U bent hier

Schaapskudde

Schaapskudde Het Rode Hert Nieuwland. Foto: Constantijn Wekx

De schaapskudde van Amersfoort

Elk jaar zijn ze weer in de stad te zien. Ze zijn in de stad om te grazen. Levende maaimachines, die geen diesel of benzine nodig hebben. Dat is beter voor het milieu, goed voor de planten én nog een leuk gezicht ook.

 

Kom je ze tegen? Geef ze nooit voer! Daar kunnen ze heel ziek van worden. En wandel je met je eigen hond langs de kudde? Lijn hem dan voor de zekerheid aan. Ook als jij de liefste hond van de wereld hebt. Schapen zijn bang voor honden die ze niet kennen.

 

Waarom schapen?

De schapen grazen het gebied mooi kaal. Ze eten alle planten en bloemen op. Zelfs stekelige brandnetels en distels werken ze zonder problemen weg. Maar ze eten niet de hele plant. De wortels laten ze staan. Daardoor kunnen de planten zich steeds verjongen en blijft het groen gezond.

 

Kempische Heideschapen

Er zijn verschillende schapenrassen. Hier in Amersfoort grazen Kempisch Heideschapen. Een rustig en aaibaar ras. Daar is natuurlijk bewust voor gekozen. Een kudde al te wilde schapen is gevaarlijk. Stel je voor dat ze zomaar de weg op rennen. Voor de zekerheid zet de herder de kudde altijd achter een afrastering. Tenzij dat natuurlijk niet nodig is,, wanneer het gebied waar de schapen grazen niet aan een weg, maar aan water grenst.

 

De herder houdt de schapen goed in de gaten. Samen met zijn hond, een vrolijke border collie. Die hond zorgt ervoor dat de schapen mooi bij elkaar blijven. Als er schapen de kudde uitlopen, drijft de hond hen weer terug. Schapen lopen altijd achter elkaar aan. Het zijn echte kuddedieren.​ 

 

Waar grazen de schapen?

De schapen doen hun werk op zeven plekken in de stad: in Nieuwland, op de geluidswal in Rustenburg, op de Maatweg, in Zielhorst, in de Hoef, op de Gaardendreef en in Park Schothorst.

Als ze ergens het gebied mooi kaal hebben gegeten, brengt de herder ze naar een ander gebied. Zo’n acht weken later komen ze dan weer terug. De kudde verhuist dus steeds. Als de herder op een nieuwe plek komt, geeft hij dat door aan Het Groene Huis, die dat dan vervolgens weer doorgeeft  via Facebook en Twitter.

 

Kom je kijken?

De herder en de schapen vinden het leuk om bezoek te krijgen. Regelmatig houdt de herder een soort van ‘spreekuur’, zodat je allerlei vragen aan hem kan stellen. Op de agenda van Het Groene Huis zie je wanneer en waar zo’n spreekuurtje is. Voor hele schoolklassen last de herder met plezier een extra spreekuur in. Vraag dat dan wel tijdig aan! Het moet wel passen in de planning. Mail je verzoek aan kruidenrijk@amersfoort.nl.