U bent hier

Uilen in Het Groene Huis

UPToen we op woensdag 26 juni dit scherm aanzetten, zagen wij tot onze grote verrassing een bosuil, waarschijnlijk de moeder, met twee uilskuikens op het beeld verschijnen. Alle bezoekers van Het Groene Huis konden de uilen bewonderen! UPDATE: Ergens rond 15 juli zijn de uilen uitgevlogen.

 

Wat zien we op het scherm?

Het scherm is verbonden met een infrarood camera in de natuurtoren op Het Groene Huis. (1). Daarin zit een invlieggat speciaal voor bosuilen (2). Op het moment van deze foto zat de bosuil, waarschijnlijk de moeder (3) bij het invlieggat. Rechtsachter in de hoek zitten de twee takkelingen, zo heten de kuikens van een bosuil, op de grond.

 

Waarom zien we ze nu pas?

De camera was gericht op het invlieggat van de uilennestkast(5) in de toren. Waarschijnlijk is de moeder er op gaan zitten en heeft de camera daarmee verplaatst. Nu deze op de grond is gericht kunnen we de uilen zien. Zou ze het expres hebben gedaan?

 

Is het normaal dat de uilskuikens op de grond zitten.

Ja dat is normaal. Bosuilen leggen eieren in een nest, in onze toren in de nestkast. Vier of vijf weken nadat de eieren zijn uitgekomen, verlaten de jongen het nest. Ze blijven dan nog een tijdje op takken in de buurt van het nest zitten. Vandaar dat ze takkelingen worden genoemd. De ruimte in de natuurtoren vervangt dus eigenlijk de takken.

 

Is het de bosuil die begin 2019 in de boom achter de boogschuttershal zat??

Veel mensen vragen of dit de bosuil is die begin 2019 een aantal maanden in de boom tegenover Het Groene Huis zat. Dat weten we niet zeker, maar de kans is groot!

UPDATE: inmiddels weten we dat er in de uilenkast achter de boogschuttershal ook onbevruchtte eieren zijn gelegd. Dus toch twee vrouwtjes en 1 mannetje bosuil op het Landgoed?

 

Wie wonen er in de natuurtoren

Naast de uilen nestkast, zitten er in de natuurtoren 9 nestkasten voor mussen, een zogenaamde mussenflat. Tot nu toe zijn deze vooral bewoond geweest door koolmezen. De invlieggaten zitten aan de andere kant dan het invlieggat voor de uilen.

Ook zijn er nestkasten voor vleermuizen Dat zijn de vier rechthoekige gaten boven het invlieggat van de vleermuis. We weten niet of die gebruikt worden. We zien wel regelmatig laatvliegers en dwergvleermuizen vliegen, dus wie weet.