plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Insecten-bloementuin

Vele insecten, zoals vlinders, bijen en hommels, verzamelen nectar en stuifmeel in bloemen. Zij hebben vaak een voorkeur voor bepaalde bloemen en bloemvormen. Ook geuren en kleuren spelen daarbij een belangrijke rol. Zweefvliegen geven vaak de voorkeur aan witte schermbloemen en vlinders zijn dol op de bloemen van de vlinderstruik.

 

 

Om te ontdekken wat de voorkeuren van de verschillende insecten en vlinders zijn, is er in deze tuin een grote verzameling planten (bomen, struiken, vaste planten en één-jarige planten) bij elkaar gebracht. Zo is er een grote groep vlinderstruiken (Buddleia’s) met uiteenlopende bloemkleuren aangeplant. Door goed te kijken kunt u wellicht de relatie leggen tussen bloemen en insectenbezoek.

 

Naast het bijenhuis ligt een heuveltje met plantensoorten waar bijen op af komen. De insecten-bloementuin is gelinkt aan het bijenhuis. Door imkers (bijenhouders) is al van oudsher gelet op de relatie tussen bloemen en bijen. Het is daarom al vele jaren bekend welke bloemen favoriet zijn voor bijen. Meestal zijn dit bloemen die veel nectar en stuifmeel kunnen leveren. Daarnaast staan er ook veel waardplanten. Dat zijn planten waar insecten en vlinders graag hun eitjes op leggen. De rupsen leven van deze planten. Er zijn tevens nestmogelijkheden gecreëerd voor verschillende insectensoorten, waaronder graafwespen, in een insectenhotel.