Mycelium kunstproject: Onderwereld/Bovenwereld – Mapping the future

Data:

Er zijn geen data meer beschikbaar

Locatie:
Het Groene Huis Amersfoort
Adres:
Schothorsterlaan 21, Amersfoort
Kosten:
gratis, vrijwillige bijdrage is welkom

Mycelium kunstproject: Onderwereld/Bovenwereld – volg het maakproces

Donderdag 30 maart, 13.30-15.30 uur
Zondag 2 april, 13.30-15.30 uur

Een mycelium is een netwerk van schimmeldraden, of hyfen. Dit netwerk groeit onder de grond. Het bestaat uit microscopische draden die voedingsstoffen uit de omgeving opnemen. Het mycelium zorgt ervoor dat bomen en planten met elkaar via de wortels communiceren en in het najaar groeien er paddenstoelen uit.

Mycelium kan tot een vast materiaal groeien, kan vastgroeien aan ander materiaal zoals hout en kan zichzelf volledig afbreken, sterker nog, het breekt ook andere stoffen af, zoals olie. Sinds een aantal jaar is mycelium ontdekt als bouwmateriaal. Dit is nog in de experimentele fase.

In Het Groene Huis gaan vier kunstenaars experimenteren met mycelium als bouwmateriaal voor een kunstwerk. Bezoekers kunnen dit proces volgen. Ze zien de kunstenaars aan het werk en kunnen via een power point presentatie zien hoe het groeiproces vordert. Mycelium krijgt vorm door het (bij een temperatuur van 22-24 graden) te laten groeien in een mal. Voor gebruiksvoorwerpen is dit een enkele mal. Maar de kunstenaars willen iets unieks vormgeven en zullen daarom de mal steeds aanpassen. Dit vorm en groeiproces is een experiment, zodat we meer leren over de toepassingsmogelijkheden van mycelium als duurzaam materiaal.

De kunstenaars zijn Krijnie Beyen, Ellen Faber, Jopie van Zanten en Anna Skubisz.

Waar: Het Groene Huis, begane grond
Kosten: geen
Leeftijd: interessant vanaf 12 jaar.
Aanmelden: niet nodig.

Eindtentoonstelling Mapping the future

Zondag 30 april, 13.00-16.30 u

Presentatie van de afgeronde Mycelium objecten en bevindingen uit de luistersessies van Sarah Sounds. Met muziek en gedichten.

Benieuwd naar het resultaat of wil je meedoen? Kom dan zeker naar de tentoonstelling en het interactieve Natuur Concert van Mapping the Future op 30 april in Het Groene Huis. Sarah en andere muzikanten zullen tijdens korte intermezzo’s liederen uit de natuur ten gehore brengen. Waaronder het nieuwe lied dat ontstaan is in de Luister-Creatie workshops. Je kunt luisteren en als je wil ook musiceren (met stem, lichaam en objecten uit de natuur).

Waar: Het Groene Huis
Kosten: geen
Leeftijd: alle leeftijden
Aanmelden: niet nodig

Mapping the Future

Mapping the future (MtF) is een initiatief van drie kunstenaars, die bezorgd zijn over het voortbestaan van onze natuur, samenleving en aarde. Krijnie Beyen, Marloes Elbertse en Sarah Sounds willen samen met zoveel mogelijk anderen, creatieve tegenbewegingen bedenken (Mapping). Als we als groep ons bewust worden dat wij zelf onderdeel van de verandering zijn, kunnen wij met elkaar een andere toekomst ‘mappen’ en creëren. De ‘Mapping the Future’ kunstenaars organiseren daartoe meditatie- en creatie cirkels voor diegenen die zich door hun missie geïnspireerd voelen. De cirkels zijn voor iedereen en ook voor kunstenaars (musici, dichters, beeldend kunstenaars etc.).

Mapping the Future wordt in de periode 29 maart – 30 april 2023 vormgegeven in Het Groene Huis.

Aanmelden: niet nodig

Home Agenda Mycelium kunstproject: Onderwereld/Bovenwereld – Mapping the future