U bent hier

Paddentrek

Paddentrek zit er op!

In maart en april 2018 zijn veel vrijwilligers bezig geweest om onze dierbare amfibieën te helpen om veilig te overtocht te maken van het land naar het water. Op Landgoed Schothorst aan Schothorsterlaan en Lageweg bij Waterwingebied zijn intotaal 1845 amfibieën gered! Bekijk het overzicht met alle bijzonderheden van dit jaar. Zonder de vrijwilligers zou dit niet mogelijk geweest. Hartelijk dank en hopelijk tot volgend jaar.

 

De paddentrek vindt plaats in de maanden maart en/of april. Het hangt helemaal van de temperatuur af. Ze doen dit alleen als de temperatuur rond of boven de tien graden is en als het vochtig is. Padden gaan dan massaal op zoek naar water om hun eieren te leggen. Ze leven op het land maar, leggen de eieren in het water. Daar komen de larven, de zogenaamde kikkervisjes uit. Vervolgens de kleine padjes worden groot. Padden willen het liefst naar het water waar ze zelf uit het ei zijn gekropen.

 

Veel vrijwilligers zijn nodig om de padden te helpen veilig de weg te oversteken. Bij de Schothorsterlaan bijvoorbeeld zijn paddenschotjes neergezet en emmers ingegraven waar de padden binnenvallen. Door het schotje kunnen ze de weg niet over en worden dus ook niet doodgereden. Twee keer per dag worden de emmers leeggehaald door vrijwilligers. De padden worden geteld en gesekst (bekeken of het een mannetje of vrouwtje is) en daarna uitgezet in het water.

 

Op Landgoed Schothorst zijn we al ruim 28 jaar aan het tellen tijdens paddentrek. Bekijk de aantallen vanaf 1995 ter vergelijking.