurlijk niet de zaden vergeten.

Aanmelden

Home Agenda Afgelast! Voedsel verbouwen op maan of mars