plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Tel Insecten Mee

Weidebeekjuffer Dagpauwoog Emmer voor het vangen van nachtvlinders

Tel Insecten Mee (TIM) is een vijfjarig project waarin Amersfoorters met hulp van de Vlinderstichting op verschillende plaatsen dagvlinders, nachtvlinders, bijen & hommels en libellen tellen. Op die manier leren we meer over de soorten insecten die voorkomen in Amersfoort en hoe het met ze gaat. Iedereen die insecten leuk vindt en leergierig is kan mee doen. Het project is in 2020 gestart. In 2021 gaan we verder en kunnen nieuwe mensen aanhaken. Daarvoor organiseren we een informatieavond voor belangstellenden op 12 april. Informatie daarover volgt nog. De deelnemers worden daarna getraind door experts. Tel jij mee?

 

 

Waarom tellen?

Kijken naar de rijkdom aan insecten kan iedereen leren en hoe meer je ziet, hoe leuker het wordt. Met elkaar kijken we naar de biodiversiteit: welke soorten insecten komen voor in Amersfoort én op welke plekken zien we ze veel of weinig? Door meerdere jaren achter elkaar te tellen, komen we er achter of het de goede kant op gaat: komen er meer of juist minder soorten en aantallen insecten voor? Die informatie kunnen we gebruiken om te bepalen of wat we doen voor de natuur in Amersfoort werkt en of dat er extra maatregelen nodig zijn.

 

Welke insecten?

In TIM Amersfoort kijken we naar vier verschillende groepen insecten:

  • dagvlinders
  • nachtvlinders
  • bijen en hommels
  • libellen

 

Hoe gaat het tellen in zijn werk?

Voor het tellen van iedere groep insecten wordt een eigen aanpak gekozen. Zo tellen we de nachtvlinders door ze ’s nachts te lokken met een speciale LedEmmer. ‘s-Ochtends kun je de aanwezige soorten weer loslaten nadat je ze met een slimme app op naam hebt gebracht. Dagvlinders, libellen, bijen en hommels tel je door regelmatig op een vaste telroute of telplek te kijken naar de aanwezige soorten. Bij libellen ligt deze route langs een sloot of ander water. Insecten tellen lukt meestal alleen bij lekker weer, het moet warm of zonnig zijn en er mag niet teveel wind zijn.
 

Wie kan er mee doen?

Zoals gezegd kan iedereen die insecten leuk vindt en leergierig is meedoen. Het is wel belangrijk dat je in principe bereid bent om een of meerdere plekken vijf jaar te volgen. Dat is nodig om de jaarlijkse veranderingen in beeld te brengen. Omdat de aanpak voor elke insectengroep anders is, kunnen zowel beginners als meer ervaren natuurliefhebbers meedoen. Voor het tellen van nachtvlinders is bijvoorbeeld weinig tot geen voorkennis nodig, voor libellen wel, en voor de andere twee groepen zit het er een beetje tussenin. Als je meedoet, word je door deskundigen getraind in het kijken naar insecten en het tellen van dagvlinders, nachtvlinders, bijen en hommels of libellen. 

 

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd in het project, meld je dan aan voor de informatieavond via Henk.devries@vlinderstichting.nl 

 

TIM is een project van de Vlinderstichting in opdracht van de gemeente Amersfoort. De projectleider is Henk de Vries van de Vlinderstichting