Sanne gaat circulair

In 2019 organiseerden wij twee keer de expositie Sanne gaat circulair. Daarin kon iedereen, samen met Sanne, ontdekken wat zij konden doen om het milieu minder te belasten. De Piraminder en de keuzeboom voor voedsel helpen haar daarbij. Gemist? Geen probleem. We vertellen je graag het verhaal van haar ontdekkingsreis, de belangrijkste afbeeldingen vind je in de fotogallerij.

Het verhaal van de expositie Sanne gaat circulair

Sanne is een fictieve jongedame die geniet van haar leven in Amersfoort. Maar ze maakt zich ook zorgen over de negatieve impact die wij als mensen hebben op onze planeet. Daarom ging zij, net als steeds meer andere mensen, op zoek naar manieren om haar negatieve impact op de aarde te verkleinen.

Haar verhaal in het kort

Ieder jaar gebruiken we meer van de aarde, dan de aarde weer kan herstellen. De dag dat we die "grens" overgaan noemen we Earth Overshoot Day. Dat kan anders.

Hoe? Omdat uit te leggen hebben we gebruik gemaakt van het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn. Zo komt Sanne er achter dat zij, net als de meeste mensen in Nederland, de meeste impact heeft met de spullen die ze koopt en het voedsel dat ze eet. Dat komt doordat onze economie nog grotendeels lineair is: we gebruiken grondstoffen om producten te maken die we, als ze stuk, ouderwets of overbodig zijn, weer weggooien. Dat kan anders! Wat als we producten na gebruik weer zien als grondstof. Dan gaan we naar een circulaire economie.

Maar zo ver zijn we nog niet. Om toch minder impact te hebben, krijgt Sanne praktische tips aan de hand van de Piraminder en de Keuzeboom voor voedsel. De piraminder kun je gebruiken wanneer je overweegt om iets nieuws te kopen. De belangrijkste tip is om spullen te gebruiken die er al zijn: die je zelf hebt, die je kunt delen of lenen of die andere niet meer nodig hebben. De keuzeboom voor voedsel laat zien hoe je de impact van je voedsel kunt verkleinen. Meer plantaardig en minder dierlijk voedsel gebruiken is de belangrijkste tip! In de expositie kwamen ook Amersfoortse ondernemers en interessante websites aanbod. Een overzicht daarvan vind je hier.

Upcyclen: kunst en knutsel

Op de expositie zijn er ook een hoop voorbeelden te zien van wat er van oud materiaal gemaakt kan worden. Amersfoortse kunstenaars hebben van wat anderen afval noemen de mooiste producten gemaakt. Zo hebben ze van een oude bouwhelm een lamp gemaakt en van gesmoten plastic doppen een kastje gemaakt. Upcyclen noemen we dat! Tijdens de expositie “Sanne gaat circulair” waren er ook knutselactiviteiten. We lieten zien dat je met dingen die je anders weg zou gooien nog hele leuke dingen kunt maken. Zo kun je een leuke pop maken van een oude sok of een unieke envelop maken van de bladzijden uit een oude atlas. Ook kan je een leuk wenskaartje, een portemoneetje of zelfs een vogelbak maken van een pak melk. Leuk om als cadeautje te doen!

Home Groen Amersfoort In Actie Duurzaam doen Sanne gaat ciculair