Bijenhuis

De leden van Imkersvereniging Eemkwartier zijn afkomstig uit Amersfoort, Leusden, Hoogland en Soest. De vereniging wil de bijenteelt bevorderen en een positieve bijdrage leveren aan de instandhouding van het milieu door het verbreden van kennis, het verbeteren van de resultaten van het bijenhouden en het geven van voorlichting. De vereniging behartigt de imkersbelangen van al haar leden en is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, de NBV. De vereniging bestaat sinds 2 juni 1921, en viert in 2016 dus haar 95ste verjaardag.

Tijdens het bijenseizoen verzorgt de vereniging een basiscursus bijenhouden, in de winter de korfvlechtcursus en timmermiddagen, waar imkers hun eigen kasten kunnen bouwen. Zij geeft informatie over bijen aan het publiek en geeft ondersteuning bij de educatie over bijen aan scholen. Voor kinderen is er een excursie mogelijk als aanvulling op de leskist “Marij de Bij”. Tijdens de bijenexcursie maken de leerlingen kennis met de bijenkasten, een bijenvolk, de kleding van de imker en zijn werk.

Bijen leven in groepsverband en in Nederland meestal in kasten of in korven. Dit kunt u zien bij het Bijenhuis. Er zijn echter ook soorten die solitair leven. Zij leggen hun eitjes in de grond, in plantenstengels of gebruiken gaatjes in hout of zacht steen. In en rondom de stenen muur bij de zonnewijzer en in de bijenwand in de insectentuin kunt u hiervan voorbeelden zien. Warmte en zon zijn daarbij heel belangrijk.

Facebook Imkerveniging Eemkwartier

Home Onze locatie Landgoed Schothorst Imker