U bent hier

Tentoonstelling en wandeling Invasieve Exoten

Datum: 
woensdag 26 juli 2017 - 10:00 tot vrijdag 29 september 2017 - 16:30
Locatie: 
Het Groene Huis
Adres: 
Schothorsterlaan 21
Prijs: 
gratis
Japanse Duizendknoop

Werkgroep van IVN Amersfoort met o.a. Wil Schonewille, Jos Belleman, Gisela Baremans en Piety Vernooij verzorgen de wisselende tentoonstellingen in de vitrines van Het Groene Huis.

 

Thema voor de zomertentoonstelling is Invasieve Exoten ofwel ongewenste woekeraars. Invasieve exoten kunnen waterplanten, landplanten of dieren zijn. Eén vitrine is ingericht voor de landplanten en de andere voor de waterplanten m.n. waternavel, waterwaaier,waterhyacint, grote vlotvaren en waterrusula.

 

Japanse duizendknoop in Amersfoort

Dit thema is in Amersfoort nu erg actueel. De bewoners van Amersfoort hebben allemaal huis aan huis een folder ontvangen over de Japanse Duizendknoop, een invasieve exoot.

De folder gaat over de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Deze plant groeit erg snel, de wortels zijn heel sterk en kunnen schade veroorzaken, aan woningen, wegen en bouwwerken. Daarnaast overwoekert de plant alle andere planten en struiken. De Gemeente Amersfoort gaat daarom de plant bestrijden en kan de hulp van de bewoners goed gebruiken.

 

Bekijk hieronder een kort animatiefilmpje over invasieve exoten:

 

Gevaar van invasieve waterplanten

Ook waterplanten kunnen invasief zijn. Ieder jaar komt het voor dat inwoners na een opknapbeurt van hun vijver of aquarium het teveel aan waterplanten met goede bedoelingen uitzetten in buitenwater. Vaak zitten daar uitheemse of exotische planten bij die zich razendsnel verspreiden. Dit probleem wordt steeds groter, omdat door de klimaatverandering steeds meer soorten uit warmere streken zich hier blijvend kunnen vestigen.

 

Sommige van deze uitheemse soorten woekeren enorm en zijn moeilijk te verwijderen. De planten kunnen ervoor zorgen dat in korte tijd watergangen dichtgroeien en belemmeren daardoor de aan- en afvoer van water. Daarnaast verdringen ‘de exoten’ de normale inheemse waterplanten. Daarom roept de gemeente Amersfoort mensen op vijver- en aquariumplanten geen tweede leven te geven in sloten, beken, rivieren, kanalen of vijvers.

 

Wandeling langs exoten

In de buurt van Het Groene Huis is er een korte wandeling langs exoten uitgezet door het IVN Amersfoort. Bij de balie van Het Groene Huis kunt u gratis de route ophalen of hier downloaden. Combineer de wandeling met een bezoek aan Het Groene Huis, bekijk onze openingstijden.

 

Lees meer:

Overzicht van invasieve waterplanten

Japanse duizendknoop rukt op in Amersfoort

Invasie van exotische soorten: een plaag of kans?

Weetjes over exoten

Nog meer filmpjes!