plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Bijenhuis en Sterrenwacht

De vroegere kuikenstal van het landgoed Schothorst is in samenwerking met de Imkervereniging Eemkwartier en Sterrenwacht Midden Nederland ingericht als bijenhuis en sterrenwacht.

 

Bijenhuis

De leden van Imkersvereniging Eemkwartier zijn afkomstig uit Amersfoort, Leusden, Hoogland en Soest. De vereniging wil de bijenteelt bevorderen en een positieve bijdrage leveren aan de instandhouding van het milieu door het verbreden van kennis, het verbeteren van de resultaten van het bijenhouden en het geven van voorlichting. De vereniging behartigt de imkersbelangen van al haar leden en is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, de NBV. De vereniging bestaat sinds 2 juni 1921, en viert in 2016 dus haar 95ste verjaardag.

 

Tijdens het bijenseizoen verzorgt de vereniging een basiscursus bijenhouden, in de winter de korfvlechtcursus en timmermiddagen, waar imkers hun eigen kasten kunnen bouwen. Zij geeft informatie over bijen aan het publiek en geeft ondersteuning bij de educatie over bijen aan scholen. Voor kinderen is er een excursie mogelijk als aanvulling op de leskist “Marij de Bij”. Tijdens de bijenexcursie maken de leerlingen kennis met de bijenkasten, een bijenvolk, de kleding van de imker en zijn werk.

 

Bijen leven in groepsverband en in Nederland meestal in kasten of in korven. Dit kunt u zien bij het Bijenhuis. Er zijn echter ook soorten die solitair leven. Zij leggen hun eitjes in de grond, in plantenstengels of gebruiken gaatjes in hout of zacht steen. In en rondom de stenen muur bij de zonnewijzer en in de bijenwand in de insectentuin kunt u hiervan voorbeelden zien. Warmte en zon zijn daarbij heel belangrijk.

https://eemkwartier.bijenhouders.nl/

 

Sterrenwacht

Sterrenwacht Midden-Nederland is in 1987 opgericht en heeft nu ongeveer 80 leden uit Amersfoort, Gelderse Vallei, Veluwe en 't Gooi. Het doel van de vereniging is het populariseren van de weer- en sterrenkunde en de daar aan gerelateerde wetenschappen. De leden nemen samen waar bij de sterrenwacht of op lokatie en maken astrofoto's met de telescoop van de sterrenwacht. Het gebouw van de sterrenwacht heeft een telescoop-ruimte met een schuifdak in plaats van een koepel. Het grote voordeel is dat daardoor de gehele hemel te zien is en er volop rondgekeken kan worden.

 

De leden stellen het publiek in staat op enkele Kijkavonden mee te genieten van de sterrenkundige verschijnselen door hen zelf te laten kijken door de telescopen naar de zon, maan of de planeten. In de winter, als het goed donker is, kunnen er deepsky objecten worden bekeken zoals de sterrenstelsels, de Orionnevel, planetaire nevels en sterrenhopen. Natuurlijk wordt ook verteld waar naar gekeken wordt en wat er zo fascinerend aan is.

 

De sterrenwacht biedt ook lezingen, een goed ontvangen basiscursus en workshops. En er zijn wisselende werkgroepen actief, bijvoorbeeld voor astrofotografie en theoretische natuurkunde. De vereniging kenmerkt zich door een open en informele sfeer en een hoge mate van zelfsturing door de leden. De sterrenwacht is lid van de KNVWS.

 

www.sterrenwacht-mn.nl