U bent hier

Wat aten middeleeuwse boeren?

Datum: 
zondag 3 juni 2018 -
13:00 tot 17:00
Locatie: 
De Middeleeuwse boerderij
Adres: 
Centrum voor Natuur en Milieu, Schothorsterlaan 21, Amersfoort.
Prijs: 
gratis

Er zijn wel middeleeuwse recepten bekend, maar middeleeuwse boeren kookten niet uit een kookboek. Zij aten stevige kost waar je energie van kreeg om op het land te werken. Wat middeleeuwers aten weten we vooral door archeologisch onderzoek van afvalkuilen en putten waarin resten van maaltijden gevonden worden of aardewerk kookpotten met aangekoekte resten. Boeren aten veel brei van granen zoals rogge en haver, tarwe was een luxeproduct. Vlees, vis en eieren waren niet het hele jaar beschikbaar, en verse groente al helemaal niet. Het was dus voor een middeleeuwse boerin minder makkelijk dan tegenwoordig om smakelijke maaltijden uit haar kookpot te toveren! De Bergkamp Sibbe gaat 3 juni proberen om middeleeuws en toch lekker boereneten koken (helaas mogen we u niet laten proeven, want we hebben geen restaurantvergunning).