U bent hier

Bijenhuis en Sterrenwacht

De vroegere kuikenstal van het landgoed Schothorst is in samenwerking met de Imkervereniging Eemkwartier en Sterrenwacht Midden Nederland ingericht als bijenhuis en sterrenwacht.

 

Bijenhuis

De leden van Imkersvereniging Eemkwartier zijn afkomstig uit Amersfoort, Leusden, Hoogland en Soest. De vereniging wil de bijenteelt bevorderen en een positieve bijdrage leveren aan de instandhouding van het milieu door het verbreden van kennis, het verbeteren van de resultaten van het bijenhouden en het geven van voorlichting. De vereniging behartigt de imkersbelangen van al haar leden en is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, de NBV. De vereniging bestaat sinds 2 juni 1921, en viert in 2016 dus haar 95ste verjaardag.

 

Tijdens het bijenseizoen verzorgt de vereniging een basiscursus bijenhouden, in de winter de korfvlechtcursus en timmermiddagen, waar imkers hun eigen kasten kunnen bouwen. Zij geeft informatie over bijen aan het publiek en geeft ondersteuning bij de educatie over bijen aan scholen. Voor kinderen is er een excursie mogelijk als aanvulling op de leskist “Marij de Bij”. Tijdens de bijenexcursie maken de leerlingen kennis met de bijenkasten, een bijenvolk, de kleding van de imker en zijn werk.

 

Bijen leven in groepsverband en in Nederland meestal in kasten of in korven. Dit kunt u zien bij het Bijenhuis. Er zijn echter ook soorten die solitair leven. Zij leggen hun eitjes in de grond, in plantenstengels of gebruiken gaatjes in hout of zacht steen. In en rondom de stenen muur bij de zonnewijzer en in de bijenwand in de insectentuin kunt u hiervan voorbeelden zien. Warmte en zon zijn daarbij heel belangrijk.

eemkwartier.bijenhouders.nl

 

Sterrenwacht

Sterrenwacht Midden Nederland is op 1 maart 1987 opgericht als KNVWS afdeling Amersfoort en heeft anno 2016 ongeveer 80 leden en een aantal donateurs. Doel van de vereniging is het populariseren van de weer- en sterrenkunde, de daaraan gerelateerde wetenschappen en het mogelijk maken van de beoefening daarvan. Het gebouw van de sterrenwacht heeft in plaats van de bekende markante koepel een schuifdak. Voordeel daarvan is dat de gehele hemel te zien is en dat er vanuit de kijkerruimte volop rondgekeken kan worden met bijvoorbeeld een verrekijker.

 

De leden stellen het publiek in staat om te genieten van de sterrenkundige verschijnselen door hen zelf te laten kijken door de grote Meade LX200 ACF telescoop naar de zon, de maan of de planeten. In de winter, als het goed donker is, kunnen er winterobjecten worden bekeken zoals de sterrenstelsels, de Orionnevel, planetaire nevels en sterrenhopen. Tijdens deze waarnemingen wordt er natuurlijk ook het één en ander verteld over waar naar gekeken wordt. Daarnaast heeft de vereninging ook een tweetal dobson telescopen in gebruik. Makkelijk te bedienen telescopen die buiten op het terrein kunnen worden opgesteld.

De sterrenwacht biedt lezingen workshops en kijkavonden aan. Daarnaast is er experimentele natuurkunde te beoefenen en allerlei andere dingen die een liefhebber van sterrenkunde interessant zal vinden.

www.sterrenwacht-mn.nl