Insecten laten van zich horen in de Hof der Toekomst

Datum:

2 september t/m 1 oktober

Locatie:
Tuin Hof der Toekomst
Kosten:
gratis

Altijd al willen weten hoe de Duitse schorpioenvlieg klinkt? Of wat het rozemarijngoudhaantje beweegt? Dertig insecten, spinnen en een enkele slak vertellen hun eigen verhaal in beeld en geluid in de bloemrijke tuin van de Hof der Toekomst in Kattenbroek. De ‘insectexperience’ wordt geopend op zaterdag 2 september om 14 uur, en is de hele maand september voor iedereen gratis toegankelijk.
De expositie is onderdeel van festiviteiten in het kader van het 30-jarig bestaan van de Hof der Toekomst, een gemeenschappelijke woonvorm in de wijk Kattenbroek. Initiatiefnemer Ton Beckers vond het hoog tijd om eens goed kennis te maken met zijn kleine buren die zo vaak onzichtbaar blijven. Hij heeft ze daarom met zijn camera vastgelegd, en heeft zijn buren opgeroepen dat ook te doen. Er werden meer dan honderd lokale beestjes gefotografeerd: veelal insecten, maar ook spinnen en slakken.
De dertig mooiste en meest bijzondere foto’s zijn geselecteerd om er een verhaal bij te schrijven vanuit het perspectief van het dier zelf. Ton Beckers: “De insteek was steeds om uit te gaan van een specifieke kwaliteit van een beestje. Als je dat doet, en daarop inzoomt, ontstaan de mooiste verhalen.” Een klein team schrijvende buren heeft dertig fantasievolle verhalen geschreven, altijd stevig geworteld in de realiteit. Dertig andere buren hebben deze verhalen ingesproken. Zo is het een echt gemeenschapsproject geworden.
De expositie is tot 2 oktober te bekijken in de tuin van de Hof der Toekomst in Amersfoort. Bij het ontwerp van deze gemeenschappelijke tuin is dertig jaar geleden niet alleen rekening gehouden met de mens, maar ook met de dierlijke bewoners. Inmiddels is de tuin een oase met veel bloemen en rommelhoekjes voor insecten en andere beestjes. Dertig daarvan staan dit najaar dus letterlijk in de picture. Hun foto’s worden tentoongesteld en door middel van een QR-code kan hun verhaal worden beluisterd via de smartphone.

Aanmelden: niet nodig

Home Agenda Insecten laten van zich horen in de Hof der Toekomst