plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Cursus Duurzaam samenwerken met het Leven

Datum: 
woensdag 8 maart 2023 - 9:30 tot woensdag 17 mei 2023 - 9:30
Locatie: 
Het Groene Huis
Adres: 
Schothorsterlaan 1
Prijs: 
90
Wegens succes herhaald! Deze cursus is voor iedere volwassene die zich soms zorgen maakt over onze mooie aarde en graag op een positieve manier wil bijdragen aan duurzaamheid. Maar hoe doe je dat dan?
 
 
Werken aan duurzame ontwikkeling vraagt volgens Gryt de Jong dat we beseffen dat de aarde een levend geheel is. Wij zijn daar onderdeel van en kunnen daarmee samenwerken. Als we dat doen komen we tot oplossingen, die veel meer aansluiten bij en gebruik maken van de kracht van het ‘Leven’. Op de kaasboerderij Remeker werken ze al lang zo, met resultaat. Het is een prachtig bedrijf met producten van hoge kwaliteit. De cursus bestaat uit 4 ochtenden en een excursie. De ochtenden zijn losjes opgebouwd rondom thema’s.
 
 
1. Deel zijn van het geheel
 
Vaak hebben we het gevoel dat de natuur iets buiten ons is. In onze strak geregelde wereld is weinig plek voor de natuur. Maar niets is minder waar, wij zijn natuur. Deze ochtend richt zich op activiteiten om hiermee in contact te komen.
 
 
2. Leren door waarnemen
 
Waarnemen is voor Jan Dirk van de Voort, de boer van Remeker, dé bron van informatie. Hij kijkt naar zijn koeien en de bodem om te zien of ze gezond zijn. En stuurt bij als het nodig is. Deze ochtend gaat over waarnemen en het oefenen met waarnemen.
 
 
3. Zien wat er al is
 
Op allerlei plekken in de wereld zijn mooie voorbeelden; mensen en bedrijven die oefenen in het samenwerken met het Leven. Eén zo’n bedrijf gaan we bezoeken. Excursie
 
 
4. Voelen als bron van verbinding
 
Al dat nieuws over hoe het met de wereld gaat, maakt angstig. Een reactie kan zijn om het gevoel weg te stoppen, maar daarmee stap je uit de verbinding met jezelf en de wereld. In deze ochtend maken we ruimte voor het gevoel, met oefeningen die gebaseerd zijn op het werk van Joanna Macy – ecofilosoof.
 
 
5. Wat neem je mee?
 
De laatste ochtend richt zich op wat je meeneemt uit de cursus. De cursus draagt bij aan de ontwikkeling van je eigen kompas, om keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid. 
 
 
Docent is Gryt de Jong. Zij is boerendochter, heeft milieukunde gestudeerd en 30 jaar aan duurzaamheid gewerkt. Ze is geïnspireerd door de Indiaanse manier van kijken.
 
De excursie wordt begeleid door Jan Dirk van de Voort, boer van Remeker.
 
 
Aanmelden en meer informatie bij grytdejong@telfort.nl 
Flyer Duurzaam Leven
 
 
Ochtenden zijn woensdag 8 en 22 mrt., 19 april en 17 mei van 9.30 tot 11.30. De excursie is op vrijdag 7 april van 9.30 tot 11.30. De cursus is in samenwerking met het CNME.
Aanmelden: 
verplicht