Sterrenwacht

Sterrenwacht Midden-Nederland is in 1987 opgericht en heeft nu ongeveer 80 leden uit Amersfoort, Gelderse Vallei, Veluwe en 't Gooi. Het doel van de vereniging is het populariseren van de weer- en sterrenkunde en de daar aan gerelateerde wetenschappen. De leden nemen samen waar bij de sterrenwacht of op lokatie en maken astrofoto's met de telescoop van de sterrenwacht. Het gebouw van de sterrenwacht heeft een telescoop-ruimte met een schuifdak in plaats van een koepel. Het grote voordeel is dat daardoor de gehele hemel te zien is en er volop rondgekeken kan worden.

De leden stellen het publiek in staat op enkele Kijkavonden mee te genieten van de sterrenkundige verschijnselen door hen zelf te laten kijken door de telescopen naar de zon, maan of de planeten. In de winter, als het goed donker is, kunnen er deepsky objecten worden bekeken zoals de sterrenstelsels, de Orionnevel, planetaire nevels en sterrenhopen. Natuurlijk wordt ook verteld waar naar gekeken wordt en wat er zo fascinerend aan is.

De sterrenwacht biedt ook lezingen, een goed ontvangen basiscursus en workshops. En er zijn wisselende werkgroepen actief, bijvoorbeeld voor astrofotografie en theoretische natuurkunde. De vereniging kenmerkt zich door een open en informele sfeer en een hoge mate van zelfsturing door de leden. De sterrenwacht is lid van de KNVWS.

www.sterrenwacht-mn.nl

Home Onze locatie Landgoed Schothorst Sterrenwacht