plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Veldwerk Biologie

voortgezet onderwijs bij het groene huis les bij het groene huis

Veldwerk is bij uitstek een onderdeel dat bij het vak biologie hoort. Met het verrichten van veldwerk kun je leerlingen de relevantie en schoonheid van het vak biologie laten ervaren. Dan beklijft informatie vaak veel beter. Toch zijn er vrij weinig docenten die daadwerkelijk een vaste plek inruimen in het leerplan voor veldwerk. Bezwaren zijn: te weinig tijd, weet niet hoe het te organiseren, er is geen geschikte natuur vlakbij school te vinden. Allemaal begrijpelijke redenen, maar toch valt daar wel wat aan te doen. Veldwerk hoeft namelijk niet heel lang te duren. En als je school midden in de stad staat, kun je met een slootje in de buurt al heel leuk onderzoek doen.

 

CNME Amersfoort helpt je graag bij veldwerk biologie.

Tijdens het veldwerk doen leerlingen verschillende opdrachten, waarbij ze de omgeving intens ervaren. Veel zintuigen worden aangesproken. De leerlingen ruiken, voelen, horen en zien. Het CNME Amersfoort heeft  in samenwerking met biologie docenten van VO-scholen veel kant en klare opdrachten ontwikkeld. Er zijn opdrachten over bomen, waterdieren en waterplanten, bodemdieren, bloemen, planten, vogels, het voedselweb en regenwormen. Deze kunnen naar wens worden aangepast of aangevuld.Met de losse opdrachten kan een docent heel eenvoudig een programmaboekje samenstellen. Het lesmateriaal dat is ontwikkeld, is vrij beschikbaar.

 

Voor een heel kleine vergoeding kan je ook gebruik maken van een lokaal bij Het Groene Huis en genieten van een aantal faciliteiten, zoals koffie/thee, wifi, beamer etc. Ook leent het CNME Amersfoort veldwerk materialen aan scholen uit.

 

Wil je als docent veldonderzoek organiseren voor uw leerlingen? Neem contact op met Magda Fafara; ma.fafara@amersfoort.nl. Zij help je graag met het samenstellen van het programma en met het maken van een opdrachtenboekje. Ook kan ze je in contact brengen met een lokale partij voor een bedrijfsbezoek, een lezing of een workshop.

 

 

Kosten van het veldwerkproject bij Het Groene Huis

We vragen 20 euro per projectdag. Dat is inclusief:

  • Hulp bij samenstellen van het programmaboekje

  • Gebruik van alle benodigde lesmaterialen

  • Koffie en thee voor begeleiders

  • Indien nodig 1 zaal voor max. 40 personen

 

Lesmateriaal vrij beschikbaar

Het veldwerk is ontwikkeld voor Landgoed Schothorst, maar het concept kan even goed in een ander groen gebied worden toegepast.

Het ontwikkelde lesmateriaal is vrij beschikbaar. Interesse? Laat het ons even weten: ma.fafara@amersfoort.nl

 

Achtergrondinformatie over het park

Inspiratie voor meer veldwerk