U bent hier

Groencafé juni 2017

Tijdens het Groencafé op de laatste woensdag van juni aten we heerlijke quiches, salade en soep van De Nieuwe Graanschuur. De opbrengst ging deze keer naar de crowdfundingactie van Natuurboerderij De Brinkhorst. Mede dankzij de donaties van de aanwezigen, heeft de Brinkhorst het bedrag voor de klim en klauterroute bij elkaar. Ze gaan nu sparen voor wilgenhutjes dus je kunt nog doneren.

 

Rob Molenkamp, gemeenteraadslid namens de SP, opende de avond door in vijf minuten terug te blikken op de Groenvisie. Hij vertelde over de start, "we gaan het samen doen", het proces "het was zoeken" en het resultaat "het is een goed verhaal". Hij keek ook vooruit en was kritisch, het mag ambitieuser en hij hoopt dat een volgend college echt werk gaat maken van de aanpak van de stobben in de stad en de mogelijkheden voor zelfbeheer. De grootste uitdaging ziet hij in het betrekken van de mensen die niet of nauwelijks geïnteresseerd zijn in groen, die niet naar het Groencafé komen en die geen groene cursussen volgen.

 

Cora van Zwam van de gemeente Amersfoort vertelde daarna over de voortgang van de bomenleidraad. Dit is een van de projecten uit het plan van aanpak Groenvisie van de gemeente. De eerste concept-bomenleidraad, waar ook bewoners input voor hebben geleverd, is af. Dat wil zeggen: er staat al veel in en het laat zien waar nog vragen en dilemma's zitten. Cora van Zwam riep iedereen op om de leidraad te lezen en te reageren.
 

Cas van der Kessel, stagiaire bij de gemeente Amersfoort, lichtte een tipje van de sluier op van zijn onderzoek naar zelfbeheerovereenkomsten in Amersfoort. Opvallend was de hoge respons bij het onderzoek, de constatering dat het vaak goed gaat en dat bewoners van de gemeente graag nog eens wat horen. Zodra hij een mooie samenvatting en definitief rapport heeft, delen wij het via deze site.

  

Kinke Hendriksma van 033Groen namens het Amersfoorts netwerk Operatie Steenbreek. Het netwerk heeft ingezet op twee sporen om mensen te inspireren en te helpen hun tuin te vergroenen en het regenwater op te vangen en vast te houden. Dat zijn het aanleggen en in de schijnwerpers zetten van voorbeeldtuinen EN een frisse, laagdrempelige site met de pakkende titel "Lekker in je tuin". Wil je weten hoe die twee met elkaar verbonden zijn, kijk dan snel op de site. 

 

Brigit Kuypers deed, in plaats van Dini Teunis, namens betrokken bewoners bij de Groenvisie / Groencafé een oproep voor Groene Nieuwtjes en Evergreens! Omdat de Groenvisie 1 jaar bestaat en omdat er zoveel goeds gebeurt in Amersfoort willen we graag een mooi overzicht maken van alle groene activiteiten en initiatieven in Amersfoort. Deel jij jouw activiteit?

 

Jessie en Nicky Kroon van Opgemärkt vertelden hoe zij al jaren gaan voor een afvalloze leefstijl. Omdat heb vaak gevraagd werd hoe ze dat doen, starten zij in juli met een Plastic Dieet. Iedereen kan zich inschrijven en meedoen. Ben je te laat, geen paniek, via hun blog kun je tips blijven kijken en mogelijk starten ze een nieuw dieet rond de dag van de duurzaamheid.

 

Esther en Dillian van TinyHouses4Amersfoort gaven een update van hun project. Ze hebbbn veel enthousiaste reacties gekregen, er is zelfs een wachtlijst, en ze zijn op zoek naar een plek. Ondanks de hulp die zij o.a. vanuit de gemeente krijgen, valt dat niet mee. Zo leek er een geschikte plek te zijn, maar helaas bleek daar industrie te mogen komen. Ze blijven verder zoeken!

 

Wij bedanken iedereen die er was, De Nieuwe Graanschuur voor het lekkere eten en Excellent Choice voor de muziek.