U bent hier

Het Groene Huis

Het Groene Huis is van de gemeente Amersfoort.  Het Groene Huis is er voor de Amersfoorters: om inspiratie of kennis op te doen over natuur en duurzaamheid. Een inspirerende plek om te werken en vergaderen, weg van de drukte, als groene groep of duurzame ondernemer. En een plek om dicht bij huis in de natuur te zijn. Het is een plek voor alle groene organisaties van Amersfoort en organisaties die zich inzetten voor een duurzamer Amersfoort. Het CNME is onderdeel van de afdeling Woon en Werkklimaat van de gemeente en gehuisvest in het Groene Huis.

 

Het CNME richt zich voornamelijk op het bevorderen van de maatschappelijke betrokkenheid en het stimuleren van duurzaam gedrag van inwoners. De activiteiten zijn gericht op een groen, gezond en duurzaam Amersfoort door het Werken in Netwerken, het project sociale activering, het stimuleren van groen vrijwilligerswerk en faciliteren van Natuur- en Milieueducatie gericht op scholen en kinderopvang. Daarnaast verzorgt ze het ecologische beheer van het landgoed met de inzet van vrijwilligers en deelnemers aan het project sociale activering, dienend aan de educatieve doelstelling. Het CNME zorgt ook voor de openstelling van Het Groene Huis met de inzet van vaste medewerkers, vrijwilligers en groene groepen, waarbij gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Ook is het CNME verantwoordelijk voor het beheer en openstelling van het Middeleeuws erf en het bijpassende educatieve programma.

 

Voorheen stond vlak bij de huidige plek van het gebouw de voormalige varkens- en kalverenstal uit 1938, een mooi voorbeeld van vooroorlogse boerderijbouw. In 2009 onderging de boerderij een grondige renovatie. Helaas ging het hele pand in september 2010 in vlammen op. In 2015 werd met de herbouw begonnen. 

 

Het nieuwe gebouw is een duurzame- en groene ontmoetingsplek. Het gebouw is ontworpen door Onix NL uit Groningen en de stolpboerderij, een kenmerkend type boerderij, diende als inspiratiebron. Kenmerkend voor een stolpboerderij is de imposante kap. Bij de constructie van het Groene Huis is dit gedeel als een soort schoorsteen gebouwd met grote ramen om licht diep in het gebouw te brengen.

 

Een bijzonder kenmerk van het gebouw is dat er overal in het gebouw, zowel binnen en buiten, hout is gebruikt. Daarnaast voldoet het gebouw aan alle milieueisen en is gebouwd als duurzaam pand. Het hout is op een milieuvriendelijke manier verduurzaamd. 92 Zonnepanelen op het dak zorgen voor een groot deel van de benodigde energie van het pand.Voor de inrichting zijn zoveel mogelijk tweedehands materialen gebruikt, zoals kapstokhaakjes uit het oude Elizabethziekenhuis, informatiebordjes gemaakt van oude NS borden en tweedehands tafels, stoelen en vitrines.

 

Bekijk hier de brochure van Het Groene Huis.