Slechtvalken

Welkom op de eigen website van het stel slechtvalken dat al sinds 2013 aanwezig is op de Onze Lieve Vrouwetoren, midden in het oude centrum van Amersfoort.  

Hier vindt u niet alleen de twee webcams bij de nestkast, maar ook veel informatie en verslagen met foto's en video's (ook van vorige jaren).

Korte algemene samenvatting

Sinds 2013 heeft een paartje slechtvalken de Onze Lieve Vrouwentoren in het centrum van Amersfoort als thuisbasis gekozen. Slechtvalken zijn nog steeds vrij zeldzaam in Nederland en zitten niet vaak in een binnenstad. De slechtvalken zijn regelmatig op de toren te zien, vooral als er eentje boven op het kruis zit (vlak onder de haan). Ze hebben de Amersfoortse namen Joris en Sofie gekregen, en zoals bij roofvogels vaak het geval is, is het vrouwtje een stuk groter dan het mannetje.

 

Hoewel er al direct in 2013 een nestkast op de tweede omloop van de toren was geplaatst, waren de valken toen nog te jong om tot broeden over te gaan. Dat gebeurde wel in 2014 toen ze drie jongen kregen. Voorjaar 2015 is het vrouwtje verjaagd en vervangen door een nieuw vrouwtje, dat daarna samen met Joris één jong groot bracht (dit nieuwe vrouwtje wordt vaak 1PF genoemd, naar de code op haar ring). Zowel in 2016, 2017, 2018, 2019 als in 2020 heeft dit stel maar liefst vier jongen succesvol groot gebracht en in 2021 drie. In 2022 is maar één jong uitgekomen.

Sponsors

In 2014 is een webcam aangeboden aan de gemeente Amersfoort. De "Valken Webcams" is een sponsorproject geweest van de "Amersfoortse 't Nonnetje Motorrit" en het Amersfoortse bedrijf VCN Beveiliging.  
Om bezoekers van de toren strikt gescheiden te houden van de slechtvalken is op de tweede omloop een schot en een hekwerk geplaatst. Het Gilde Amersfoort, de VVV en een slechtvalkliefhebber hebben een deel van deze afschermde maatregelen gesponsord.


Alle foto’s op deze slechtvalkpagina's (tenzij anders vermeld) en veel van de teksten zijn van Henny de Bruin.

Bekijk slechtvalken live!

Door met de muis over het webcam-beeld te gaan verschijnt er onderin het beeld een rode balk - hierop klikken geeft de mogelijkheid om enkele uren terug in de tijd te kijken. Met de knoppen < en > kun je dan telkens ook nog 5 seconden eerder of later verspringen.  Door op "Live" te klikken komt u weer terug op de live stream.

Webcam nestkast

 

Webcam invliegrooster

Tijdlijn Slechtvalken 2023

 

Video's van interessante gebeurtenissen in 2023 op de webcams.

Voor de vesrlagen en hoogtepunten van vorige jaren lees verder na dit verslag.

Met dank aan Jan Noorman

- prooioverdracht (18-01-2023): https://youtu.be/P_FpgDOoWZY
- mispoes (4-2-2023): https://youtu.be/rjLQ1BWt71E   
- prooi afgekeurd ? (10-2-2023): https://youtu.be/c9tN7CsUybQ
- dat is schrikken!! (13-2-2023): https://youtu.be/6wOtt_Cne3c

Verslag slechtvalken 2023

De beide slechtvalken hebben de jaarwisseling met veel vuurwerk weer overleefd. Ze zullen het inmiddels wel zijn gewend, ze zijn hier al meer dan tien jaar aanwezig. Regelmatig bezoekt vooral Pa het rooster, en af en toe graaft hij in de nestkast een kuiltje in het grind. Als Moe er bij komt "kletsen" ze samen enthousiast, waarna hij meestal al snel met een snoekduik de nestkast weer verlaat. 

 
Half januari : Inmiddels heeft ook een stel houtduiven de nestkast ontdekt. Vorig jaar hebben duiven twee eieren in de nestkast gelegd, maar dat vonden de slechtvalken geen goed idee. Het was een spannende tijd : uiteindelijk hebben de duiven het overleefd, maar de eieren niet. Hopelijk zijn de duiven dit keer verstandiger en zoeken ze een minder riskante plek voor hun nest.
 
Begin februari : Hoewel de duiven nog maar af en toe langs komen, zijn ze nog wel in de buurt - elders op de toren.
De slechtvalken zitten inmiddels vaker op de toren dan op de kantoren bij het station. Pa brengt al regelmatig een prooitje voor Moe, als bewijs dat hij een goed jager is. Dit is onderdeel van het baltsproces : tijdens de broedperiode moet hij in z'n eentje voor de aanvoer van prooien zorgen. 
 
Half februari : Beide valken zitten regelmatig langdurig op het rooster, of elders op de toren. Af en toe jagen ze de duiven weg.  Moe zit nu ook al 's avonds op het rooster; op 22 februari zelfs al de hele nacht. Het eerste ei wordt echter pas de tweede week van maart verwacht. De volgende morgen weet een duif nog net op tijd aan een aankomende slechtvalk te ontsnappen. 
 
Eind februari : Moe brengt nu vrijwel alle nachten door op het rooster. Ook op de dag zit zij (of Pa) er vaak.  Als Pa een prooi voor haar brengt eet ze die op het rooster op - een nieuwe eetplek. In elk geval krijgen de duiven nu weinig kans om in de nestkast te komen. Wel is er een paar keer een derde valk in de buurt van de toren gezien. Die wordt telkens weggejaagd.
 
2 Maart : Moe brengt de nacht (van 1 tot 7 uur) slapend door in de nestkast. Pa komt haar dan wekken. Daarna zit ze tot na 9 uur op het rooster, tot Pa haar ontbijt brengt - waar ze mee wegvliegt.

 

Van het uitvliegen van de jonkies zijn in 2020 door twee jonge filmmakers prachtige video's gemaakt. 

►  door vlogger Youri Jongkoen: https://youtu.be/iCGm6K7stzM
►  door Natuurman Jonathan
Korte trailer: https://youtu.be/7oppBTvpADM
De film zelf (13 min.): https://youtu.be/2rlyxp-igBU

Een kort filmpje van de jacht van beide valken op een duif in de buurt van de toren.

►  door Henk Nouws: https://youtu.be/1Gc9D14WK38

► Kijk voor meer informatie ook eens op de website van het Slechtvalkenforum : http://forum.peregrines.nl. Daar is zelfs een aparte pagina over de Amersfoortse slechtvalken, met veel prachtige foto's en video's (klik eerst op "Waarnemingen in Nederland").
Zie ook de archieven van vorige jaren. Voor het archief van 2018 en eerdere jaren, zie : forum2

► Een andere website is Slechtvalkenliefde, met foto's en video's over de Amersfoortse slechtvalken (vooral in het broedseizoen) : www.slechtvalkenliefde.com, en archief van eerdere jaren : archief

► Veel dagelijkse waarnemingen van de Amersfoortse slechtvalken (vaak met foto’s) zijn te vinden op https://amersfoort.waarneming.nl/soort/view/325.

► Voor meer informatie over de slechtvalken die sinds het voorjaar 2018 op de hoge woontorens bij station Vathorst zijn gesignaleerd zie  >> Slechtvalken Vathorst.

Home Groen Amersfoort Het Groen in Fauna Slechtvalk oud