Nationale Bijentelling

Data:

Er zijn geen data meer beschikbaar

Locatie:
Landgoed Schothorst
Adres:
Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Op 15 en 16 april organiseert Nederland Zoemt de eerste landelijke Bijentelling. Kom je ook in actie voor de wilde bij?

In Nederland komen bijna 360 soorten wilde bijen voor. Wij willen graag weten waar ze wonen en met hoeveel ze zijn zodat we ze beter kunnen helpen.

Bijen tellen op Landgoed Schothorst

Op zondag middag is Het Groene Huis geopend. Aan de balie liggen telformulieren en bijengidsjes voor jou klaar. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Tel een half uur de bijen op het Landgoed Schothorst. Noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Uitgeteld? Voer jouw resultaten op https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling/

Bijenbord Spel bij Het Groene Huis

Gezellig samen een spelletje doen en er ook nog wat van opsteken!

Voor vaders, moeders en hun kinderen of opa’s en oma’s om met hun kleinkinderen ligt er op zondagmiddag een nieuw bordspel op jullie te wachten. Het is eenvoudig om te spelen. Gooi met een dobbelsteen en probeer zo ver mogelijk te komen. Soms kom je bordvragen tegen en soms kaartvragen. Al spelend leer je over wilde bijen, hommels en honingbijen. Er zijn vragen en opdrachten voor alle leeftijden. Te spelen vanaf twee personen.

Je kunt ook meedoen met de bijentelling bij je thuis!

Tel op 15 of 16 april een half uur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment.  Download het Telformulier. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Uitgeteld? Voer jouw resultaten op https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling/

Waarom bijen tellen?

De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Herken de soorten wilde bijen

In april en mei zijn er 20 soorten wilde bijen die je in je tuin kunt vinden. De meesten zullen onbekend zijn dus is het handig om te weten welke soorten er in jouw achtertuin kunnen voorkomen. Wil je meer weten over deze soorten? Download dan het bijengidsje.

Bezoek de website

Home Agenda Nationale Bijentelling